363
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλάει στην ετήσια συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Maxim Zmeyev

Επίθεση Πούτιν στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2015, 11:35
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλάει στην ετήσια συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Maxim Zmeyev

Επίθεση Πούτιν στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2015, 11:35

Για 11η φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τέτοιες ημέρες πάντα, υποδέχεται τους ρώσους και του ξένους δημοσιογράφους για να κάνει τον απολογισμό της χρονιάς και να θέσει τις προτεραιότητες της ρωσικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κρεμλίνου, περίπου 1.400 δημοσιογράφοι από τη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο έλαβαν διαπίστευση για να παραστούν την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία φέτος αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, στην πρόσφατη τεταμένη σχέση της Μόσχας με την Τουρκία, την έκρηξη των τρομοκρατικών επιθέσεων από τους τζιχαντιστές, αλλά και την προσφυγική κρίση.

Οι βολές κατά της Τουρκίας ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένες. O κ. Πούτιν επισήμανε: «Δεν βλέπω καμία προοπτική για αναζωογόνηση των σχέσεών μας με την Τουρκία στην παρούσα φάση. Αν ήταν ένα ατύχημα, ας έπαιρναν τηλέφωνο να μας εξηγήσουν τι συνέβη και όχι να κρύβονται πίσω από το ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια έγινε ακόμη πιο αιχμηρός, λέγοντας: «Θα τριγυρνάει στον τάφο του ο Κεμάλ με την ισλαμοποίηση της σύγχρονης Τουρκίας.  Η Τουρκία μας μαχαίρωσε πισώπλατα και αυτό δεν έχει να κάνει με τους απλούς ανθρώπους, αλλά με την κυβέρνηση της χώρας. Η Τουρκία προσπαθήσει να πουλήσει τον εαυτό της στη Δύση παίζοντας το ρόλο του κακού. Μήπως νόμιζαν πως θα το βάλουμε στα πόδια μετά την πτώση των αεροσκαφών μας; Δεν είμαστε τέτοιο κράτος εμείς να το βάζουμε στα πόδια. Η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να γλύψει τις ΗΠΑ σε ένα συγκεκριμένο σημείο (σ.σ.: σε εκείνο το σημείο ακούστηκαν γέλια και χειροκροτήματα στην αίθουσα). Αμέσως μετά το περιστατικό, αντί να επικοινωνήσουν μαζί μας, προτίμησαν να τηλεφωνήσουν στις Βρυξέλλες. Ηταν μια εχθρική ενέργεια που προσπάθησαν να καλύψουν και όχι ένα ατύχημα».

Πάντως, ο ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του με τα οικονομικά θέματα λέγοντας, υπό μορφή ανεκδότου, ότι αυτό που πέρυσι έμοιαζε μαύρο φέτος δείχνει λευκό. Επίσης, σημείωσε ότι η ρωσική οικονομία χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει δύο φορές φέτος τους στόχους της λόγω των τιμών του πετρελαίου, αλλά πλέον, τόνισε, ότι η κατάσταση είναι σαφώς πιο θετική. Επισήμανε πως πλέον οι διαρροές καταθέσεων έχουν σταματήσει, ενώ η εικόνα έχει σταθεροποιηθεί ως προς τη βιομηχανική παραγωγή. Κι όλα αυτά τη στιγμή που το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί λόγω των τιμών του πετρελαίου.

Η συνέντευξη του ρώσου προέδρου, live:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...