730
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ποζάρει με το τρόπαιο του Οπεν 13 | facebook

Ο Τσιτσιπάς νικά (και) τον εαυτό του

Sportscaster Sportscaster 25 Φεβρουαρίου 2019, 12:00
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ποζάρει με το τρόπαιο του Οπεν 13
|facebook

Ο Τσιτσιπάς νικά (και) τον εαυτό του

Sportscaster Sportscaster 25 Φεβρουαρίου 2019, 12:00

Το Οπεν 13 της Μασσαλίας είναι ένα τουρνουά 250 βαθμών του ATP tour. Πέμπτης κατηγορίας, για να το πούμε με έναν αδόκιμο -για το τένις- όρο. Θεωρητικά, τέσσερις φορές ευκολότερο από το Αυστραλιανό Οπεν, στο οποίο ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε πραγματοποιήσει, τον περασμένο Ιανουάριο, μια θριαμβευτική πορεία μέχρι τους ημιτελικούς. Στη μεγαλούπολη του γαλλικού Νότου ο κορυφαίος έλληνας τενίστας όλων των εποχών ήταν επικεφαλής του ταμπλό. Φαβορί, δηλαδή. Αυτή τη φορά, η κατάκτηση του τροπαίου δεν θα ήταν έκπληξη, αλλά υποχρέωσή του απέναντι στους απανταχού θαυμαστές του.

Οι μεγάλες προσδοκίες που έχει δημιουργήσει, στον εαυτό του και στους άλλους, η θεαματική του ανέλιξη είναι, αυτή την εποχή, ο δυσκολότερος αντίπαλός του. Είχε πολύ άγχος αυτή την εβδομάδα, όπως παραδέχτηκε αμέσως μετά τον κυριακάτικο τελικό. Γιατί έπρεπε να παίξει όπως έπαιξε. Στα κορτς της Αυστραλίας οι μπαταρίες του άδειασαν. Συμβαίνει συχνά στους αθλητές, ιδίως στους νέους, έπειτα από έναν απρόσμενο άθλο. Το αποκάλυψε ο ίδιος, με την εξωστρέφεια που τον διακρίνει. Μετά το Αυστραλιανό Οπεν ένιωσε να έχει χάσει τη φλόγα του. Είχε εκνευριστεί, που δεν μπορούσε να ξαναβρεί ένα σπουδαίο κίνητρο. Στο τέλος όμως, όπως τόνισε, εμφανίστηκε, πάλι, πεινασμένος για διάκριση.

Αυτό το «δεν έχεις τ’ αρχ@δι@», που πέρασε από τα μικρόφωνα στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, το είπε στον αόρατο καθρέφτη του, όταν ο Μικαΐλ Κουκούσκιν (Νο 50 στην παγκόσμια κατάταξη) προηγήθηκε 4-2 στο δεύτερο σετ. Αλλωστε, δεν υπήρχε κάποιος κοντά του εκείνη τη στιγμή. Ηταν ένα είδος αυτοκριτικής, ένα καμπανάκι που ήχησε μέσα του. Ο πατέρας και προπονητής του, Απόστολος Τσιτσιπάς, προσπάθησε να τον καλμάρει: «Ηρεμα, χρειάζεται περισσότερη υπομονή». Ο Στέφανος (που είχε και κάποιες ενοχλήσεις στο δεξί του πλευρό) συνήλθε, ισοφάρισε σε 5-5 και οδήγησε το σετ στο τάι-μπρέικ. Στο τέλος πήρε τη νίκη, σε μια ώρα και 59 λεπτά.

Εβγαλε την κορδέλα του, ευχαρίστησε το κοινό, χαιρέτισε τον αντίπαλό του και χαμογέλασε – δεν πανηγύρισε για το νέο του τρόπαιο. Σαν να ένιωθε πως δεν είχε κάνει τη δουλειά του τόσο καλά, όσο θα ήθελε, απέναντι σε έναν μέτριο τενίστα από το Καζακστάν. Κι όμως, ο Τσιτσιπάς πέτυχε χθες κάτι που ξεχωρίζει τους σπουδαίους αθλητές από τους, απλώς, καλούς: νίκησε και τον εαυτό του.

Τέσσερις μήνες και τρεις μέρες μετά τον θρίαμβό του στη Στοκχόλμη κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο του σε ATP τουρνουά (το 2018 είχε χάσει άλλους δυο τελικούς, από τον Ναδάλ, στο Τορόντο και στη Βαρκελώνη) και τρίτο στην καριέρα του, αφού είχε προηγηθεί και το Next Gen. Από το πρωί της Δευτέρας ο «Τσιτσιφάστ» φιγουράρει στο Νο 11 της παγκόσμιας κατάταξης και, πλέον, «χτυπά την πόρτα» του Top-10. Με 2.965 βαθμούς απέχει μόλις 130 από τον δέκατο της λίστας, Μάριν Τσίλιτς. Στο Νο 1 βρίσκεται ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ακολουθούν οι: Ναδάλ, Ζβέρεφ, ντελ Πότρο, Αντερσον, Νισικόρι, Φέντερερ, Τιμ, Ισνερ και Τσίλιτς.

Ελληνας τενίστας στο παγκόσμιο Top-10! Προτού εμφανιστεί ο Τσιτσιπάς, ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αλλά τώρα, είναι μια βεβαιότητα – ζήτημα ολίγων ημερών. Τα κατορθώματά του δεν μας εκπλήσσουν, πλέον. Τον περασμένο Οκτώβριο, που είχε κατακτήσει το πρώτο του τουρνουά (της Στοκχόλμης), η είδηση μονοπωλούσε την αθλητική επικαιρότητα. Σήμερα (Δευτέρα) το νέο του επίτευγμα ίσα που χώρεσε στα πρωτοσέλιδα. Δεν φταίει, βεβαίως, το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ούτε η (αναμενόμενη) πρόκριση της Εθνικής μας στο Μουντομπάσκετ ως πρώτη του ομίλου της. Απλώς, οι θρίαμβοι του Στέφανου έγιναν ρουτίνα.

Από τη Μασσαλία φεύγει με έπαθλο περίπου 110.000 ευρώ. Στους δυο πρώτους μήνες του 2019 ο 20χρονος έχει βάλει στον λογαριασμό του γύρω στα 760.000 ευρώ – μόνον από τις νίκες του στα κορτς. Είναι τρίτος σε έσοδα, τη χρονιά αυτή, πίσω από τον Τζόκοβιτς (2,6 εκατομμύρια ευρώ) και τον Ραφαέλ Ναδάλ (1,3 εκατομμύρια ευρώ). Επόμενος σταθμός του, το Ντουμπάι. Θα λάβει μέρος στο (500άρι) τουρνουά που αρχίζει σήμερα στα Εμιράτα. Στον πρώτο γύρο θα αντιμετωπίσει τον Αυστραλό Μάθιου Εμπντεν. Εάν φτάσει στους προημιτελικούς, εκεί θα διασταυρωθεί με τον Κέι Νισικόρι – κι όχι με τον Ρότζερ Φέντερερ αυτή τη φορά.

Δεν αποκλείεται, να τον απολαύσουμε κι από κοντά. Η ελληνική ομοσπονδία αντισφαίρισης θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί την παγκόσμια απήχηση του Στέφανου, διοργανώνοντας ένα 250άρι ATP τουρνουά στην Ελλάδα. Παρότι η ΕΦΟΑ ποτέ δεν τον βοήθησε ουσιαστικά, ο έλληνας σούπερ-σταρ δεν θα έχει αντίρρηση. Θέλει να μυήσει στο τένις όσο το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες του. Πόροι θα βρεθούν – αρκετοί επιχειρηματικοί όμιλοι δηλώνουν πρόθυμοι να στηρίξουν οικονομικά μια τέτοια διοργάνωση. Το πρόβλημα είναι τεχνικό. Στην πατρίδα του μεγαλύτερου ταλέντου των κορτς, οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις που διαθέτει το ΟΑΚΑ «σκουριάζουν» εδώ και 15 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...