717
Σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό μέσω... Φιλελεύθερων πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας | InTime News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Τσίπρας παρομοίασε τον Μητσοτάκη με τον Ορμπαν – Η απάντηση Οικονόμου

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 20:14
Σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό μέσω... Φιλελεύθερων πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
|InTime News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Τσίπρας παρομοίασε τον Μητσοτάκη με τον Ορμπαν – Η απάντηση Οικονόμου

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 20:14

«Είναι πράγματι αξιοζήλευτο. Αλλά πιθανότατα μόνο ηγέτες τύπου Ορμπαν θα απαντούσαν με αυτόν τον τρόπο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε σχόλιό του για την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα την Τρίτη.

«Μετά τη σφοδρή επίθεση του Μαλίκ Ασμάνι, αντιπρόεδρου του Renew Europe, δηλαδή της Ομάδας του Μακρόν στην Ευρωβουλή, για τη κατάντια της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε κραδαίνοντας την “Αυγή” και τη “Δημοκρατία” στο Ευρωκοινοβούλιο. Ιδού η τρανή απόδειξη της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα: Κυκλοφορούν ελεύθερα στα περίπτερα…», δήλωσε ο ίδιος, μέσω ανάρτησής του στα social media, ενώ πρόσθεσε:

«Σας ευχαριστούμε, κ. Μητσοτάκη, που είστε τόσο μεγαλόκαρδος και αφήσατε την ιστορική “Αυγή”, που ιδρύθηκε το 1952 και διέκοψε κυκλοφορία μόνο στην Επταετία, να συνεχίσει να υπάρχει».

«Οσο για τη “Δημοκρατία”, ο εκδότης της ίσως έχει άλλους λόγους να είναι ευτυχής, αφού παρά τις προσπάθειές σας δεν καταφέρατε να τον βάλετε φυλακή, όπως ούτε τους Βαξεβάνη και Παπαδάκου, που μαζί κατηγορήσατε για συμμορίτες, επειδή ξεσκέπασαν το σκάνδαλο Novartis», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Στην ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Ο κ. Τσίπρας ενοχλείται έντονα όταν ο πρωθυπουργός αποδομεί, με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, το αφήγημα που έχει υιοθετήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα αφήγημα που επιχειρεί, με μονομερή και αβάσιμα στοιχεία, να συκοφαντήσει και να αμαυρώσει τη διεθνή εικόνα της πατρίδας μας», ανέφερε στη σχετική δήλωσή του.

Ωστόσο, όπως είπε, «ο Πρωθυπουργός έδειξε σε όλους ότι στην Ελλάδα όποιος θέλει μπορεί να γράφει και να λέγει ό,τι θέλει».

«Οσο για την “Αυγή”, ο μοναδικός που παρά λίγο να διακόψει την κυκλοφορία της ήταν ο ιδιοκτήτης της, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Οι επισημάνσεις Ασμάνι και η απάντηση του Πρωθυπουργού

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ευρωομάδας RenewEurope Μαλίκ Ασμάνι είχε πράγματι εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της συζήτησης «Αυτή είναι η Ευρώπη», στην Ευρωβουλή.

Βασικές αξίες και αρχές υποχωρούν ακόμη και σε χώρες εντός της ΕΕ επισήμανε ο ίδιος, αναδεικνύοντας, μεταξύ αυτών, τη σημασία της πολυφωνίας και της ελευθερίας του Τύπου. Στον τομέα αυτό η χώρα μας καταγράφει κακή επίδοση, δήλωσε, παραπέμποντας και σε δηλώσεις του διαγραφέντος από τη ΝΔ ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου. «Πρόσφατα υποδεχθήκαμε έναν εκλεγμένο έλληνα βουλευτή, τον κ. Γιώργο Κύρτσο. Η φωνή των εκλεγμένων πρέπει να ακούγεται πάντα», ανέφερε ο Ασμάνι.

Τόνισε, στη συνέχεια, πως πρέπει «να δούμε άλλον έναν ευρωπαίο ηγέτη να καταπατά την ελευθεροτυπία» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λάβει δράση: «Θα πρέπει να το σταματήσετε αυτό κύριε Πρωθυπουργέ. Και να το σταματήσετε τώρα. Κρατήστε ζωντανή την υπερήφανη παράδοση του ελληνικού διαλόγου και τότε θα έχετε πάντα στο πλευρό σας την ομάδα Renew».

«Σημείωσα τις παρατηρήσεις σας, κ. Ασμάνι, σχετικά με την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία όλοι μπορούν να γράψουν και να δημοσιεύσουν ό,τι θέλουν για τον καθένα, χωρίς οποιαδήποτε λογοκρισία και κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση», ήρθε η απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στη συνέχεια του έδειξε τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» και της «Δημοκρατίας» της Τρίτης, λέγοντας:

«Ρίξτε μια ματιά. Εχω εκτυπώσει δύο ενδεικτικά πρωτοσέλιδα από τα σημερινά φύλλα εφημερίδων, οι οποίες με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης, συκοφάντης. Και πρόκειται για καθημερινά πρωτοσέλιδα από τουλάχιστον τέσσερις καθημερινές εφημερίδες στην Ελλάδα. Η ίδια ελευθερία επικρατεί όσον αφορά τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και φυσικά στο ίντερνετ, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να γράψει ό,τι θέλει για οποιονδήποτε».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον αντιπρόεδρο της ευρωομάδας των Φιλελεύθερων να διαβάζει «τις αξιολογήσεις που δημοσιεύονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις με κάποια επιφυλακτικότητα», σε μία έμμεση αναφορά στην πρόσφατη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η οποία προκάλεσε «θόρυβο» εντός συνόρων πριν λίγες εβδομάδες.

«Υπάρχει αλήθεια κάποιος σε αυτή την αίθουσα που να θεωρεί ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθεροτυπία από την Ελλάδα; Γιατί αυτό ακριβώς παρουσιάστηκε στις μετρήσεις που επικαλείστε», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός. «Επομένως, όταν συμβουλεύεστε νέους συναδέλφους σας, θα σας πρότεινα να διερευνήσετε λίγο βαθύτερα την πραγματικότητα που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα. Είμαστε μια πολύ δυναμική και πολύ ζωντανή δημοκρατία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η ελευθερία του Τύπου είναι η πραγματικότητα εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...