660
| ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews

Επιστολή Οικονόμου στους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα»: Η έκθεσή σας στερείται σοβαρότητας – Ποια η μεθοδολογία σας;

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 11:36
|ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews

Επιστολή Οικονόμου στους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα»: Η έκθεσή σας στερείται σοβαρότητας – Ποια η μεθοδολογία σας;

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 11:36

Η έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» για την Ελευθερία του Τύπου που εμφάνιζε την Ελλάδα στην 108η θέση της σχετικής κατάταξης μεταξύ 180 χωρών –στη χειρότερη που έχει βρεθεί ποτέ, 38 ολόκληρες θέσεις κάτω από την επίδοση του 2021, χαμηλότερα από κάθε άλλη χώρα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη– έγινε «σημαία» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και (φίλα προσκείμενα μέσα) σε μια προσπάθεια να τεκμηριωθεί «η κατρακύλα της ελευθεροτυπίας στη χώρα» επί διακυβέρνησης ΝΔ.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης για την έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», ο εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ήγειρε ενστάσεις επί της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή των συμπερασμάτων και τελικής κατάταξης, λέγοντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Η συγκεκριμένη έκθεση έχει μία δική της μεθοδολογία. Διάβασα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται από την ελληνική Δικαιοσύνη, και που είναι ακόμα ανοιχτές. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να τις συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της, και μάλιστα επιβαρυντικά θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Οπως επίσης και θέματα συνεπειών της πανδημίας στη λειτουργία του Τύπου».

Και λίγες ώρες αργότερα, η κυβερνητική αντίδραση για τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της έκθεσης κλιμακώθηκε με επιστολή του κ. Οικονόμου προς τους υπευθύνους της συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και τους συντάκτες-υπογράφοντες την έκθεση, όπου μεταξύ άλλων ζητεί  απαντήσεις για τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται, τα πρόσωπα που συμμετέχουν, τα κριτήρια για την κατάταξη, αλλά και στοιχεία για την Ελλάδα από το 2015.

«Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων» και «ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας», υπογραμμίζει στη σχετική ανάρτησή του στο Facebook ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .

«Βόρεια Κύπρος;»

«Εκτός του ότι (η έκθεση) στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ειδική αναφορά κάνει και στη χρήση του ονόματος «Βόρεια Κύπρος» για τα κατεχόμενα από τους Τούρκους κυπριακά εδάφη, όπου σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από ό,τι στην Ελλάδα…

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Οικονόμου έχει ως εξής:

Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων. Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» υπό τον τίτλο «Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022» ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας. Ενδεικτικά, ο ισχυρισμός ότι σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ – στο οποίο παρεμπιπτόντως κυβερνά ο στρατός – αλλά και τα Κατεχόμενα, που η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αποκαλεί «Βόρεια Κύπρο», παρότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση τους, μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της.

Με επιστολή που στείλαμε χθες στην Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με τα ακόλουθα:

α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των «ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου» που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.

β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.

γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.

δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015.

Αναμένουμε άμεσα, λοιπόν, σαφείς διευκρινίσεις από τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News