322
Το ελικόπτερο του Τραμπ αναχωρεί από τον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιγράφεται ως ένας τρομαγμένος από τις ογκώδεις διαδηλώσεις για τον Φλόιντ, ηγέτης | REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ ήθελε να κατεβάσει 10.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2020, 22:31
Το ελικόπτερο του Τραμπ αναχωρεί από τον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιγράφεται ως ένας τρομαγμένος από τις ογκώδεις διαδηλώσεις για τον Φλόιντ, ηγέτης
|REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ ήθελε να κατεβάσει 10.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2020, 22:31

Ηταν η ημέρες που ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μεταφέρει στα περίχωρα της Ουάσινγκτον τον στρατό, στελέχη της περίφημης 82ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, εν μέσω των διαδηλώσεων για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ. Και τώρα αποκαλύπτεται πως είχε πει στους συμβούλους του, κάποια στιγμή την περασμένη εβδομάδα, ότι ήθελε να αναπτυχθούν στην περιοχή της Ουάσινγκτον 10.000 στρατιώτες για να σταματήσουν οι ταραχές με αφορμή τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού.

Αυτό αποκάλυψε ανώτερος αξιωματούχος.

Η περιγραφή του αιτήματος του Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας έντονης συνομιλίας στο Οβάλ Γραφείο, την περασμένη εβδομάδα, δείχνει πόσο κοντά μπορεί να έφτασε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στο να υλοποιήσει την απειλή του να αναπτύξει εν ενεργεία στρατιώτες στην πρωτεύουσα, παρά τις αντιρρήσεις της ηγεσίας του Πενταγώνου.

Στη συνάντηση αυτή, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού στρατηγός Μαρκ Μίλι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ τάχθηκαν κατά της ανάπτυξης στρατού, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το κλίμα ήταν «εριστικό», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε στη συνέχεια ικανοποιημένος με την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς, την οποία είχε προτείνει το Πεντάγωνο καθώς είναι ένα πιο «παραδοσιακό» εργαλείο για την αντιμετώπιση εσωτερικών κρίσεων. Η ηγεσία του Πενταγώνου βιάστηκε να επικοινωνήσει με κυβερνήτες, με αιτήματα για αποστολή δυνάμεων της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον. Κινητοποιήθηκαν επίσης και επιπρόσθετες ομοσπονδιακές δυνάμεις.

Το κλειδί για τον Τραμπ φαίνεται ότι ήταν η απόφαση του Έσπερ να μετακινήσει –όχι όμως και να αναπτύξει– εν ενεργεία στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας καθώς και άλλων μονάδων στην Ουάσινγκτον, για την περίπτωση που χρειαζόταν να επέμβουν. Οι στρατιώτες αυτοί έχουν πλέον αποχωρήσει από την πόλη.

«Η παρουσία διαθέσιμων εν ενεργεία δυνάμεων ήταν αρκετή για τον πρόεδρο για την ώρα εκείνη», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο Μπαρ είπε την Κυριακή στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS ότι δεν αναπτύχθηκαν εν ενεργεία στρατιώτες στους δρόμους της Ουάσινγκτον, όμως μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας ήταν σε ετοιμότητα.

«Τους είχαμε σε επιφυλακή, στην περίπτωση που θα χρειάζονταν», τόνισε.