240
Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ δίνει ξανά στη CIA «άδεια να σκοτώνει»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 12:11
Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ δίνει ξανά στη CIA «άδεια να σκοτώνει»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 12:11

Είναι μια ακόμη μετατόπιση της πολιτικής των ΗΠΑ στις ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ. Από την εποχή που ο Μπαράκ Ομπάμα αφόπλιζε ουσιαστικά τη CIA, περάσαμε στην εποχή που ο παραστρατιωτικός ρόλος της διαβόητης αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών νομιμοποιείται. Αυτό αποκαλύπτει η Wall Street Journal, η οποία ανέφερε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εξουσιοδότησε μυστικά τη CIA να πραγματοποιεί επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον «υπόπτων» για τρομοκρατία.

Εφόσον το ρεπορτάζ επιβεβαιωθεί, πρόκειται για ξεκάθαρη απομάκρυνση από την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία είχε περιορίσει τον ρόλο της CIA και είχε αναθέσει τα πλήγματα με στόχο ύποπτους για την τρομοκρατία στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα είχε ως στόχο την αύξηση της διαφάνειας όσον αφορά τις επιδρομές των αμερικανών drone, καθώς, σε αντίθεση με τη CIA, το Πεντάγωνο οφείλει να αναφέρει δημόσια τα περισσότερα πλήγματα.

Κατά την Wall Street Journal, η CIA έχει ήδη αξιοποιήσει την εξουσία που της παραχώρησε ο Tραμπ στη Συρία, στην επιχείρηση με στόχο τον Αμπού αλ-Καΐρ αλ-Μασρί, ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα και γαμπρό του Οσάμα μπιν Λάντεν. Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, υπήρξε επιδρομή αμερικανικών drone και στο Πακιστάν.

Η χρήση drones έχει κατακριθεί έντονα από τη διεθνή κοινότητα, καθώς η έλλειψη ανθρώπινης παρουσίας οδηγεί στη μεγιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών από τις επιθέσεις.

Tον περασμένο Ιούλιο, επί Ομπάμα δηλαδή, η Ουάσιγκτον ανέλαβε την ευθύνη για 116 θανάτους πολιτών κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν βρίσκεται σε πόλεμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...