490
O αμερικανός πρόεδρος βλέπει παντού γύρω του υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον | REUTERS/Scott Morgan

Ο Τραμπ αμφισβητεί την αμεροληψία του επικεφαλής της έρευνας για τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 18:25
O αμερικανός πρόεδρος βλέπει παντού γύρω του υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον
|REUTERS/Scott Morgan

Ο Τραμπ αμφισβητεί την αμεροληψία του επικεφαλής της έρευνας για τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 18:25

Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σφοδρής πολιτικής καταιγίδας που άρχισε τον περασμένο Μάιο με την αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) σχετικά με πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Μετά την απόλυση του Κόμεϊ, τόσο Δημοκρατικοί, όσο και Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν τον διορισμό ενός ανεξάρτητου ανακριτή ο οποίος θα διερευνήσει την υπόθεση για ν’ απαντήσει εάν υπήρξε ρωσική εμπλοκή υπέρ του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Οπως και έγινε. Ο πρώην διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, διορίστηκε ειδικός ανακριτής για την υπόθεση. «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Οπως έχω πει πολλές φορές, μία λεπτομερής έρευνα θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε, ότι δηλαδή δεν υπήρξε κανένα είδος συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής μου εκστρατείας κι οποιασδήποτε άλλης ξένης χώρας», τόνισε την ίδια ημέρα τότε, σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Τώρα, την αμεροληψία αυτού του ειδικού συμβούλου -ο οποίος, ως επικεφαλής της έρευνας του FBI, συνεχίζει να αναζητά στοιχεία για την ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ του Κρεμλίνου και του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ – αμφισβήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Και μάλιστα επίσημα, μέσω συνέντευξης που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Ρόμπερτ Μιούλερ, πρώην διευθυντής του FBI ο οποίος χαίρει σεβασμού και υπηρέτησε στη θέση τόσο επί προεδρίας του Ρεπουμπλικανού Τζορτζ Μπους του νεότερου όσο και επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα, διορίστηκε στα μέσα Μαΐου ειδικός σύμβουλος για να εξετάσει την υπόθεση, μετά την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Τζέιμς Κόμεϊ από την ηγεσία του FBI από τον Ντόναλντ Τραμπ.

2017-06-02T182136Z_463425057_RC16A6D57D90_RTRMADP_3_USA-TRUMP-FLYNN-TURKEY
Ο Ρόμπερτ Μιούλερ, προβληματισμένος – να είναι μόνο λόγω δηλώσεων του Τραμπ; (REUTERS/Larry Downing)

Οταν η δημοσιογράφος του Fox News ρώτησε τον κ. Τραμπ αν πιστεύει ότι ο Ρόμπερτ Μιούλερ θα πρέπει να εγκαταλείψει την έρευνα λόγω των φερόμενων δεσμών που διατηρεί με τον Τζ. Κόμεϊ, αλλά και με στελέχη των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος απάντησε: «Είναι πολύ, πολύ καλός φίλος του Κόμεϊ, γεγονός που είναι ενοχλητικό».

«Μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι που προσλήφθηκαν», (για να εργαστούν στην ομάδα του Μιούλερ) «είναι όλοι τους υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον», συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένα μέλη της ομάδας αυτής είχαν κάνει δωρεές σε υποψήφιους του Δημοκρατικού Kόμματος.

«Ομως, ο Ρόμπερτ Μιούλερ είναι ένας έντιμος άνδρας και ελπίζω ότι θα βρει μια έντιμη λύση», κατέληξε… μαζεύοντάς το ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την Πέμπτη.

Η έρευνα ανατέθηκε στον Ρόμπερτ Μιούλερ από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ως ειδικός σύμβουλος έχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τους απλούς εισαγγελείς ή ακόμη και από τον διευθυντή του FBI και δεν μπορεί να απολυθεί παρά μόνο εάν διαπράξει κάποιο πολύ σοβαρό σφάλμα. Στο πλαίσιο της έρευνάς του έχει να αναλάβει να εξετάσει «κάθε δεσμό και/ή συντονισμό μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και προσώπων που συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», αλλά και κάθε θέμα που θα προκύψει από τις έρευνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...