543
Ο Τέρι Ο'Νιλ, το 2009, μπροστά στο πορτρέτο του Νέλσον Μαντέλα, τον οποίο φωτογράφισε όταν ο νοτιοαφρικανός ηγέτης ήταν 90 ετών | EPA

Ο Τέρι Ο’Νιλ πάει να φωτογραφίσει τους αγγέλους

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 20:52
Ο Τέρι Ο'Νιλ, το 2009, μπροστά στο πορτρέτο του Νέλσον Μαντέλα, τον οποίο φωτογράφισε όταν ο νοτιοαφρικανός ηγέτης ήταν 90 ετών
|EPA

Ο Τέρι Ο’Νιλ πάει να φωτογραφίσει τους αγγέλους

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 20:52

Πέθανε, σε ηλικία 81 ετών, ο βρετανός φωτογράφος των σταρ, Τέρι Ο’Νιλ, που έπασχε από καρκίνο του προστάτη.

Εγινε διάσημος τη δεκαετία του ’60 φωτογραφίζοντας με μοναδικό τρόπο τους μουσικούς και κινηματογραφικούς σταρ της εποχής -και κάθε εποχής από τότε: Beatles, Rolling Stones, Ντέιβιντ Μπάουι, Ελτον Τζον, Queen, Φέι Ντάναγουεϊ, Οντρεϊ Χέπμπορν, Κατρίν Ντενέβ, Ρότζερ Μουρ, Φρανκ Σινάτρα, κα., αθλητές, όπως τον Πελέ και τον Μοχάμεντ Αλι, αλλά και τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, καθώς και πολλούς από τους ενοίκους του Λευκού Οίκου.

Η δουλειά του έκανε γνωστό σε όλο τον πλανήτη το περίφημο ανέμελο Λονδίνο των 60’s.

Γεννημένος στο Λονδίνο, ο Ο’Νιλ άφησε το σχολείο για να γίνει ντράμερ της τζαζ, αλλά κατέληξε να δουλεύει σε ένα φωτογραφείο στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

Εκεί, για καλή του τύχη, ο τότε βρετανός υπουργός Εσωτερικών Ραμπ Μπάτλερ, αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο, καλοντυμένος, πάνω σε παγκάκι. Ο Τέρι Ο’Νιλ τον είδε και τον φωτογράφισε χωρίς μάλιστα να ξέρει ποιος είναι.

Με αυτή τη φωτογραφία, κατάφερε να βρει δουλειά ως φωτορεπόρτερ, όταν του ανατέθηκε να φωτογραφίσει μία καινούργια μπάντα με το όνομα Beatles…

Συνάντησε τα νεαρά Σκαθάρια στο στούντιο της Αμπεϊ Ρόουντ και το ασπρόμαυρο πορτρέτο τους τον έκανε αμέσως πολύ γνωστό στον χώρο.

Μετά, όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν από αυτόν, από τους Rolling Stones (που στήθηκαν πολλές φορές μπροστά στον φακό του) έως τους U2 και από τον Ελτον Τζον (αγαπημένος του καλλιτέχνης) μέχρι την Εϊμι Γουάινχαουζ.

Η Φέι Ντάναγουεϊ το πρωί μετά τα βραβεία Οσκαρ, 1977 (Terry O’Neill/Sotheby’s)

Το 1977, έβγαλε μία ακόμα φωτογραφία που έμεινε στην ιστορία: της Φέι Ντάναγουεϊ, μπροστά στην πισίνα του ξενοδοχείου της στο Λος Αντζελες, το πρωινό μετά την απονομή των Οσκαρ που κέρδισε για την ταινία «Το Δίκτυο». Στη φωτογραφία, η ηθοποιός κοιτάζει το χρυσό αγαλματίδιο με μάλλον βαριεστημένο ύφος.

Η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε ερωτική σχέση 12 χρόνων και ο γάμος τους κράτησε από το 1983 έως το 1986. Ο Ο’Νιλ παντρεύτηκε άλλες δύο φορές.

Ο Τέρι Ο’Νιλ σε έκθεση φωτογραφιών του στη Μαδρίτη το 2013, μπροστά από το πορτρέτο του νεαρού Μικ Τζάγκερ

Οπως τονίζει το BBC, ο ίδιος θεωρούσε τις δύο φωτογραφίσεις της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ από τις σημαντικότερες της καριέρας του. Το 1992, ήθελε να την κάνει να γελάσει για τον φακό του και τα κατάφερε λέγοντάς της ένα ανέκδοτο με ιπποδρομίες.

Ο Ελτον Τζον ήταν από τους πιο αγαπημένους του καλλιτέχνες τόσο μπροστά όσο και πίσω από τον φακό. Ο μουσικός τού έπλεξε το εγκώμιο στο Twitter: «Ηταν υπέροχος, αστείος και πολλή καλή παρέα».

Το ίδιο έκανε και το γραφείο που εκπροσωπεί το έργο του Τέρι Ο’Νιλ: «Οποιος ήταν τυχερός και τον γνώριζε ή είχε συνεργαστεί μαζί του, ξέρει πόσο γενναιόδωρος και μετριόφρων ήταν. Ως ένας από τους πιο γνωστούς φωτογράφους των τελευταίων 60 χρόνων, οι θρυλικές εικόνες του θα μείνουν για πάντα εντυπωμένες στη μνήμη μας και στις καρδιές μας».

Και όμως, παραλίγο ο Τέρι Ο’ Νιλ να είχε πεθάνει 50 χρόνια νωρίτερα! Ηταν καλεσμένος στο σπίτι της Σάρον Τέιτ την νύχτα που η νεαρή ηθοποιός και οι φίλοι της σφαγιάσθηκαν, στις 9 Αυγούστου 1969, από τους οπαδούς του Τσαρλς Μάνσον. Για καλή του τύχη δεν πήγε στο σπίτι, λόγω τζέτλαγκ, καθώς μόλις είχε φτάσει στο Λος Αντζελες από το Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...