660
Ο Χρήστος Σπίρτζης στην εκδήλωση στον σταθμό «Σιντριβάνι» το Σάββατο. Δεν ήταν λέει εγκαίνια, αλλά... επιθεώρηση | SOOC

O Σπίρτζης φτιάχνει και βίντεο για το Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2018, 11:54
Ο Χρήστος Σπίρτζης στην εκδήλωση στον σταθμό «Σιντριβάνι» το Σάββατο. Δεν ήταν λέει εγκαίνια, αλλά... επιθεώρηση
|SOOC

O Σπίρτζης φτιάχνει και βίντεο για το Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2018, 11:54

Μετά τον επικοινωνιακό τραγέλαφο των «εγκαινίων» από τον Αλέξη Τσίπρα του σταθμού «Σιντριβάνι» στο Μετρό Θεσσαλονίκης, μια κακοστημένη φιέστα σε κυλιόμενες σκάλες, γυψοσανίδες και μουσαμάδες με εκδοτήρια εισιτηρίων, υπήρξαν δύο γραμμές άμυνας από το Μαξίμου.

Η πρώτη, όπως την διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για να αναλάβουν έπειτα οι δημοσιογράφοι των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ με αναρτήσεις τους στα social media, ήταν ότι τελικά δεν επρόκειτο για εγκαίνια αλλά για… «επιθεώρηση». Ασχέτως αν είχαν δοθεί προσκλήσεις σε εκλεκτούς (καθότι ανοικτή στο κοινό η εκδήλωση δεν μπορούσε να είναι, υπήρχαν οι γνωστοί φόβοι για αποδοκιμασίες κατά του Πρωθυπουργού) και ασχέτως αν όλα είχαν ύφος εγκαινίων με δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις.

Η δεύτερη γραμμή άμυνας διατυπώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη,  ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση και ξεσπάθωσε κατά όσων τόλμησαν να ειρωνευτούν την κυβέρνηση για τη φιέστα.

«Εχουν πολύ μεγάλο θράσος για να μιλάνε για το Μετρό της Θεσσαλονίκης», βγήκε να πει ο υπουργός μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι τα ίδια έλεγαν από την αντιπολίτευση και για τους αυτοκινητοδρόμους.

Για να… τεκμηριώσει μάλιστα την απάντησή του στους επικριτές της κυβέρνησης, συνόδευσε την επιχειρηματολογία με ένα βίντεο-υπερπαραγωγή.

Το δακρύβρεχτο «παραλάβαμε» του Χρήστου Σπίρτζη

«Παραλάβαμε το ’15 ένα μετρό σταματημένο για πάνω από τέσσερα χρόνια.

»Παραλάβαμε μια πόλη που, αντί να είναι πραγματικά το στολίδι της χώρας με τη βαριά ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά που είχε, να είναι μέσα στις λαμαρίνες, με απίστευτα προβλήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην καθημερινότητα.

»Παραλάβαμε χιλιάδες εργαζόμενους να είναι απολυμένοι από το έργο του μετρό. Παραλάβαμε ένα έργο που είχε υλοποιηθεί το 33%, το 1/3 του έργου, με συνολικό συμβατικό τίμημα 900 εκατ. και οι διεκδικήσεις των εργολάβων για το 33% του έργου να είναι 1 δισ. 100 εκατ., να ξεπερνούν, δηλαδή, το συνολικό τίμημα του έργου.

»Και παραλάβαμε μια κοινωνία διαιρεμένη, όπου οι μισοί έλεγαν ότι πρέπει να διατηρηθούν τα αρχαία και η πολιτιστική μας κληρονομιά και οι άλλοι μισοί έλεγαν ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα αρχαία για να γίνουν οι σταθμοί του μετρό», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ο κ. Σπίρτζης εκφράζοντας το παράπονό του για τις άδικες επιθέσεις και τις ειρωνείες που κατέκλυσαν τα social media με αφορμή τα κυβερνητικά εγκαίνια του «Μετρό Χωρίς Συρμούς» στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός του κ. Τσίπρα μίλησε μάλιστα για «νέα φιλοσοφία» στα έργα υποδομών, που ρίχνει το βάρος σε αυτά που καλύπτουν τις αστικές μεταφορές.

Ετσι έχοντας τελειώσει με τη βασική γραμμή του Μετρό της Θεσσαλονίκης -αν και θα περάσουν χρόνια για μπει στις ράγες ο πρώτος συρμός- ο κ. Σπίρτζης έφερε ως παράδειγμα της νέας αυτής φιλοσοφίας την επέκταση του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της πόλης (!), αλλά και την ένταξη λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την ώρα όμως που οι Θεσσαλονικείς ψάχνουν με το κιάλι λεωφορείο του ΟΑΣΘ που εν τω μεταξύ ζει στιγμές απείρου κάλλους υπό τη διοίκηση Στέλιου Παππά.

Από τον «κόσμο» του κ. Σπίρτζη δεν θα μπορούσε να λείπει και η περιβόητη -αναβαθμισμένη- σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης, όπου τον περασμένο Σεπτέμβρη σε μία ακόμη υπουργική φιέστα – παρωδία έκανε πρεμιέρα το «Ασημένιο Βέλος»: η υπερσύγχρονη αμαξοστοιχία που όμως επέστρεψε στην Ιταλία γιατί ακόμη οι υποδομές στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας δεν είναι έτοιμες για να την υποδεχθούν!

Ο υπουργός ομολόγησε ότι μέχρι στιγμής η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει φέρει ένα τρένο μόνο για επίδειξη. Δεν παραδέχθηκε όμως ότι στόχος της επίδειξης ήταν να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ!

«Σε περίπτωση που δεν καλύψει την ανάγκη αυτή που έχει η χώρα, προφανώς θα πάμε σε άλλες λύσεις, είτε με δημόσιους συρμούς που θα κάνουν αυτά τα δρομολόγια είτε με άλλον ιδιώτη», προειδοποίησε και προανήγγειλε άλλη λύση με άλλον πάροχο  μέσα στον Ιανουάριο, αν οι Ιταλοί της «Ferrovie dello Stato» δεν ρίξουν στις γραμμές έγκαιρα το «Ασημένιο Βέλος» ή τουλάχιστον κάτι αντίστοιχο.

«Τα τεχνικά προβλήματα και οι δυσκολίες ήταν αναπόφευκτες γι’ αυτό και είχαμε κάποιους μήνες καθυστέρησης για την ολοκλήρωση του έργου», δικαιολογήθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης για ένα ακόμη έργο που εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες, παραμένοντας ωστόσο στον χώρο του φανταστικού…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...