439
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε παλαιότερη ομιλία του | EPA/ARMANDO BABANI

Ο Σόιμπλε προειδοποιεί για το Ταμείο Ανάκαμψης: Καθυστερούμε και διστάζουμε…

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 13:34
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε παλαιότερη ομιλία του
|EPA/ARMANDO BABANI

Ο Σόιμπλε προειδοποιεί για το Ταμείο Ανάκαμψης: Καθυστερούμε και διστάζουμε…

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 13:34

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αρκεί από μόνο του για να φέρει την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Χρειάζονται σκληρές και άμεσες μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ, προειδοποιεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τις οποίες δεν κρύβει ότι αμφιβάλλει αν υπάρχει η πρόθεση και η ικανότητα να εφαρμοστούν.

«Δεν έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος, ενώ απουσιάζει η ικανότητα στην εκτέλεση μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων στα κράτη-μέλη. Αυτές οι δυσκολίες με ανησυχούν», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλώντας στους Financial Times.

Η Ευρώπη ξόδεψε αρκετό και πολύτιμο χρόνο, συζητώντας για το συνολικό ύψος του ποσού που θα χορηγήσει το ταμείο και πόσα θα πάρει η κάθε χώρα, όμως δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στο πού πρέπει να τα ξοδέψει.

«Επρεπε εδώ και καιρό να έχουμε ορίσει τους τομείς στους οποίους τα κράτη-μέλη θα επενδύσουν αυτά τα κεφάλαια – τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιοποίηση, μέτρα εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Ελπίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό άμεσα», πρόσθεσε.

Και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει τις ανησυχίες τους για την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην υποβολή των προτάσεων από τα κράτη-μέλη για το πώς προτίθενται να ξοδέψουν τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι χώρες έχουν διορία από τις Βρυξέλλες μέχρι τον Απρίλιο για να παραδώσουν τα σχέδιά τους, τα οποία η Κομισιόν θα περάσει από κόσκινο πριν αρχίσει να εκταμιεύει τα ποσά, το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει από τις 18 Νοεμβρίου το σχέδιο ανάκαμψης στις Βρυξέλλες με πλήρη κατάλογο με τα έργα, προγράμματα και μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Ο Σόιμπλε τόνισε ότι το Ταμείο είναι η σωστή απάντηση της Κομισιόν στην πανδημία, αλλά ανησυχεί γιατί έχει «περιορισμένη ικανότητα» να ελέγξει πώς τα κράτη-μέλη θα επενδύσουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν. «Οταν, όμως, ρωτάς τι γίνεται με τα χρήματα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση, όπως βλέπουμε να συμβαίνει στην Ιταλία», είπε.

Κατά τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, τα προγράμματα που παρουσιάζουν οι χώρες δεν είναι αρκετά φιλόδοξα. «Ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να λάβει η κάθε χώρα για να κάνει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο ισχυρή, καινοτόμο, δυναμική και ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο».

Και αυτή τη φορά, σημειώνουν οι FT, δεν είναι μόνο οι χώρες του Νότου στις οποίες στρέφονται τα βέλη των Βρυξελλών. Σύμφωνα με αξιωματούχους στο Βερολίνο, η Κομισιόν είναι δυσαρεστημένη με τις αρχικές προτάσεις της Γερμανίας και ιδίως με την απροθυμία της να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό.

Ο Σόιμπλε τόνισε επίσης την ανάγκη στήριξης των μεταρρυθμίσεων από τους πολίτες των κρατών-μελών. «Για αυτά που θέλουμε να καταφέρουμε στην Ευρώπη, πρέπει να οργανώσουμε τις πλειοψηφίες. Δεν μπορείς να χτίσεις την Ευρώπη χωρίς τη θέληση του λαού της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...