420
H Τζάνετ Γέλεν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Τζο Μπάιντεν την παρουσίασε ως εκλεκτή του για το υπουργείο Οικονομικών | REUTERS/Leah Millis/File Photo

Ιστορική στιγμή: Και με τη σφραγίδα της Γερουσίας υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ η Τζάνετ Γέλεν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 08:52
H Τζάνετ Γέλεν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Τζο Μπάιντεν την παρουσίασε ως εκλεκτή του για το υπουργείο Οικονομικών
|REUTERS/Leah Millis/File Photo

Ιστορική στιγμή: Και με τη σφραγίδα της Γερουσίας υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ η Τζάνετ Γέλεν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 08:52

Είναι μια ιστορική στιγμή για την αμερικανική πολιτική, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε αργά τη Δευτέρα τον διορισμό της Τζάνετ Γέλεν, της άλλοτε προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), στο αξίωμα της υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση στα 232 χρόνια που υπάρχει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών (United States Department of the Treasury).

Η Τζάνετ Γέλεν, 74 ετών, έγινε το τρίτο μέλος της κυβέρνησης του 46ου προέδρου των ΗΠΑ που ο διορισμός του εγκρίνεται από τη Γερουσία.

Είχαν προηγηθεί ο Λόιντ Οστιν (ο στρατηγός ε.α. έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που ανέλαβε υπουργός Αμυνας) και η Αβριλ Χέινς (η άλλοτε δεύτερη τη τάξει της CIA ανέλαβε διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών).

Η Τζάνετ Γέλεν δεν είναι απλως μια οικονομολόγος που χαίρει σεβασμού παγκοσμίως, είναι και το πρόσωπο που θα ενσαρκώσει την απόπειρα του Τζο Μπάιντεν για έναν (ας τον πούμε έτσι) «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο».

Η πρώην επικεφαλής της Fed περιγράφεται ως μετριοπαθής και συνεπής οικονομολόγος, η οποία «χαίρει της εμπιστοσύνης των προοδευτικών και πολλών συντηρητικών επίσης. Επαινείται από οικονομολόγους όλων των ειδών, από το Τζόζεφ Στίγκλιτζ έως τον Κένεθ Ρογκόφ», οι οποίοι ακαδημαϊκά διαφωνούν ριζικά.

Οπως έγραψαν πρόσφατα οι Financial Times, η Γέλεν έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα: είναι αρεστή, εδώ και χρόνια, τόσο στις αγορές και στα συνδικάτα. Τούτο διότι «δεν είναι ιδεολόγος», όπως είπε ο Μάικλ Γκρινμπέργκερ, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί της όταν εκείνη ήταν επικεφαλής των Οικονομικών Συμβούλων του Μπιλ Κλίντον. «Αξιοποιεί τον χρόνο της, μελετά όλα τα δεδομένα και όταν μιλάει, ό,τι λέει είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητο επειδή είναι τόσο πραγματικό», πρόσθεσε.

Αμερικανικά ΜΜΕ αλλά και αναλυτές τονίζουν ότι η 74χρονη οικονομολόγος ξεχωρίζει, κυρίως επειδή πιστεύει ακράδαντα στην «ανθρώπινη διάσταση» των οικονομικών. Ο διορισμός της συνιστά μια τεράστια μετατόπιση της πυξίδας της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής, η οποία επί των ημερών του Στίβεν Μνούτσιν, εκλεκτού του επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ, ήταν σταθερά pro business, διευρύνοντας όμως τις ανισότητες.

Η τετραετία Τραμπ χαρακτηρίστηκε από αυτό που αναλυτές περιέγραψαν ως pluto-populism («πλουτο-λαϊκισμό»), μια πολιτική που χάιδευε μεν τα αυτιά και τα ένστικτα του λαού, αλλά στην ουσία τον βύθιζε σε μεγαλύτερη φτώχια.

Τώρα η Γέλεν αναλαμβάνει να κλείσει πληγές που έγιναν ακόμα πιο βαθιές εξαιτίας της τρομακτικής οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, ο διορισμός της σημαίνει ότι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι βασικοί βραχίωνες του οικονομικού συστήματος ελέγχονται ή έστω εποπτεύονται από γυναίκες, με δεδομένο ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...