518
Πανό για το Ταμείο Ανάκαμψης στην πρόσοψη της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες | EPA/OLIVIER HOSLET/POOL

Χρηματοδότηση 15 μεγάλων μεταρρυθμίσεων με τα €32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2020, 17:36
Πανό για το Ταμείο Ανάκαμψης στην πρόσοψη της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες
|EPA/OLIVIER HOSLET/POOL

Χρηματοδότηση 15 μεγάλων μεταρρυθμίσεων με τα €32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2020, 17:36

Ευκαιρία να βγει η χώρα από την ύφεση, που προκάλεσε η πανδημία, δίνουν τα 32 δισ. ευρώ τα οποία θα εισπράξει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το «Βήμα της Κυριακής» (με συνδρομή) παρουσιάζει τον κατάλογο των 15 μεγάλων έργων και μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση υπέβαλε στις 18 Νοεμβρίου το σχέδιο ανάκαμψης στις Βρυξέλλες με πλήρη κατάλογο με τα έργα, προγράμματα και μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Οι 15 μεγάλες παρεμβάσεις του σχεδίου ανάκαμψης

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων: Εκτενές πρόγραμμα επιδότησης επενδύσεων που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, καθώς και κτιρίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Διασύνδεση νησιών: Διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας.

Δίκτυα 5G: Η δημοπράτηση του φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G θα αναβαθμίσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες στη χώρα. Παράλληλα, σχεδιάζεται η κάλυψη των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου από δίκτυα 5G.

Ψηφιακή αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων: Αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής των επιχειρήσεων της χώρας, ιδίως των μικρών και μεσαίων, που περιλαμβάνει την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού και τη δημιουργία, βελτίωση και περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών τους.

Ψηφιοποίηση ΑΑΔΕ – καταπολέμηση φοροδιαφυγής: Μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης της ΑΑΔΕ. Επέκταση της χρήσης ταμειακών μηχανών που επικοινωνούν online με POS και με την ΑΑΔΕ, φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ψηφιακά εργαλεία για φορολογικούς ελέγχους, αναβάθμιση του Taxisnet, σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και τα ψηφιακά εργαλεία που θα αναπτυχθούν για τον σκοπό αυτόν.

Επαγγελματικά λύκεια: Ολιστική μεταρρύθμιση στην επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση.

Νέο πλαίσιο και περιεχόμενο προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης: Μεταρρύθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης/ επανακατάρτισης που συνδέει την αμοιβή των εκπαιδευτικών φορέων με τα αποτελέσματα των εκπαιδευομένων στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου συστήματος πιστοποίησης

Τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια: Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού περιλαμβάνει την εκπόνηση και θεσμοθέτηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το σύνολο των δήμων της χώρας, καθώς και ειδικών όρων δόμησης για περιοχές της χώρας.

Υποδομές μεταφορών: Ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, πολυτροπικών, έξυπνων και ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή υποδομών μεταφορών, επενδύσεις σε λιμένες και αερολιμένες.

Ατομικός ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας & Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης: Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανάπτυξη ενός ενοποιημένου ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας που θα τροφοδοτείται από το σύνολο των πηγών που διαθέτουν δεδομένα υγείας για κάθε πολίτη.

Διαφορετικότητα: H καταπολέμηση διακρίσεων μέσα από εξειδικευμένα ψηφιακά προγράμματα κατάρτισης για εργοδότες και εργαζομένους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης: Αφορά την ενίσχυση των θεσμών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών,την αναδιοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων, τη λειτουργία ειδικών τμημάτων, την ενίσχυση και κατάρτιση των δικαστικών υπαλλήλων, την ψηφιοποίηση διαδικασιών κ.α.

Σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων με την παραγωγή: Στόχος να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και παραγωγικής διαδικασίας και να στηριχθεί η βασική έρευνα με αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογίες αιχμής.

Πολιτισμός: Ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα ως ολοκληρωμένου, βιώσιμου αναπτυξιακού μοχλού τοπικών κοινωνιών, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης.

Ιδιωτικές επενδύσεις: Χρηματοδοτικά εργαλεία για ιδιωτικές επενδύσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και αναβαθμίζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News