491
Και όμως, ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να έχει πολιτικό μέλλον... | REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Εκτίμηση: Ο Σαρκοζί δεν κάηκε, παρά το «βραχιολάκι»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 17:13
Και όμως, ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να έχει πολιτικό μέλλον...
|REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Εκτίμηση: Ο Σαρκοζί δεν κάηκε, παρά το «βραχιολάκι»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 17:13

Ε, καλά, μην κάνετε και έτσι για το σοκ, για τη Γαλλία μιλάμε… Δηλαδή; Να, ότι ο Νικολά Σαρκοζί τελείωσε για τη γαλλική Κεντροδεξιά (για τους Ρεπουμπλικανούς) όσον αφορά τις προεδρικές του 2022, αυτό δεν είναι να το συζητάει κανείς. Δεν προλαβαίνει κιόλας. Αλλά γιατί να μη γίνει και αυτός πάλι πρόεδρος… αργότερα;

Μήπως και ο σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν δεν είχε και εκείνος, από το ’50 και από το ’60, σκανδαλάκια στην καμπούρα του; Σε τι τον εμπόδισαν; Δεν μπήκε θριαμβευτής στα Ηλύσια το 1981; Ολα, λοιπόν, μπορούν να συμβούν και, ως φαίνεται, συμβαίνουν. Κάποτε και τα πιο βαριά βαρίδια… εξατμίζονται.

Ο άνθρωπος που αποδραματοποιεί (με μέτρο, ωστόσο) την κατάσταση στην οποία περιήλθε τόσο ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας όσο και η ίδια η Γαλλική Δημοκρατία είναι ο έμπειρος πολιτικοεκλογικός αναλυτής και πανεπιστημιακός Πασκάλ Περινό.

Ο καθηγητής μίλησε στην ιταλική Repubblica και μέσω αυτής συνιστά ψυχραιμία, ιδίως στον Σαρκοζί.

Μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή του στο Εφετείο θα έχει περάσει ένας χρόνος, συνεπώς το ατιμωτικό «βραχιολάκι» στον καρπό του ή στον αστράγαλό του θα του θυμίζει τα προσωρινά όρια της ελευθερίας του, αλλά μέχρις εκεί. Η τρίχρονη φυλάκιση… εκτός φυλακής, για διαφθορά και εξουσιαστικό μπούλινγκ, θα περάσει γρήγορα.

6 Ιουνίου 2008. Ο Νικολά Σαρκοζί αγορεύει στην Ελληνική Βουλή. Τον παρακολουθούν ο Κάρολος Παπούλιας (επάνω δεξιά), πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο εκλιπών Δημήτριος Σιούφας, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (ΑΠΕ)

Ο Σαρκοζί διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 μέχρι το 2012 και είχε στόχο να διεκδικήσει τον θώκο του Εμανουέλ Μακρόν του χρόνου, στις προεδρικές εκλογές. Τρομερά δύσκολο εγχείρημα βέβαια, αφού τον χώρο της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς έχουν αλώσει τόσο ο Μακρόν όσο και η Μαρίν Λεπέν. Τώρα οι Ρεπουμπλικανοί θα διαλέξουν κάποιον άλλον για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (και στοπ), υπό μία προϋπόθεση: να μην είχε και πολλά νταραβέρια με τον Σαρκοζί…

Ο Περινό λέει ότι, πέρα από τον καταδικασμένο σε πρώτο βαθμό πρώην πρόεδρο –ο οποίος όμως σε καμία περίπτωση «δεν είναι πολιτικά νεκρός»–, η υπόθεση επιφέρει και πλήγμα στην ίδια τη Γαλλική Δημοκρατία επειδή «ενισχύσει τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στην πολιτική, ήδη ισχυρή τάση, όπως την καταγράφουν και όλες οι δημοσκοπήσεις». Αλλος κίνδυνος: «Η αμαύρωση της γαλλικής ελίτ στο σύνολό της». Ηταν, βλέπεις, και η καταδίκη του Ζακ Σιράκ… Αλλά και για τον Φρανσουά Φιγιόν δεν είχε γίνει έρευνα το 2017;

Ο φιλόδοξος Σαρκοζί δεν θα περιστείλει τις βλέψεις του για την πολιτική και, πλέον, την ηθική ρελάνς. Την άσβεστη θράκα της εκδίκησης την αναθερμαίνουν από καιρού εις καιρόν και τα γκάλοπ, αφού τον βγάζουν «πολύ δημοφιλή» στο εκλογικό σώμα.

Από την εποχή του Χριστού η νεκρανάσταση δεν παρατηρήθηκε στην πραγματική ζωή, αλλά στην πολιτική συμβαίνει: «Ο Σαρκοζί θα παραμείνει δημοφιλής στις δημοσκοπήσεις για τους δεξιούς», λέει ο Περινό, «και για όσα έχει κάνει κατά το παρελθόν και επειδή υπάρχει έλλειψη άλλων χαρισματικών ηγετών» – και αυτό το τελευταίο σχόλιο του καθηγητή είναι μία μάλλον αδυσώπητη κρίση για σημερινή Γαλλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...