555
O Γκιρ στον ρόλο του Μαξ, κάτι μεταξύ Ρούπερτ Μέρντοκ και Τζόζεφ Πούλιτζερ | BBC

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ ασκεί την «τέταρτη εξουσία» του

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2020, 08:59
O Γκιρ στον ρόλο του Μαξ, κάτι μεταξύ Ρούπερτ Μέρντοκ και Τζόζεφ Πούλιτζερ
|BBC

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ ασκεί την «τέταρτη εξουσία» του

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2020, 08:59

«Ενας χαρακτήρας κάπου μεταξύ Ρούπερτ Μέρντοκ, Πολίτη Κέιν και Τζόζεφ Πούλιτζερ».

Με αυτά τα πολύ χαρακτηριστικά ονόματα περιγράφουν οι ιθύνοντες της σειράς «MotherFatherSon» τον Μαξ, τον ιδιοκτήτη ενός κολοσσού των μέσων ενημέρωσης, τον οποίο υποδύεται για ακόμη μια φορά με μαεστρία ο βετεράνος πλέον Ρίτσαρντ Γκιρ.

Η σειρά, η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται πριν από μερικές ημέρες από το βρετανικό BBC (και κάνει την ελληνική πρεμιέρα της τον Ιούλιο στην COSMOTE TV), είναι μια δραματική μυστηρίου, με φόντο ένα παιχνίδι εξουσίας που παίζει εκείνος που κατέχει μία εξ αυτών: ο Μαξ, ως κύριος «παίκτης» και πρωταγωνιστής της «τέταρτης εξουσίας» βλέπει τη ζωή του να ανατρέπεται όταν ο γιος του, Κέιντεν, παθαίνει ένα σοβαρό εγκεφαλικό από τις καταχρήσεις και πέφτει σε κώμα.

Κατά τη νοσηλεία του, ο Μαξ έρχεται ξανά σε επαφή με την πρώην συζυγό του, η οποία παλεύει να σώσει το παιδί της, ενώ ο Μαξ βρίσκεται μπερδεμένος μεταξύ… σφύρας και άκμονος, καθώς ο γιος του γνωρίζει κάποια μυστικά για τον ίδιο, που αν τυχόν δημοσιοποιηθούν, η εκδοτική αυτοκρατορία του θα καταρρεύσει.

Οπότε δεν τον συμφέρει καν να ξυπνήσει από το κώμα…

«Ο Μαξ είναι απολιτικός, πρακτικός και κυνικός. Δεν ακολουθεί καμία άλλη ιδεολογία πλην του κέρδους, ενώ τη μία στιγμή μπορεί να είναι ευαίσθητος και την επόμενη στιγμή εξαιρετικά σκληρός με τους γύρω του», τονίζει ο σεναριογράφος της σειράς, Τομ Ρομπ Σμιθ, μιλώντας στην Guardian.

«Στο επίκεντρο της υπόθεσης υπάρχουν οι οικογενειακές σχέσεις. Ο χαρακτήρας μου είναι ένας διεθνούς επιπέδου πρωταγωνιστής της πολιτικής και των ΜΜΕ, κάτι σαν Πολίτης Κέιν της εποχής μας, ένας άνδρας αυτοδημιούργητος, με ανεπίλυτα ωστόσο προσωπικά και ψυχολογικά προβλήματα, ένας εξαιρετικά βάναυσος πατέρας, αλλά και με μια συγκεκριμένη ιδέα περί του προσωπικού του πεπρωμένου», λέει ο ίδιος ο Γκιρ μιλώντας στο περιοδικό Vogue, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Οπως προσθέτει ο 69χρονος ηθοποιός, ο Μαξ συνηθίζει να παίζει βρώμικα και με χτυπήματα κάτω από την ζώνη.

«Αυτός άλλωστε θεωρεί πως είναι και ο πραγματικός ρόλος του στον κόσμο: να μη σέβεται τους κανόνες. Είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει την παραμικρή συναισθηματική νοημοσύνη. Ενας απόλυτος ναρκισσιστής, εκατό τοις εκατό».

Ο «Μαξ» με τον τηλεοπτικό του γιο, «Κέιντεν»

Ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας του Μαξ κινείται διαρκώς ανάμεσα στις σκιές των διαδρόμων της εξουσίας και ποτέ μπροστά, στη σκηνή, παρά μόνο υπόγεια και παρασκηνιακά.

Ο Γκιρ επισημαίνει ότι ο χαρακτήρας του χρησιμοποιεί ό,τι είναι χρήσιμο για αυτόν. Δεν είναι ποτέ απολύτως σαφές ποια είναι ακριβώς τα κίνητρά του.

Είναι αναμφισβήτητα ένας εξαιρετικός πωλητής, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να καταλάβει απολύτως τι σκέφτονται οι άνθρωποι τριγύρω του, τι αισθάνονται.

«Δεν είναι ποτέ καθόλου ξεκάθαρο για ποιο λόγο κάνει ό,τι κάνει, αλλά ίσως ξέρει ότι πρέπει να κάνει κάτι κακό προκειμένου να ανέβει πίστα και να φτάσει στο επόμενο επίπεδο. Εξακολουθώ να βλέπω καλοσύνη στον ίδιο και τις πράξεις του», συνοψίζει ο αμερικανός ηθοποιός, ίσως επηρεασμένος και από τη χρόνια επαφή του με τον Βουδισμό και την προσωπική του φιλία με τον Δαλάι Λάμα.

«Κατά βάθος, είμαστε όλοι καλοί. Είμαστε καλυμμένοι με λάσπη, βρωμιά και σκοτάδι, πόνο και μνήμες. Αλλά ακριβώς κάτω από την επιφάνεια αυτή, υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος που θέλει να αγαπηθεί και που θέλει να είναι μαζί με ευγενικούς και γενναιόδωρους ανθρώπους. Ολοι θέλουμε να αγαπηθούμε. Μαζί με όλους τους προσωπικούς μας δαίμονες», καταλήγει με νόημα ο Γκιρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...