694
Ράιαν Γκόσλινγκ και Χάρισον Φορντ σε πρεμιέρα του «Blade Runner 2049» στο Παρίσι. Ο νεαρός Καναδός βαδίζει στα χνάρια του 75χρονου πια Φορντ | REUTERS/Charles Platiau

Είναι ο Ράιαν Γκόσλινγκ ο νέος Χάρισον Φορντ;

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2017, 07:38
Ράιαν Γκόσλινγκ και Χάρισον Φορντ σε πρεμιέρα του «Blade Runner 2049» στο Παρίσι. Ο νεαρός Καναδός βαδίζει στα χνάρια του 75χρονου πια Φορντ
|REUTERS/Charles Platiau

Είναι ο Ράιαν Γκόσλινγκ ο νέος Χάρισον Φορντ;

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2017, 07:38

«Ημουν 14 ετών όταν είδα το “Blade Runner” από μια βιντεοκασέτα που νοίκιασα» θυμάται ο Ράιαν Γκόσλινγκ ο οποίος επιστρέφει στις οθόνες ως πρωταγωνιστής -και διάδοχος του Χάρισον Φορντ- στο «Blade Runner 2049».

Ο καναδός ηθοποιός πάντως φαίνεται πώς αγνοούσε ότι υπήρχαν περισσότερα από ένα «τέλη» στην πρώτη ταινία του 1982. Ο Γκόσλινγκ ομολογεί ότι έχει δει μόνο την έκδοση με το «ρομαντικό» τέλος στο οποίο ο Ντικ Ντέκαρντ φεύγει με το όμορφο ανδροειδές (που υποδύεται η Σον Γιανγκ) και όχι την πιο «σκοτεινή» (συνολικά ο Σκοτ είχε γυρίσει πέντε εκδοχές). Στο «σκοτεινό» τέλος, αυτό που ήθελε ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο ήρωας που υποδύεται ο Χάρισον Φορντ είναι και αυτός ανθρωποειδές, μια «ρεπλίκα».

«Θυμάμαι ότι η ταινία με άφησε με ανοιχτό το στόμα, γεμάτο ερωτήματα και σκέψεις. Παρουσίαζε ένα μέλλον ρεαλιστικό αλλά που είχε κάτι το εφιαλτικό. Ηταν ηθικά διφορούμενη και άφηνε στον θεατή τις απαντήσεις, κάτι που επιδιώξαμε να κάνουμε και στο “Blade Runner 2049”».

Η νέα ταινία στηρίζεται κυρίως στους ώμους του Ράιαν παραδέχτηκε ο σκηνοθέτης Ντενί Βιλνέβ και είναι φανερό ότι η παραγωγός Sony στηρίζεται στο χάρισμα του νεαρού ηθοποιού για να σηκώσει το νεανικό κοινό από τον καναπέ και τον υπολογιστή και να πάει στις αίθουσες. Το «Blade Runner 2049» είναι μία παραγωγή 165 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά ο Γκόσλινγκ μιλώντας στην ιταλική Repubblica δηλώνει ήρεμος σε ό,τι αφορά την υποδοχή της από το κοινό.

«Ο Ντενί (Βιλνέβ) είναι μεγάλος θαυμαστής της πρώτης ταινίας αλλά δεν φοβήθηκε από την πρόκληση. Εμεινε πιστός στη φιλοσοφία της ταινίας, αλλά «εφάρμοσε» σε αυτή τις κλιματικές αλλαγές των τελευταίων τριάντα ετών. Και τα πράγματα πήγαν χειρότερα από ό,τι είχε προβλέψει το πρώτο “Blade Runner”».

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ σε σκηνή από την ταινία

Ο Γκόσλινγκ υποδύεται τον ρόλο του αστυνομικού K που όπως και ο Ντικ Ντέκαρντ/Χάρισον Φορντ κυνηγά «ρέπλικες». «Είμαι ο Blade Runner τριάντα χρόνια μετά, σε ένα κόσμο πιο σκληρό, πιο τοξικό, πιο έρημο και πιο άσχημο. Ούτως ή άλλως αυτή η δουλειά δεν ήταν ονειρεμένη αλλά τώρα είναι πολύ χειρότερα», λέει ο Γκόσλινγκ μεταξύ σοβαρού και αστείου. «Η πρώτη ταινία δυσκόλευε τον θεατή να ξεχωρίσει τους “καλούς” από τους “κακούς”», προσθέτει.

 «Ο Χάρισον Φορντ ήταν ο ήρωάς μου ήδη πριν από το πρώτο “Blade Runner” και είναι ακόμα και σήμερα. Η παρουσία του έκανε καλύτερους όσους μετείχαν στην ταινία» λέει για τη σχέση του με τον διάσημο ηθοποιό. Ασχέτως αν ο Φορντ, στα 75 του, φάνηκε να μη θυμάται το όνομά του σε πρόσφατη κοινή τους συνέντευξη στη βρετανική TV. Γεράματα; Ή μια ακόμα επίδειξη του αμείλικτου χιούμορ του αειθαλούς Φορντ; Μόνο ο ίδιος ξέρει.

Επιστροφή στον Γκόσλινγκ: «Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης μας οδηγεί σε άγνωστα και περίπλοκα μονοπάτια. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα αυτοκίνητα που θα μπορούν να κινούνται χωρίς οδηγό. Πώς και ποιος τα προγραμματίζει; Σε περίπτωση πρόβλεψης αναπόφευκτου ατυχήματος θα πρέπει να αυτοκαταστραφούν σκοτώνοντας τον οδηγό ή να πέσουν στο άλλο αυτοκίνητο αφήνοντας στην τύχη το ποιος θα επιζήσει; Οι ηθικές επιλογές είναι ήδη εδώ; Και μετά είναι το θέμα του περιβάλλοντος. Οταν με ρωτούν αν είναι αισιόδοξος ή όχι απαντώ πώς είναι ρεαλιστής. Και υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι καλό σημάδι ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει ούτε καν να συμφωνήσουμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Για τη σχέση του με τον σκηνοθέτη Βιλνέβ λέει: «Είμαστε και οι δύο Καναδοί, μεγαλώσαμε σε περιοχές που απείχαν λίγα χιλιόμετρα, μοιραζόμαστε τις ίδες εμπειρίες» και ομολογεί ότι επιλέγει τις ταινίες που παίζει όχι με βάση το σενάριο και τον ρόλο, αλλά τον σκηνοθέτη. Αυτό έγινε και στην περίπτωση του σκηνοθέτη Ντάμιεν Σαζέλ, με τον οποίο όπως αποκαλύπτει μοιράζονται ένα κοινό έρωτα για τα μιούζικαλ, ο οποίος «γέννησε» και το« La La Land».

Οι δυο τους θα συνεργαστούν και πάλι στο νέο φιλμ του Σαζέλ για τον Νιλ Αμστρονγκ. Θα είναι μία ταινία συναρπαστική υπόσχεται ο Γκόσλινγκ, «για μία εποχή που ακόμα ο κόσμος δεν κινούνταν από τους υπολογιστές. Οι άνθρωποι εκείνοι έπρεπε να τα καταφέρουν με λιγότερα μέσα, θυσιάζοντας πολλά, ακόμα και τις οικογένειές τους. Ο κόσμος που και τότε ήταν χωρισμένος σε στρατόπεδα, ενώθηκε έστω και για λίγο όταν ο άνθρωπος έφτασε στη σελήνη».

* Το «Blade Runner 2049» προβάλλεται από την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, στις αίθουσες

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...