271
Η Monna Vanna ίσως αποτέλεσε το πρώτο στάδιο δημιουργίας της Τζιοκόντα | wikipedia

Ηταν γυμνό το προσχέδιο της Μόνα Λίζα;

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2017, 15:08
Η Monna Vanna ίσως αποτέλεσε το πρώτο στάδιο δημιουργίας της Τζιοκόντα | wikipedia

Ηταν γυμνό το προσχέδιο της Μόνα Λίζα;

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2017, 15:08

Ενα σχέδιο που δημιουργήθηκε με κάρβουνο και απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα όχι μόνο είναι πολύ πιθανό να δημιουργήθηκε από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι αλλά να ήταν το προσχέδιο της Μόνα Λίζα!

Το σχέδιο ονομάζεται Monna Vanna και δεν υπάρχουν υπάρχουν στοιχεία για την ταυτότητα είτε του δημιουργού είτε του μοντέλου. Η Monna Vanna αφού άλλαξε στη διάρκεια του χρόνου διαφόρους κατόχους τελικά έγινε το 1862 μέρος μιας συλλογής  έργων τέχνης της Αναγέννησης στο Μουσείο Κοντέ στην γαλλική κωμόπολη Σαντιγί. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Daily Mail  η Monna Vanna μεταφέρθηκε στο μουσείο του Λούβρου και εκεί τη μελέτησε ομάδα 20 ειδικών.

Δείτε ένα βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα για τη νέα εξέταση της Monna Vanna:

https://www.youtube.com/watch?v=iK1q4DhPWNA

Οι ειδικοί εξέτασαν το σκίτσο χρησιμοποιώντας μια σειρά από νέας γενιάς όργανα και κατέληξαν σε μια σειρά από συμπεράσματα. Καταρχάς διαπίστωσαν ότι το σκίτσο δημιουργήθηκε την επίμαχη περίοδο, δηλαδή την περίοδο δημιουργίας της Τζιοκόντα. Θεωρούν ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, αν δεν είναι ο μοναδικός δημιουργός του σκίτσου, σίγουρα συμμετείχε με κάποιο τρόπο στη δημιουργία του. Πιθανολογούν μάλιστα ότι δούλευε παράλληλα στη Monna Vanna και στη Mona Lisa. Κάποια σημάδια στο σκίτσο κάνουν μάλιστα κάποιους από τους ειδικούς που το εξέτασαν να πιστεύουν ότι η Monna Vanna ήταν στην ουσία το προσχέδιο της Mona Lisa.

mona 1

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν εμφανισθεί περίπου 20 πίνακες και σκίτσα που υποτίθεται ότι αποτελούν γυμνά πορτρέτα της Τζιοκόντα. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει όμως για κανένα από αυτά τα έργα δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μια αξιόπιστη χρονολόγηση ώστε να διαπιστωθεί ποια από αυτά χρήζουν προσεκτικότερης μελέτης.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...