364
Σκίτσο του γελοιογράφου Πίτερ Μπρουκς, δημοσιευμένο στους λονδρέζικους Times – ο Πούτιν αντιστρέφει την δαρβίνεια εξέλιξη του είδους μας | Τhe Times

Πόλεμος Πούτιν στη Δύση και στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2022, 11:11
Σκίτσο του γελοιογράφου Πίτερ Μπρουκς, δημοσιευμένο στους λονδρέζικους Times – ο Πούτιν αντιστρέφει την δαρβίνεια εξέλιξη του είδους μας
|Τhe Times

Πόλεμος Πούτιν στη Δύση και στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2022, 11:11

Συμπύκνωση σε ένα μικρό άρθρο των μεγάλων συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία επιχείρησε ο ιταλός δημοσιογράφος Μάσιμο Νάβα. Η υπέρμαχος της οικονομικοπολιτικής παγκοσμιοποίησης Corriere della Sera το φιλοξένησε ευχαρίστως, αφού στα επιτεύγματά της, που τώρα διακυβεύονται, επικέντρωσε ο αρθρογράφος.

Ο Νάβα έγραψε ότι ο ρώσος πρόεδρος, αποφασίζοντας να επιτεθεί στην Ουκρανία, έδωσε καίριο πλήγμα στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, στον δυτικό κόσμο και, τελικά, στον ίδιο τον εαυτό του. Σημείωσε ότι η χρονική συγκυρία είναι κεφαλαιώδους σημασίας, αφού ο πόλεμος ξέσπασε αμέσως μετά την πανδημία και την έκτακτη κατάστασή της η οποία αναστάτωσε την κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων, τον τουρισμό, τα κοινωνικά ήθη, τον πολιτισμό, τη φύση της εργασίας, κ.λπ. «Με τις βόμβες ξυπνήσαμε σε έναν κόσμο όπου οι συμμαχίες και οι σφαίρες επιρροής ξανασχεδιάζονται».

Τις αμιγώς οικονομικές συνέπειες μπορούμε να τις φανταστούμε έγραψε, έτσι μνημόνευσε τον Nord Stream και τις τραπεζικές συναλλαγές, και αναλόγως μπορούμε να σκεφτούμε ότι ο κόσμος θα επανεξοπλιστεί, ότι θα παγώσουν οι επιστημονικές σχέσεις συνεργασίας – «και στο θέμα του κλίματος». Βέβαια, ο αρθρογράφος παρηγορήθηκε στην ιδέα ότι η παροιμιώδης φράση «ουδέν κακόν αμιγές καλού» επαληθεύεται με την «ακόμη περισσότερο ενωμένη Ευρώπη» – έγραψε, δε, ότι αυτή είναι μία ιδέα που τον «καθησυχάζει».

Θεώρησε όμως ότι «η πραγματική δοκιμασία» θα είναι «το μέλλον του ΝΑΤΟ», η διεύρυνσή του –με την Ουκρανία βασική επιλογή– και «η υποδοχή εκατομμυρίων προσφύγων» (στους τελευταίους συμπεριέλαβε και «τους χιλιάδες αφρικανούς φοιτητές που εγκαταλείπουν την Ουκρανία»). Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απ’ όλους είναι για τον Νάβα «ο κίνδυνος επιστροφής στον νόμο της ζούγκλας, όπως έγραψε και ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι, αφού μία χώρα αποφάσισε να μη μοιραστεί τις υποχρεώσεις, τις αξίες και τα πλεονεκτήματα της διεθνούς κοινότητας».

Η παγκοσμιοποίηση, για τον αρθρογράφο, «έχει ήδη υποστεί οπισθοδρομήσεις», και ο Πούτιν της έδωσε ένα επιπλέον πλήγμα, σοβαρό. «Στην έκτακτη ανάγκη εξαιτίας της τρομοκρατίας, της οικονομικής κρίσης, των περιφερειακών συγκρούσεων και του Brexit ήρθε και ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης». Ο οποίος, «εκτός από τη νεκρανάσταση φαντασμάτων, μπορεί να έχει και μη αναστρέψιμες συνέπειες». Ηδη ο Πούτιν «έχει αναγκάσει τους πάντες να πάρουν θέση, τόσο την κοινή γνώμη όσο και τους διεθνείς θεσμούς, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τράπεζες, πολυεθνικές – ακόμη και η Ελβετία έπρεπε να εγκαταλείψει την αναπαυτική ουδετερότητά της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...