439
Ευέλικτα οχήματα, εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών, έριξαν οι Ουκρανοί στις μάχες | CreativeProtagon

Ευέλικτες πατέντες ρίχνουν στη μάχη οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2022, 09:20
Ευέλικτα οχήματα, εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών, έριξαν οι Ουκρανοί στις μάχες
|CreativeProtagon

Ευέλικτες πατέντες ρίχνουν στη μάχη οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2022, 09:20

Οπως έχει δείξει η εξέλιξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, οι μάχες στα διάφορα μέτωπα διεξάγονται και με παλιούς και με μοντέρνους τρόπους. Ναι μεν βρυχώνται τα άρματα μάχης, τα τεθωρακισμένα οχήματα κάθε είδους, ενώ συγχρόνως καπνίζουν τα κανόνια του Πυροβολικού, οπωσδήποτε όμως δρουν και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά και πιο ευκίνητα μέσα, τα επιθετικά drones λόγου χάρη.

Οι Ουκρανοί έχουν αποδειχθεί ικανοί στη χρήση ευέλικτων όπλων, ατομικής χρήσης κιόλας, και έχουν προκαλέσει σημαντική ζημία στα βαριά ρωσικά τανκς. Τελευταία πατέντα τους είναι αυτά τα τετράτροχα οχήματα που βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία. Είναι μικρά, λίγο μεγαλύτερα σε μήκος από το αυτοκίνητο της πίστας γκολφ, φέρνουν λίγο και στο ανέμελο «μπιτς μπάγκι». Φυσικά, οι ρόδες τους είναι κατάλληλες για ανώμαλο έδαφος.

Αυτή η πατέντα των Ουκρανών στρατιωτικών είναι έξυπνη: πάνω σε αυτά τα μικρά οχήματα, που ελίσσονται εκεί όπου τα ογκώδη ερπυστριοφόρα «κολλούν», έχουν προσαρμόσει εκτοξευτήρες αντιαρματικών βλημάτων και ρουκετών. Τα δουλεύουν σε συνδυασμό με αναγνωριστικά drones, έτσι τα πλήγματα που επιφέρουν μπορεί να είναι και συντριπτικά ακόμη.

Ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera έγραψε ότι, παρά ταύτα, αμερικανικές πηγές υποστηρίζουν ότι στο ανατολικό μέτωπο οι Ρώσοι προελαύνουν κατά μέσον όρο 2 χιλιόμετρα την ημέρα. Εκεί έχουν αναπτυχθεί περίπου 92 τάγματα (το καθένα με 700-800 άνδρες), ωστόσο 20 από αυτά έχουν αποσυρθεί επειδή πρέπει να ανασυνταχθούν. Η κρίση του ιταλού συντάκτη αμυντικών θεμάτων είναι ότι συντελείται αργή προώθηση, κάτι φθοροποιό, και σε πολλά επίπεδα, τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους Ουκρανούς.

Εδωσε και την πληροφορία ότι, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων στη Γερμανία, στην πρόσφατη σύσκεψη των ΝΑΤΟϊκών και των φίλων τους, η Βουλγαρία έχει αναλάβει την επισκευή των ουκρανικών οχημάτων που έχουν υποστεί ζημίες στον πόλεμο. Από το λιμάνι του Μπουργκάς θα γίνει και η διακίνηση των ουκρανικών σιτηρών, καθώς η Ρωσία έχει επιβάλει αποκλεισμό στις ουκρανικές ακτές του Ευξείνου Πόντου με 20 πολεμικά πλοία της – τα επανέφερε μετά τη βύθιση του καταδρομικού «Μοσκβά».

Βρετανικοί πύραυλοι στην Οδησσό

Σε ό,τι αφορά τον ρωσικό αποκλεισμό της Οδησσού, η απάντηση έρχεται από το Λονδίνο έγραψε η Repubblica σε σχετικό ρεπορτάζ. Ο υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, δήλωσε (μάλιστα την ίδια ημέρα με τις ανακοινώσεις Μπάιντεν) ότι «η Βρετανία δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να ελέγξει τη Μαύρη Θάλασσα». Ο Γουάλας ανέφερε το πρόβλημα με τα σιτηρά, εστίασε όμως στο ότι τα 20 ρωσικά πολεμικά πλοία «εγκυμονούν τον κίνδυνο του βομβαρδισμού της ουκρανικής ακτής», δηλαδή της Οδησσού.

Ετσι η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως την παράδοση νέων αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου «Brimstone» στον ουκρανικό στρατό. Οι αποσταλέντες πύραυλοι ανήκουν στη RAF από το 2005. Ο καθένας τους ζυγίζει 50 κιλά και έχει εμβέλεια 60 χλμ. Ορισμένοι είναι εξοπλισμένοι και με λέιζερ. Θεωρούνται και αυτά ευέλικτα όπλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...