485
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του, την Παρασκευή, στο εργοστάσιο αεράμυνας Almaz-Antei στη Μόσχα | REUTERS/RIA Novosti/Pool

Ετοιμος να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2022, 18:25
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του, την Παρασκευή, στο εργοστάσιο αεράμυνας Almaz-Antei στη Μόσχα
|REUTERS/RIA Novosti/Pool

Ετοιμος να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2022, 18:25

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να περάσει από την «ειδική επιχείρηση», στην κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς οι στρατηγοί του θέλουν να εκδικηθούν για τις αποτυχίες της εισβολής τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρωσικές πηγές που επικαλείται η βρετανική Telegraph.

Με το ρωσικό σφυροκόπημα να μαίνεται για περισσότερους από δύο μήνες και τις ρωσικές δυνάμεις να χτυπούν εκατοντάδες στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο, τα σενάρια για τη συνέχιση ίσως και την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, γίνονται ακόμη πιο εφιαλτικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρώσους και δυτικούς αξιωματούχους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αποκλείεται να δεχθεί τις προτάσεις των στρατηγών του και να εγκαταλείψει τον όρο «ειδική επιχείρηση» που χρησιμοποιεί αναφερόμενος στη στρατιωτική εισβολή κηρύσσοντας ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την «αγανάκτηση» του στρατού του για τις αποτυχίες κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Δεν είναι μάλιστα απίθανο αυτό να συμβεί την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με ανάλυση του  Independent.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ελάχιστα κέρδη από την «ανανεωμένη» επίθεσή τους στο Ντονμπάς, ενώ παράλληλα έχουν υποστεί κολοσσιαίες απώλειες κατά τη διάρκεια των μαχών.

Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας, η Ρωσία αναγκάστηκε να συγχωνεύσει και να αναδιατάξει μονάδες από αποτυχημένες επιθέσεις στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία ελπίζει να διορθώσει ζητήματα που είχαν περιορίσει προηγουμένως την εισβολή της, με τη γεωγραφική συγκέντρωση της μαχητικής ισχύος, τη συντόμευση των γραμμών ανεφοδιασμού και την απλοποίηση της διοίκησης και του ελέγχου. Εξακολουθεί, επίσης, να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, καθώς υποχρεώθηκε να συγχωνεύσει και να επανατοποθετήσει εξαντλημένες και ανόμοιες μονάδες από τις αποτυχημένες προελάσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία. Πολλές από αυτές τις μονάδες είναι πιθανό να υποφέρουν από εξασθενημένο ηθικό. Παραμένουν οι ελλείψεις στον τακτικό συντονισμό των Ρώσων. Η έλλειψη δεξιοτήτων σε επίπεδο μονάδας και η ασυνεπής αεροπορική υποστήριξη άφησαν τη Ρωσία ανίκανη να αξιοποιήσει πλήρως την δύναμη πυρός της, παρά τις βελτιώσεις σε συγκεκριμένα σημεία», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας.

Παράλληλα, χωριά κοντά στα σύνορα στη βορειοανατολική πλευρά της Ουκρανίας, έχουν μπει στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες συνεχίζουν να δρουν στα ουκρανικά εδάφη για περισσότερο από δύο μήνες προκαλώντας όλεθρο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις σε πολλά μέτωπα, παρά τα στοιχεία ότι νέες ρωσικές μονάδες διασχίζουν τα σύνορα. Το ρωσικό πυροβολικό έχει στοχεύσει χωριά στα βορειανατολικά της χώρας, εκεί όπου για αρκετές εβδομάδες δεν σημειώνονταν εντάσεις.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι Ρώσοι συνέχισαν να ενισχύουν την παρουσία τους στην πόλη Ιζιουμ, στην ανατολική Ουκρανία, φέρνοντας μονάδες που συνήθως εδρεύουν στην ρωσική Απω Ανατολή.

Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε, επίσης, ότι υπήρξαν σφοδρές μάχες γύρω από την Ρουμπίζνε και την Ποπάσνα, δύο πόλεις που οι Ρώσοι προσπαθούσαν να καταλάβουν εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Τα μέτωπα του πολέμου είναι πλέον πολλά, καθώς το Σάββατο τμήματα ενός πετρελαϊκού τερματικού σταθμού καταστράφηκαν στην περιφέρεια Μπριάνσκ, μετά από βομβαρδισμό, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...