251
Ο Βίκτορ Ορμπαν σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα - ένας παρίας της ευρωπαϊκής δημοκρατίας που όμως την απειλεί | Zoltan Fischer/Hungarian Prime Minister's Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ορμπαν επιμένει: Ξεχάστε το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ασκήσω βέτο

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 13:20
Ο Βίκτορ Ορμπαν σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα - ένας παρίας της ευρωπαϊκής δημοκρατίας που όμως την απειλεί
|Zoltan Fischer/Hungarian Prime Minister's Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ορμπαν επιμένει: Ξεχάστε το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ασκήσω βέτο

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 13:20

Η ουγγρική βόμβα στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανακάμψει μετά την πανδημία του κορονοϊού παραμένει. Η κυβέρνηση Ορμπαν επιμένει να απειλεί με βέτο για το Ταμείο Ανάκαμψης αν συνεχίσει η ΕΕ να «επιμένει» να συνδέει τον σεβασμό του κράτους δικαίου με την πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν ήταν ξεκάθαρος την Πέμπτη: Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού δεν μπορούν να τεθούν σε ισχύ χωρίς την έγκριση της Ουγγαρίας και η Ουγγαρία δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση στην σημερινή της μορφή.

Μάλιστα ο ίδιος προχώρησε σε μια ξεκάθαρη απειλή: Η Ουγγαρία είναι ανοικτή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αλλά είχε δικαίωμα βέτο και αν η παρούσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνδέει την πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους με τον σεβασμό του κράτους δικαίου παραμείνει «δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Πολωνία και Ουγγαρία, υπόλογες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συστηματική καταπάτηση του κράτους δικαίου, έχουν μπλοκάρει πόρους ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίου ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της ύφεσης στην οποία έχουν βυθιστεί οι ευρωπαϊκές χώρες λόγω της επιδημίας.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία οφείλουν να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα και να συμφωνήσουν για το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

«Η Ισπανία θέλει από την Ουγγαρία και την Πολωνία να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα», είπε η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών στο Bloomberg TV, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν ευθύνες απέναντι στους πολίτες τους και τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη τα χρήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...