249
Ο Ντ Εστέν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τους συνέδεε μια καλή φιλία | ΑΠΕ

Πέθανε από επιπλοκές της Covid-19 ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ ‘Εστέν

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 00:27
Ο Ντ Εστέν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τους συνέδεε μια καλή φιλία
|ΑΠΕ

Πέθανε από επιπλοκές της Covid-19 ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ ‘Εστέν

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 00:27

Εφυγε από τη ζωή αργά την Τετάρτη, σε ηλικία 94 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο της Τουρ στις 17 Νοεμβρίου με καρδιολογικά προβλήματα και ότι η υγεία του ήταν επιβαρυμένη το τελευταίο διάστημα, με πολλές νοσηλείες.

Μέλη του οικογενειακού του περιβάλλοντος ανέφεραν στην Figaro ότι ο Ντ’Εστέν πέθανε στην κατοικία του από επιπλοκές της Covid-19.

Ηταν ένας κλασικός κεντροδεξιός πολιτικός. Ανέλαβε υπουργικό αξίωμα για πρώτη φορά το 1959 και στη συνέχεια, κατά τη δεκαετία του ’60, πέρασε από το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, επί προεδρίας Σαρλ ντε Γκωλ.

Ο Ντ’Εστέν ήταν πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 ως το 1981, ο νεότερος που ανέλαβε το ύπατο αξίωμα στη χώρα του πριν από τον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ηττήθηκε από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν.

Μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019, στην κηδεία του επίσης προέδρου Ζακ Σιράκ, ο οποίος υπήρξε μεταξύ του 1974 και του 1976 πρωθυπουργός του.

Συνεπής ευρωπαϊστής ως το τέλος, ήταν ο άνθρωπος που επέβλεψε τη διαδικασία συγγραφής ενός Συντάγματος για την Ευρώπη, ένα φιλόδοξο σχέδιο που τελικά ηττήθηκε μέσα στη χώρα του, το 2005, όταν οι Γάλλοι είπαν «όχι».

Υπήρξε ακόμη στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, φροντίζοντας μάλιστα να του διαθέσει ένα αεροσκάφος για την επιστροφή του στην Ελλάδα ξημερώματα στις 24 Ιουλίου 1974, την ημέρα που κατέρρευσε η Χούντα των Συνταγματαρχών. Αργότερα, συνδέθηκε με την προώθηση ένταξης της Ελλάδας, ως δέκατο μέλος της τότε ΕΟΚ, το 1979.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...