258
Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε στο Κόλντινγκ της Δανίας, απ’ όπου το στιγμιότυπο, για τους σύγχρονους εχθρούς της αστικής Δημοκρατίας | Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

Ο Ομπάμα ανησυχεί από τις επιθέσεις στη Δημοκρατία

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2018, 18:19
Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε στο Κόλντινγκ της Δανίας, απ’ όπου το στιγμιότυπο, για τους σύγχρονους εχθρούς της αστικής Δημοκρατίας
|Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

Ο Ομπάμα ανησυχεί από τις επιθέσεις στη Δημοκρατία

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2018, 18:19

Δεν ανέφερε το ονοματεπώνυμο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η φράση του «στις ΗΠΑ έχουμε μάλλον περισσότερες δονήσεις και περισσότερη αλλαγή απ’ ό,τι περιμέναμε», τα έλεγε όλα.

Ο κόσμος που άκουσε αυτήν την αποστροφή του 44ου  προέδρου των ΗΠΑ γέλασε βέβαια, όμως ο Μπαράκ Ομπάμα στην πραγματικότητα δεν είχε διάθεση για καλαμπούρια μιλώντας για τις δυτικές δημοκρατίες που βάλλονται από το κύμα εθνικισμού.

Η ομιλία Ομπάμα έγινε στη Δανία, ενώπιον επιχειρηματιών και φοιτητών.

Χαιρετώντας τους συγκεντρωμένους έξω από τον χώρο της διάλεξης (Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS)

«Θα μιλήσω επειδή είμαι αρκετά ανήσυχος για τις διεθνείς και τις αμερικανικές τάσεις. Οταν αρχίζει κανείς να βλέπει ότι η πολιτική μας δεν βασίζεται πια στα γεγονότα, όταν αρχίζει να βλέπει μια συζήτηση που βασίζεται μόνο σε ρατσιστικές και εθνικιστικές θέσεις, όταν αρχίζει να βλέπει την απόρριψη της επιστήμης, της εμπειρογνωμοσύνης και της λογικής στην πολιτική, αυτά φανερώνουν ότι δεν έχουμε πια μια πολιτική που να συνεχίζει τις καλύτερες παραδόσεις μας» είπε, δηλώνοντας τη λύπη του για την κατάσταση αυτή.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την απροθυμία συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια ζωή, ο Ομπάμα υπογράμμισε τη σημασία που έχει «στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες ο αγώνας για τα ιδεώδη του Συντάγματός μας». Και κάλεσε τους Ευρωπαίους να κινητοποιηθούν.

«Οταν ένας πληθυσμός είναι αδρανής και κακά ενημερωμένος και δεν προσέχει, εκεί βρίσκεται ο πιο μεγάλος κίνδυνος. Υπάρχει αληθινή επείγουσα ανάγκη όταν βλέπουμε τι συμβαίνει στην Πολωνία για παράδειγμα ή στην Ουγγαρία. Υπάρχει μια διολίσθηση, οι επιπτώσεις της οποίας ισχύουν για όλη την Ευρώπη» προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...