622
O Ντόναλντ Τραμπ κοιτάει επιθετικά και αφ’ υψηλού τον Τεντ Κρουζ κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας του Σαββάτου | Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε «αυτογκόλ»

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2016, 21:38
O Ντόναλντ Τραμπ κοιτάει επιθετικά και αφ’ υψηλού τον Τεντ Κρουζ κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας του Σαββάτου
|Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε «αυτογκόλ»

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2016, 21:38

To ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών στη Νότια Καρολίνα είχε τα πάντα. Σε τέτοιο βαθμό που οι ιστορικοί του μέλλοντος θα έχουν να λένε για την τηλεμαχία της 13ης Φεβρουαρίου. Από τους δέκτες του τηλεοπτικού σταθμού CBS πέρασαν πολλές ατάκες που θα συζητηθούν επί μακρόν.

Συνολικά οι αμερικανοί αναλυτές (γράφει σχετικά ο αμερικανός ιστότοπος Business Insider) θεωρούν πως ήταν η πλέον δυναμική και θορυβώδης συζήτηση στην προεκλογική καμπάνια. Οι προσβολές πήγαν και ήρθαν, ενώ η δημόσια παραδοχή του Ντόναλντ Τραμπ ότι μπορεί να είναι «ευέλικτος» επέχει πλέον τη θέση… αυτογκόλ. Ο ηφαιστειώδης επιχειρηματίας προσπάθησε να εξηγήσει ότι είναι καλό να μπορεί κανείς να αλλάζει τρόπο σκέψης, ωστόσο δύσκολα μπόρεσε να «μπαλώσει» τη γκάφα του.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο συντονιστής της τηλεμαχίας στο CBS, Τζον Ντίκενσον, ρώτησε τον Τραμπ σχετικά με την συνήθειά του να αλλάζει απόψεις και ο τελευταίος δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραδεχτεί ότι είναι «ευέλικτος».

«Πρέπει να έχεις ευελιξία», είπε ο Τραμπ, προσφέροντας μια δήλωση που ίσως τελικά να είναι πιο χρήσιμη στις καμπάνιες που γίνονται εναντίον του, από ότι οι ρατσιστικές και σεξιστικές ατάκες του. Μπορεί μέχρι τώρα να έχει συλλέξει ουκ ολίγα αρνητικά σχόλια για την ακραία ρητορική του, αλλά στην ουσία δεν έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Αντίθετα, η μέχρι τώρα στάση του έχει εκτρέψει τους Ρεπουμπλικανούς από τη μετριοπαθή θέση τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φυσιογνωμία του κόμματος. Τώρα, όμως, με το λεκτικό ολίσθημα να τον ακολουθεί, ενδέχεται το πλήγμα του να είναι ισχυρό.

Ακόμη κι έτσι, ο Τραμπ δεν ξέχασε την τακτική του να επιτίθεται προσωπικά στον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ – ορισμένες φορές και με ανοίκειες φράσεις. Αυτή τη φορά τον κατηγόρησε ότι στέλνει στους ψηφοφόρους της Νότιας Καρολίνας μηνύματα στον τηλεφωνητή που λένε ότι ο ίδιος (σ.σ.: ο Τραμπ) δεν θα συμμετάσχει στον αγώνα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

«Το ίδιο πράγμα έκανε στον Μπεν Κάρσον», συνέχισε, αναφερόμενος σε ένα περιστατικό που έγινε στην Αϊόβα. «Αυτός ο άνδρας θα πει ό,τι θέλει. Απαίσιος τύπος. Τώρα ξέρω γιατί κανένας συνάδελφός του δεν τον στηρίζει στη Γερουσία».

Τη στιγμή που ο Κρουζ προσπάθησε να απαντήσει στις κατηγορίες, ο Τραμπ τον αποκάλεσε για άλλη μια φορά «απαίσιο τύπο», όμως ο Κρουζ προχώρησε σήκωσε το γάντι.

«Είναι αξιοσημείωτο να βλέπεις τον Ντόναλντ να υπερασπίζεται τον Μπεν, αφού πρώτα τον έχει αποκαλέσει άρρωστο και τον έχει συγκρίνει με παιδεραστή. Και οι δύο (χαρακτηρισμοί) είναι προσβλητικοί και λανθασμένοι», είπε ο Κρουζ.

Τη στιγμή που ο Τραμπ άρχισε να προσπαθεί να τον διακόψει, ο Κρουζ, ο οποίος προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ο πραγματικός συντηρητικός υποψήφιος σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι στηρίζει την χρηματοδότηση του Planned Parenthood, τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο προσπαθούν να κάνουν το αντίθετο.

«Ο Ντόναλντ έχει αυτή την περίεργη συνήθεια, Οταν προσπαθείς να αναδείξεις τα δικά του λάθη φωνάζει: ‘’Ψεύτη! Ψεύτη! Ψεύτη!’’», είπε ο Κρουζ.

Με πρόσωπο γεμάτο ένταση ο Τραμπ επανήλθε δριμύτερος στο λεκτικό πινγκ πονγκ λέγοντας: «Πού υποστήριξα (την Planned Parenthood);»

Αφού ο Τραμπ έκανε αρκετές ερωτήσεις για να καταφέρει να πάρει μια απάντηση από τον Κρουζ, ο τελευταίος προχώρησε με ένα άλλο επιχείρημα: ότι ο νέος πρόεδρος θα διορίσει έναν αριθμό Ανώτατων Δικαστών και ότι ο Τραμπ δεν έχει τη λίστα των συντηρητικών ώστε να αποδείξει ότι θα διορίσει δικαστές που θα αρέσουν στους Ρεπουμπλικανούς.«Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει πρόεδρος, θα διορίσει φιλελεύθερους», είπε ο Κρουζ, «εάν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει πρόεδρος», συνέχισε ο Κρουζ, με τον Τραμπ να ξεκινά και πάλι να φωνάζει: «η δεύτερη τροπολογία σου θα…». Κάπου εκεί ο Κρουζ δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη χωρίς να κάνει τον Τραμπ να ωρύεται. Ο Ντίκενσον, βλέποντας τους μονομάχους να έχουν βγάλει μαχαίρια, το απολάμβανε καθώς σκεφτόταν τα νούμερα της τηλεθέασης. Ωστόσο, όταν το πράγμα άρχισε να ξεφεύγει επενέβη και με δηκτικό χιούμορ είπε: «Μια στιγμή κύριοι. Τώρα θα αλλάξω ρότα!». Ευθεία αναφορά στην… ευέλικτη στάση του Τραμπ.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...