739
Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Μάικλ Μπλούμπεργκ επανήλθε στο προσκήνιο για τις προεδρικές εκλογές | Spencer Platt/Getty Images

Θα είναι ο Μπλούμπεργκ ο «τρίτος πόλος»;

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2016, 20:59
Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Μάικλ Μπλούμπεργκ επανήλθε στο προσκήνιο για τις προεδρικές εκλογές
|Spencer Platt/Getty Images

Θα είναι ο Μπλούμπεργκ ο «τρίτος πόλος»;

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2016, 20:59

Οι φήμες γύρω από το πρόσωπό του έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των πολιτικών-αστικών μύθων. Πότε, άραγε, θα κατέλθει στις προεδρικές εκλογές ως υποψήφιος, ο μεγιστάνας των αμερικανικών ΜΜΕ και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ;

Την Κυριακή, η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη ανώνυμες, αλλά καλά πληροφορημένες, πηγές από το περιβάλλον του, ανέφερε πως αυτή τη φορά ο έβδομος πιο πλούσιος άνθρωπος των ΗΠΑ (και 13ος στον κόσμο) είναι περισσότερο παρά ποτέ κοντά στο να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Ο ίδιος δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση άρνησης ή επιβεβαίωσης, αφήνοντας επί του παρόντος το πέπλο μυστηρίου να τον ακολουθεί κατά πόδας. Ισως να έχει συνηθίσει όλη αυτή την παραφιλολογία γύρω από την πιθανή υποψηφιότητά του, καθώς δεν ανασύρεται για πρώτη φορά στον αφρό των αμερικανικών πολιτικών πραγμάτων.

Το 2008 ήταν η πρώτη φορά που διέψευσε, τότε το έκανε ευθαρσώς, τους λογής αναλυτές που υπέγραφαν φαρδιά πλατιά την υποψηφιότητά του. Η αλήθεια είναι ότι η τότε άρνησή του ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία από τη στιγμή που άπαντες ήταν πεπεισμένοι πως θα έκανε το μεγάλο βήμα.

Το 2012 το όνομά του επανήλθε στη δημοσιότητα. Τότε ήταν η εφημερίδα Wall Street Journal που παρουσίαζε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ (ουσιαστικά λειτουργούσε ως «κράχτης» της υποψηφιότητας του Μπλούμπεργκ) εμφανίζοντάς τον ως τρίτο παίκτη στην κούρσα. Και τότε, την κρίσιμη στιγμή, είπε το μεγάλο «όχι».

Τώρα είναι η τρίτη φορά που το όνομά του «παίζει» ξανά στο προεδρικό «χρηματιστήριο», επομένως μένει να αποδειχθεί αν θα είναι η τυχερή ή η φαρμακερή.

Για άλλη μια φορά οι πληροφορίες διοχετεύονται από συγκεκριμένα δημοσιογραφικά «κανάλια», αλλά και στενούς συνεργάτες του. Τουτέστιν: η πρακτική είναι ίδια με τις προηγούμενες δύο φορές, αλλά επί του παρόντος ουδείς γνωρίζει αν θα είναι ίδια και η κατάληξη.

Βέβαια, αυτή τη φορά στο ρεπορτάζ των New York Times αναφέρεται ότι ο Μπλούμπεργκ έχει απευθυνθεί σε ειδικούς συμβούλους ζητώντας τους να καταρτίσουν σχέδια για την ανεξάρτητη εκστρατεία του, η οποία θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάρτιο.

Μάλιστα, φέρεται να είναι έτοιμος να δαπανήσει ένα δισεκατομμύρια δολάρια (από τα 41 δισεκατομμύρια που διαθέτει) για τις ανάγκες της καμπάνιας του. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν εδραίες ενδείξεις ότι θα νικήσει.

490795111_10
O Mάικλ Μπλούμπεργκ (αριστερά) με τον Μπαράκ Ομπάμα, την Μισέλ Ομπάμα και την Χίλαρι Κλίντον (AFP PHOTO/Jewel Samad/Getty Images)

«Αν είχα να επιλέξω μεταξύ του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ ή του προέδρου Μπλούμπεργκ, ασφαλώς θα προτιμούσα τον πρόεδρο Μπλούμπεργκ» είπε ο Αλαν Πάτρικοφ, στενός φίλος του πρώην δημάρχου που έχει στηρίξει οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Αυτό, αν μη τι άλλο, φουντώνει ακόμη περισσότερο τις φήμες.

Μιλώντας, όμως, για φήμες θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν κυκλοφορήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι για να περιοριστούν κάπως στη συνέχεια. Τον Δεκέμβριο του 2015, λέγεται πως είχε στα χέρια του μια δημοσκόπηση που έδειχνε πώς θα τα πήγαινε με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ και την Χίλαρι Κλίντον, ενώ μια ακόμη αναμένεται να του χορηγηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι σύμβουλοί του αναφέρουν με νόημα ότι ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει τον μηχανισμό για να προωθήσει την υποψηφιότητά του. Ούτε λόγος, από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του εξόχως σημαντικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg και άλλων δορυφορικών μέσων. Επιπλέον, σημείωναν οι σύμβουλοί του, θα μπορούσε να προωθήσει μια ανεξάρτητη από ιδεολογικές φορτίσεις πολιτική και οικονομική πλατφόρμα επίλυσης των ζωτικών προβλημάτων των ΗΠΑ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες μέχρι τώρα δεν έχουν ευδοκιμήσει στις ΗΠΑ.

1200x-1
O Ντόναλντ Τραμπ μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, αλλά ο τελευταίος δεν του ανταποδίδει τα… εύσημα

Κατ’ ιδίαν, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ φέρεται να δηλώνει ότι μια μονομαχία Σάντερς-Τραμπ θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια τρίτη ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

Πάντως, αναλυτές στις ΗΠΑ αναφέρουν πως αν η Χίλαρι Κλίντον λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, τότε ο Μπλούμπεργκ δεν πρόκειται να κατέλθει σε μια «αυτοκτονική κούρσα». Από την άλλη, σημειώνουν πως αν τελικώς κατέλθει στις εκλογές, αυτό θα προκαλέσει πλήγμα στους Δημοκρατικούς και λιγότερο στους Ρεπουμπλικάνους. Πολύ πρόσφατα, ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον χαρακτήρισε «πολύ καλό παιδί» και «φίλο». Φευ, ο Μπλούμπεργκ δεν επέστρεψε την φιλοφρόνηση δείχνοντας πως δεν τρέφει ακριβώς τα ίδια αισθήματα για τον Τραμπ.

Επί του παρόντος, ο 73χρονος μεγιστάνας αφήνει τους πάντες να «ψήνονται» στα κάρβουνα και να πιθανολογούν τι θα συμβεί αν αλλάξει ρότα και τελικά αποφασίσει να βάλει υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...