802
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στην πολύωρη συζήτηση για την επιδημία του κορονοϊού | George Vitsaras / SOOC

Ο Μητσοτάκης «πάγωσε» την αύξηση του προστίμου σε 500 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 18:18
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στην πολύωρη συζήτηση για την επιδημία του κορονοϊού
|George Vitsaras / SOOC

Ο Μητσοτάκης «πάγωσε» την αύξηση του προστίμου σε 500 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 18:18

Για μια ακόμη φορά, η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, αιχμές αλλά και ακρότητες από τους συνήθειες υπόπτους –«θα φύγετε βράδυ» έφτασε στο σημείο να πει στον Πρωθυπουργό της χώρας ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25–, αλλά η τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη λειτούργησε και πάλι καταπραϋντικά.

«Κάθε δημοκρατική κυβέρνηση φεύγει ή ανανεώνει την εμπιστοσύνη της το βράδυ των εκλογών. Αυτό θα συμβεί και με τη δική μας κυβέρνηση», είπε ο Πρωθυπουργός στον πρώην υπουργό Οικονομικών. Και ακολούθως άρχισε να κλείνει τα ζητήματα που άνοιξαν κατά τη διάρκεια της πολύωρησης συζήτησης στην Ολομέλεια για τη διαχείριση της πανδημίας –ζητήματα που είχε ανοίξει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Ηταν ο Πρωθυπουργός που στην πρωτολογία του είχε ανακοινώσει ότι με το άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα θα αυστηροποιηθούν οι κανόνες και ότι το πρόστιμο για όσους δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορονοϊό θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500. Ηταν μια αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις, στα social media αλλά και στη Βουλή –«η βασική έγνοια σας για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι στην πρόληψη, αλλά στην καταστολή. Εχετε εικόνα, κ. Μητσοτάκη, τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο να πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 500 ευρώ, για μια αστοχία στον χρόνο, ενώ παίρνει 534 ευρώ τον μήνα;» του είπε σε ένα σημείο της συζήτησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ετσι, στην τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το πρόστιμο θα παραμείνει τελικά στα 300 ευρώ για τις επόμενες 10 ημέρες. «Σε μια κίνηση να στείλουμε μήνυμα ότι θέλουμε συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική και όχι τον φόβο του προστίμου, θα κρατήσουμε το πρόστιμο εκεί που είναι σήμερα για 10 ημέρες και θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός λίγα λεπτά πριν κλείσει τη συζήτηση στη Βουλή.

Εξήγησε ότι τα πρόστιμα προβλέπονται για τιμωρηθεί κάποιος που εν γνώσει του παραβιάζει έναν κανόνα και αυτό έχει συνέπειες όχι μόνο στον ίδιο αλλά και σε άλλους, ενώ πρόσθεσε ότι σε μία κίνηση καλής θέλησης και εμπιστοσύνης είναι διατεθειμένος να κρατήσει το πρόστιμο στα 300 ευρώ για άλλη μία εβδομάδα – δέκα μέρες, «για να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες», απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για το ότι ο σκοπός δεν πρέπει ποτέ να είναι κατασταλτικός αλλά σκοπός συμμόρφωσης για να χτίσουμε –όπως είπε– μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία.

Παρατήρησε, πάντως, ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές που δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα δώσει απαντήσεις περισσότερο στην κυρία Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έθεσε περισσότερα ζητήματα που χρήζουν απάντησης. Οντως, η κυρία Γεννηματά άσκησε την πιο τεκμηριωμένη κριτική στην κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στα εμβόλια, επεσήμανε την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου που παίρνει το ρίσκο να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με μία μόνο δόση. Αντέτεινε ότι η ελληνική πολιτεία θα έχει πάντα «κάβα» εμβόλια, επειδή το εμβόλιο είναι διδοσικό και έτσι πρέπει να χορηγηθεί. Πρόσθεσε ότι σημασία έχει να δοθεί έγκριση ώστε να βγαίνει μία περισσότερη δόση από κάθε φιαλίδιο, κάτι που θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, είπε πως η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έθεσε ένα θέμα που απασχολεί και τον ίδιο.

Η αλήθεια είναι ότι όταν κάναμε τη διάγνωση του τι δεν πήγε καλά στη Μακεδονία, διαπιστώσαμε ότι πολλοί ασθενείς εκτός αστικών κέντρων έφθαναν στα νοσοκομεία όταν ήταν ήδη αργά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Απαντώντας παράλληλα στον κ. Τσίπρα, ανέφερε ότι η διασωλήνωση δεν βοηθάει πάντα και ότι καλούνται οι γιατροί να αποφασίσουν αν μπορεί πραγματικά να προσφέρει.

Απάντησε επίσης στην κυρία Γεννηματά ότι 3 δισεκατομμύρια έχουν προβλεφθεί για την Υγεία στην πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανέλυσε τους επιμέρους τομείς που θα καλύψουν.

Περνώντας στη συνέχεια στη λειτουργία του λιανεμπορίου, επεσήμανε ότι η απόφαση ελήφθη από τους ειδικούς, θα ανοίξει το λιανεμπόριο, εκτός από τις κόκκινες περιοχές, και απηύθυνε έκκληση για επιπλέον στήριξη ώστε να αποδώσει το άνοιγμα και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με κανόνες γιατί τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το άνοιγμα της αγοράς.

Στόχος είναι, αν και κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση, να εμποδίσουμε στο μέτρο του δυνατού μια άνοδο των κρουσμάτων, είπε ο Πρωθυπουργός.

«Ερχομαι και επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά ότι όσο κρατήσει αυτή η περιπέτεια και ευχόμαστε να μην κρατήσει πολύ –και έχω λόγους να πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως μετά τον Απρίλιο θα πάνε πολύ καλύτερα τα πράγματα– γνωρίζοντας ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι για την οικονομία, θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δίπλα στους εργαζόμενους σε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι γι αυτό επεκτείνεται η ρύθμιση για κάλυψη του ενοικίου και η ισχύς των επιδομάτων ανεργίας και γι’ αυτό έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ένα ξεχωριστό ποσό για να μπορέσουμε να προστατευθούμε από τις οικονομικές επιπτώσεις», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...