715
Ο Μιλουτίνοφ τον περασμένο Φεβρουάριο στο ματς του Ολυμπιακού με τη Ζαλγκίρις | © Intime p.a.

Ο Μιλουτίνοφ δεν παίζει πια εδώ…

Sportscaster Sportscaster 3 Ιουνίου 2020, 15:08
Ο Μιλουτίνοφ τον περασμένο Φεβρουάριο στο ματς του Ολυμπιακού με τη Ζαλγκίρις
|© Intime p.a.

Ο Μιλουτίνοφ δεν παίζει πια εδώ…

Sportscaster Sportscaster 3 Ιουνίου 2020, 15:08

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς ήταν ο πρώτος που έκανε τη διαδρομή Πειραιάς – Μόσχα, το 2002. Ο Ολυμπιακός (του Σωκράτη Κόκκαλη) είχε αποφασίσει να μειώσει το μπάτζετ του, όμως ο θρυλικός πλέι-μέικερ αρνήθηκε την περικοπή των αποδοχών του. Στην ΤΣΣΚΑ έπαιξε έξι χρόνια και έγινε ο αγαπημένος «Τσάρος» των οπαδών της. Εκτοτε, οι Ρώσοι «τρελαίνονται» να… ψωνίζουν από την Ελλάδα. Ιδίως, παίκτες που ξεχώρισαν στον Ολυμπιακό.

Το 2003 απέκτησαν τον Ντράγκαν Τάρλατς και τον Αλεξέι Ζεβροσένκο, που είχαν αγωνιστεί στους «ερυθρόλευκους» για αρκετές σεζόν. Επειτα, τον Μίλος Τεόντοσιτς και τον Κάιλ Χάινς. Τους δύο τελευταίους ο Δημήτρης Ιτούδης τους βρήκε εκεί, όταν πήγε να δουλέψει στη Μόσχα πριν από έξι χρόνια. Ο ίδιος ο έλληνας κόουτς επέλεξε τον Οθέλο Χάντερ (2017), ένα χρόνο μετά τον Ντάνιελ Χάκετ και, πέρυσι, τον Γιάνις Στρέλνιεκς. Τώρα τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, που είναι το Νο 9 της λίστας.

Το 2015, που αφίχθη στον Πειραιά, οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήταν αδύνατο να φανταστούν πόσο πολύ θα τους πίκραινε, κάποτε, η αποχώρησή του. Και τι δεν είχε ακούσει ο (τότε) προπονητής της ομάδας, Γιάννης Σφαιρόπουλος, όταν τον είχε φέρει από την Παρτίζαν με τις «ευλογίες» των Σαν Αντόνιο Σπερς, που εκείνη τη χρονιά τον είχαν επιλέξει στο Νο 26 του NBA Draft. Στα 20 του ο Μιλουτίνοφ διέθετε ένα εντυπωσιακό, αλλά ακατέργαστο, κορμί, ήταν απελπιστικά αργός, δίσταζε να μπει στις «μάχες» και, βεβαίως, του έλειπε η πείρα. Ηταν ένας «άγουρος ψηλός», που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί στην Ευρωλίγκα.

Την ίδια εποχή (καλοκαίρι του 2015) τον ήθελε και ο Παναθηναϊκός, που είχε κόουτς τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Το αποκάλυψε τον περασμένο Δεκέμβριο ο ίδιος ο παίκτης, σε συνέντευξή του στο ηλεκτρονικό περιοδικό της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Οπως είπε, προτίμησε τους «ερυθρόλευκους» επειδή ήθελε να παίξει δίπλα στον Σπανούλη και τον Πρίντεζη. Κι έπεσε «με τα μούτρα» στη δουλειά.

Η εξέλιξή του ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αύξησε τον όγκο του, τη δύναμη και την ταχύτητά του, έμαθε να διαχειρίζεται το σώμα του σωστά, απέκτησε αυτοπεποίθηση. Αυτός ο γίγαντας των 2,13μ., με το τεράστιο άνοιγμα χεριών, μετατράπηκε σε πραγματικό άρμα μάχης. Ιδίως τις δύο τελευταίες σεζόν, οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί (στην Ευρωλίγκα κατέγραψε, εφέτος, 10,3 πόντους, 8,2 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ ανά ματς, κατά μέσον όρο). Αλλά, και πάλι, δεν λένε όλη την αλήθεια για την πολύτιμη συνεισφορά του στο παιχνίδι της ομάδας του.

Ο «Μίλου» κυριαρχεί στον αέρα, κερδίζει τα ριμπάουντ με απίστευτη άνεση, κλέβει μπάλες, αλλοιώνει σουτ, πασάρει εξαιρετικά, ανοίγει χώρους για τους συμπαίκτες του, ή τελειώνει ο ίδιος τις φάσεις, έχοντας πολύ καλή επαφή με το σκοράρισμα. Πλέον, δύσκολα θα βρει κανείς κάποια αδυναμία στο παιχνίδι του. Είναι, ίσως, ο κορυφαίος σέντερ στην Ευρώπη. Οι καλύτεροι από αυτόν παίζουν στο ΝΒΑ. Είναι μόλις 25 ετών, και εξαιρετικός χαρακτήρας.

Τη φοβόταν χρόνια αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός. Αν και ο Μιλουτίνοφ δεν έλαβε, ποτέ, την πρόσκληση που περίμενε από το Τέξας για να δοκιμάσει την τύχη του στους Σπερς, ήταν βέβαιο ότι η πρόοδός του δεν θα άφηνε ασυγκίνητες τις πλουσιότερες ομάδες της Ευρώπης. Η ΤΣΣΚΑ είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για πρώτη φορά το 2017. Ακόμη πιο έντονα, πέρυσι. Ο Σέρβος αντιστάθηκε στον πειρασμό. Είχε αγαπήσει τον Ολυμπιακό και τη ζωή στην Αθήνα. «Είναι το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς», επαναλάμβανε συχνά. «Λατρεύω τον καιρό, το φαγητό, τα πάντα». Στο τέλος, όμως, σκέφτηκε ως επαγγελματίας. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του: τριετές, έναντι -συνολικά- 8.000.000 ευρώ έως το 2023, σε έναν σύλλογο που δεν λείπει ποτέ από τα Φάιναλ-4.

Ο Ολυμπιακός χάνει τον παίκτη χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Ισως θα ήταν καλή ιδέα να τον είχε παραχωρήσει πέρυσι, που οι Ρώσοι προσέφεραν πάνω από 1.500.000 ευρώ για να τον αποκτήσουν με μεταγραφή, όμως δεν το έκανε. Ισως να φοβήθηκε την αντίδραση του κόσμου. Ή να πίστευε πως θα μπορούσε κι εφέτος να τον κρατήσει κοντά του. Οι Αγγελόπουλοι του έδιναν 5.500.000 ευρώ, επίσης για τρία χρόνια. Δεν ήταν λίγα. Αλλά ποιος θυσιάζει 2.500.000 ευρώ για να αγναντεύει από το σπίτι του τον Σαρωνικό;

Οταν ήταν μικρός, στο Νόβι Σαντ, ο Μιλουτίνοφ ονειρευόταν να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην κολύμβηση. Ηταν πολύ καλός στο νερό, όμως το bullying ενός συναθλητή του τον έδιωξε από την πισίνα και τον έστρεψε στο μπάσκετ. Ο Νίκολα είχε πέσει, τότε, σε κατάθλιψη. Τώρα, όμως, θα σκέφτεται ότι πρέπει να βρει εκείνο το παιδί και να το ευχαριστήσει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...