1532
O Τούρκος Ενές Καντέρ διαδηλώνει στη Βοστώνη για τον Τζορτζ Φλόιντ | ΥοuTube

Η μεγαλειώδης διαδήλωση των σπορ κατά του ρατσισμού

Sportscaster Sportscaster 1 Ιουνίου 2020, 16:28
O Τούρκος Ενές Καντέρ διαδηλώνει στη Βοστώνη για τον Τζορτζ Φλόιντ
|ΥοuTube

Η μεγαλειώδης διαδήλωση των σπορ κατά του ρατσισμού

Sportscaster Sportscaster 1 Ιουνίου 2020, 16:28

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ένας από τους πρώτους σούπερ-σταρ των γηπέδων που διαδήλωσαν την οργή τους για το νέο κρούσμα ρατσισμού στις ΗΠΑ, με θύμα τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ. «Αλήθεια, δεν ξέρω πώς να εκφράσω με λόγια αυτό που νιώθω, αλλά ένα πράγμα που σίγουρα ξέρω είναι πως φτάνει πια. Είναι ώρα για αλλαγή», έγραψε στο Twitter. Την αστυνομική βία -ευτυχώς- δεν τη γνώρισε. Για τις φυλετικές διακρίσεις, όμως, έχει πολλά να πει.

Στο ανθρώπινο ποτάμι κατακραυγής, που κυλά όλο και πιο ορμητικό όσο περνούν οι μέρες, θα συναντήσει κανείς πολλές προσωπικότητες από το ΝΒΑ. Παίκτες, προπονητές και παράγοντες. Ισως, επειδή το αμερικανικό μπάσκετ αποτελεί ένα από τα πιο προνομιακά πεδία δόξας για τους μαύρους αθλητές. Οι αντιδράσεις, πάντως, εκτείνονται σχεδόν σε όλα τα σπορ. Και δεν έχουν «χρώμα».

Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, θρύλος του ΝΒΑ, ξετύλιξε τις σκέψεις του σε ένα συγκλονιστικό κείμενο, που δημοσιεύθηκε (το Σάββατο 30 Μαΐου) στους Los Angeles Times. Τόνισε πως οι φυλετικές διακρίσεις αποτελούν τον κανόνα στις ΗΠΑ, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε ότι ο ιός του ρατσισμού είναι πιο θανατηφόρος από τον κορονοϊό, και έκλεισε με μια ευχή: «Αυτό που θέλω εγώ να δω, δεν είναι η βιασύνη στην κρίση, αλλά η βιασύνη στη δικαιοσύνη».

Ο προπονητής των Ντιτρόιτ Πίστονς, Ντουέιν Κέισι, αφηγήθηκε όσα πέρασε ως παιδί στο Κεντάκι και παρατήρησε πως ο κόσμος δεν έχει αλλάξει από τότε. «Πριν από 54 χρόνια, στα οκτώ μου, πήγα σε ένα σχολείο για λευκούς, όπου δεν με ήθελαν και δεν με υποδέχθηκαν. Ενιωθα πως, ούτε με έβλεπαν, ούτε με άκουγαν, ούτε με κατανοούσαν… Σήμερα, που ο γιος μου είναι οκτώ ετών, κοιτάζω τον κόσμο μέσα στον οποίο μεγαλώνει και αναρωτιέμαι: Πόσο συχνά κρίνεται εξ όψεως; Μεγαλώνει σε έναν κόσμο που τον βλέπει, τον ακούει, τον κατανοεί; Θα τον αντιμετωπίσουν, κάποτε, σαν τον Τζορτζ Φλόιντ, ή τον Αχμάντ Αρμπερι; Τι έχουμε κάνει τα τελευταία 54 χρόνια για να ζήσει το παιδί μου σε έναν κόσμο καλύτερο από εκείνον που έζησα εγώ στην ηλικία του;».

Ο προπονητής των Λος Αντζελες Κλίπερς, Ντοκ Ρίβερς, έγραψε στο Twitter, μεταξύ άλλων: «Ο πατέρας μου υπηρέτησε επί 30 χρόνια στην αστυνομία του Σικάγο και, αν ήταν μαζί μας αυτή τη στιγμή, θα ένιωθε πληγωμένος και προσβεβλημένος από τις πράξεις ρατσισμού που συνεχίζουν να μαστίζουν τη χώρα μας. Οσα συμβαίνουν ως αντίδραση για το φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών. Εχουμε αφήσει πολλές τραγωδίες να περάσουν. Η σιωπή και η αδράνεια δεν είναι αποδεκτές, πλέον. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε. Τον Νοέμβριο θα ψηφίσουμε. Ο λόγος και η ψήφος μετράνε περισσότερο από ποτέ. Εφτασε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα και να γίνουμε μέρος της λύσης».

Ο γνωστός μας από τη θητεία του στον Ολυμπιακό, Νάιτζελ Ουΐλιαμς Γκος, πόσταρε ένα άρθρο της μητέρας του, Δρ. Βάλερι Ουΐλιαμς Γκος, που κατέχει διδακτορικό στις κοινωνικές επιστήμες: «Πριν από 20 χρόνια, ως λευκή γυναίκα που παντρευόταν έναν Αφροαμερικανό, πρώην μέλος της πολεμικής αεροπορίας, δεν πίστευα ποτέ ότι θα είχα θέση το πρώτο τραπέζι των προσβλητικών πράξεων που λυμαίνονται αυτή την κοινωνία σε καθημερινή βάση. Η δική μου μητέρα μου έλεγε πάντα πως είναι δουλειά των ανδρών να συμπαραστέκονται στις γυναίκες, των ετεροφυλόφιλων να συμπαραστέκονται στους ομοφυλόφιλους, και των λευκών να συμπαραστέκονται στους μαύρους. Από τη στιγμή που μπήκα στην κοινωνία του άντρα μου, αυτό έκανα». «Γι’ αυτό η μητέρα μου είναι ο ήρωάς μου», σχολίασε ο παίκτης.

Ο τούρκος σέντερ των Σέλτικς, Ενές Καντέρ, ο οποίος έχει ασκήσει έντονη κριτική στον Ερντογάν και τον Τραμπ, πήρε το μικρόφωνο στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη για να στείλει το δικό του μήνυμα: «Γειά σε όλους. Ονομάζομαι Ενές Καντέρ και αγωνίζομαι στους Μπόστον Σέλτικς. Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σας ευχαριστήσω για ό,τι κάνετε. Πραγματικά, το εκτιμώ. Το δεύτερο πράγμα που θα ήθελα να πω, είναι πως χρειαζόμαστε μία αλλαγή. Και η αλλαγή δεν μπορεί να περιμένει. Συγκινούμαι, αλλά είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Οι ζωές των μαύρων, μετρούν (Black Lives Matter)».

Ο ιδιοκτήτης των Μάβερικς, Μαρκ Κούμπαν, μαζί με παίκτες της ομάδας, ήταν ανάμεσα στον κόσμο που διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά έξω από το Αρχηγείο της Αστυνομίας στο Ντάλας.

Στην Ατλάντα, στις αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις πρωτοστατεί ο Μάλκολμ Μπρόνγκτον. Ο γκαρντ των Ιντιάνα Πέισερς τόνισε πως το θεωρεί καθήκον του να βρίσκεται εκεί, αφού ο παππούς του διαδήλωνε μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο ΛεΜπρον ανέβασε στα social media ένα video με την ειρηνική διαμαρτυρία στην Ουάσινγκτον, και σχολίασε: «Το έδειξαν αυτό τα ΜΜΕ; Στοιχηματίζω πως όχι. Αυτό είναι όμορφο».

Ο κόουτς των Φίνιξ Σανς, Μόντι Ουΐλιαμς, έστειλε ένα συγκινητικό γράμμα που δημοσιεύθηκε στο «The Athletic». Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Είμαι θυμωμένος, φοβάμαι και πονάω. Εχω χάσει την ψυχραιμία μου τόσα χρόνια αντιμέτωπος με τον ρατσισμό, που χρονολογείται από τις πρώτες μου αναμνήσεις στην Βιρτζίνια, όπου μεγάλωσα. Είμαι απογοητευμένος, καθώς διαπιστώνω ότι και τα αγόρια μου -δύο είναι Αφροαμερικανοί και ένας Καυκάσιος- πολλοί άνθρωποι τα βλέπουν διαφορετικά. Κανένας δεν πρέπει να αναρρωτιέται πώς θα τον μεταχειριστεί ο νόμος. Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται τον ιδρώτα να κυλά στην πλάτη του, όταν ένας αστυνομικός τον ακολουθεί για έλεγχο».

Ο Ανταμ Σίλβερ, ο κομισάριος του ΝΒΑ, έστειλε το μήνυμά του σε όλες τις ομάδες του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ως λίγκα μοιραζόμαστε την οργή και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους (του Φλόιντ). Καθώς πολεμάμε μία πανδημία, η οποία πλήττει τις κοινότητες και τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος, αυτό το περιστατικό μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν πληγές στη χώρα μας, που δεν έχουν κλείσει ποτέ. Ο ρατσισμός, η αστυνομική βία, η φυλετική αδικία, παραμένουν κομμάτι της καθημερινότητας στην Αμερική και δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν».

Μέχρι και ο Μάικλ Τζόρνταν, που έχει πει το περίφημο «και οι Ρεπουμπλικάνοι αγοράζουν Nike», εγκατέλειψε την παροιμιώδη ουδετερότητά του και πήρε θέση για τον φόνο του Φλόιντ, ζητώντας από τους Αμερικανούς να αναγκάσουν, με τη δυνατή τους φωνή, τους ηγέτες, να καταπολεμήσουν τον ρατσισμό και τη βία. Ο καλός φίλος του Προέδρου Τραμπ, Ντένις Ρόντμαν, επίσης. Στο βιντεάκι του στο Instagram, με τίτλο «Rest in Power George Floyd», αναφέρει: «Πρέπει να ζήσουμε μαζί… είμαστε ανθρώπινα όντα, όχι γ@μ@μ@ν@ ζώα». Και κάνει έκκληση στους συμπατριώτες του να διαμαρτυρηθούν με τον σωστό τρόπο, χωρίς βανδαλισμούς και λεηλασίες.

Βασίλης Σπανούλης, Νικ Καλάθης και Ζέλικο Ομπράντοβιτς πρωταγωνιστούν σε ένα βίντεο κατά του ρατσισμού, που δημιούργησε και προωθεί η Euroleague: «Εθνικότητα. Γένος. Σεξουαλικότητα. Θρησκεία. Οι διαφορές μας ενώνουν. Αγκαλιάστε την ποικιλομορφία. Καταδικάστε τις διακρίσεις».

Από τον χώρο του τένις ξεχωρίζουν οι παρεμβάσεις της Κόρι Γκοφ και της Ναόμι Οσάκα. Η 16χρονη Γκοφ ανέβασε στο Twitter ένα συγκινητικό βίντεο, το οποίο καταλήγει στο ερώτημα: «Θα είμαι εγώ η επόμενη;». Η Γιαπωνέζα, η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια όλων των εποχών, σύμφωνα με το Forbes, τόνισε: «Επειδή δεν συμβαίνει σε σένα, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει γενικώς. Αν δεν υψώνεις ανάστημα για τίποτα, αφήνεις τα πάντα να συμβούν».

Ο Λιούις Χάμιλτον, ο βρετανός πιλότος της Mercedes και παγκόσμιος πρωταθλητής, κατηγόρησε τους συντρόφους του στη Φόρμουλα 1 για απάθεια στην υπόθεση της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ: «Σας βλέπω να μένετε σιωπηλοί μπροστά σε μία αδικία. Είμαι ο μοναδικός μαύρος σε αυτό το άθλημα, στο οποίο κυριαρχούν οι λευκοί, και είμαι μόνος μου», ανέφερε σε Insta Story. «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, έως ότου οι λεγόμενοι ηγέτες μας αλλάξουν», πρόσθεσε.

«Ο ρατσισμός, ως μορφή φυλετικής διάκρισης, έχει στόχο την υποβάθμιση και την περιθωριοποίηση με βάση το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, την καταγωγή, ή το χρώμα. Είναι μια πανδημία που μας βλάπτει όλους. Στη Βαρκελώνη δεν θα σταματήσουμε να τους πολεμάμε. Αυτό είναι δέσμευσή μας», έγραψε στον ιστότοπό της η Μπαρτσελόνα.

Στην Μπουντεσλίγκα, όταν πέτυχε το δεύτερο γκολ της Γκλάντμπαχ επί της Ουνιόν Βερολίνου, ο Μάρκους Τιράμ το αφιέρωσε στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, γονατίζοντας στο γρασίδι. Είναι μια κίνηση που πολλοί μαύροι αθλητές έχουν αντιγράψει από τον παίκτη του NFL, Κόλιν Κέπερνικ. Το 2016 είχε γονατίσει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, πριν από ένα παιχνίδι, διαμαρτυρόμενος για την κακομεταχείριση των Αφροαμερικανών από την αστυνομία.

Ο Τζέιντον Σάντσο και ο Ασράφ Χακίμι, που σκόραραν στη νίκη της Ντόρτμουντ επί της Πάντερμπορν, σήκωσαν τη φανέλα τους για να φανεί ένα κίτρινο μπλουζάκι, που έγραφε: «Δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Φλόιντ».

Στην αναμέτρηση της Σάλκε με τη Βέρντερ Βρέμης ο 21χρονος αρχηγός των γηπεδούχων, Ουέστον Μακένι, που έχει γεννηθεί στο Τέξας των ΗΠΑ, φορούσε περιβραχιόνιο πάνω στο οποίο είχε γράψει το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο αθλητισμός έχει υποφέρει από τις φυλετικές διακρίσεις. Ιδίως στις ΗΠΑ. Αμερικανικά media «θυμήθηκαν» μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ είχε αποφύγει να καλέσει στον Λευκό Οίκο, για να τον συγχαρεί, τον Τζέσε (ή Τζέισι, που είναι το σωστό) Οουενς, τον αθλητή που ταπείνωσε τον Χίτλερ, κατακτώντας τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, στο Βερολίνο. Ο αμερικανός Πρόεδρος είχε επικαλεστεί φόρτο εργασίας, επειδή βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία, αλλά ο πραγματικός λόγος ήταν ότι δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τους ρατσιστές ψηφοφόρους και χρηματοδότες του.

Μάλιστα, μερικές εβδομάδες μετά τους Αγώνες, ο Οουενς είχε αποκλειστεί από την Amateur Athletic Union, την ένωση των ερασιτεχνών αθλητών των ΗΠΑ. Η ρατσιστική Αμερική δεν… χωρούσε μαύρους πρωταγωνιστές. «Τρέχω πιο γρήγορα από κάθε άνθρωπο, όμως στη χώρα μου δεν επιτρέπεται να καθίσω σε μπροστινή θέση λεωφορείου», έλεγε με παράπονο ο κορυφαίος, ίσως, αθλητής όλων των εποχών.

Η χώρα του τον τίμησε πολλές δεκαετίες αργότερα, με δύο γραμματόσημα που εκδόθηκαν με τη μορφή του το 1990 και το 1998. Αλλά εκείνος είχε πεθάνει από το 1980.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...