304
Αμέτρητοι πιστοί στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. | Reuters

Ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης για το βιβλίο του Αλικάκου: «Το Αγιο Φως ανάβει από καντήλι»

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2019, 17:48
Αμέτρητοι πιστοί στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.
|Reuters

Ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης για το βιβλίο του Αλικάκου: «Το Αγιο Φως ανάβει από καντήλι»

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2019, 17:48

Επιστολή στον Δημήτρη Αλικάκο, συγγραφέα του πολυσυζητημένου βιβλίου «Λύτρωση», το οποίο αποκαλύπτει πώς ανάβει το Αγιο Φως στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα κατά την τελετή του Μεγάλου Σαββάτου, απέστειλε ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γεώργιος Τσέτσης.  Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει καθώς ο π. Τσέτσης θεωρείται μια εμβληματική φιγούρα της Ορθοδοξίας –εχει ανακηρυχθεί δε επίτιμος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τον  Χρυσό Σταυρό του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου, από το πατριαρχείο Ιεροσολύμων (εδώ το πλήρες βιογραφικό του).

Η επιστολή ελήφθη από τον συγγραφέα μία ημέρα πριν από την παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο ως γνωστόν καταρρίπτει τα περί θαύματος, αποκαλύπτοντας με τεκμήρια και μαρτυρίες την πεζή πραγματικότητα: το Αγιο Φως ανάβει με αναπτήρα σε ένα καντήλι.

«Ο Πατριάρχης ανάβει τις δύο δέσμες κεριών που κρατά στα χέρια του από κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον Πανάγιο Τάφο. Όπως ακριβώς πράττει από αμνημονεύτων χρόνων απανταχού της Ορθοδόξου οικουμένης, ο κάθε κληρικός την μέρα της Λαμπρής, όταν λαμβάνει “Φως Χριστού” από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον Τάφο του Κυρίου Αγίας Τράπεζας, και το μεταδίδει στον κόσμο με το “Δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός”», ανέφερε στην πολύ προσεκτικά διατυπωμένη επιστολή του ο Μ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης.

Σε άλλο δε, σημείο της επιστολής του ο Γεώργιος Τσέτσης, αναφερόμενος στην ευχή την οποία αναπέμπει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πριν την αφή του Αγίου Φωτός μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Ο έχων στοιχειώδη γνώση της ελληνικής γλώσσας θα διαπιστώσει πως η εν λόγω ευχή είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο Πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος».

H επιστολή θα αναγνωστεί στην παρουσίαση του βιβλίου, αύριο Τρίτη στις 8 μ.μ., στο «POLIS ART CAFE» (Πεσματζόγλου 5).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...