544
Μια αφίσα του Λάσετ έχει απομείνει σε δρόμο κοντά στη Φρανκφούρτη. Ο συνδυασμός με το Stop δημιουργεί συνειρμούς | REUTERS/Kai Pfaffenbach

«O Λάσετ δεν θα βγάλει την εβδομάδα»

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 16:01
Μια αφίσα του Λάσετ έχει απομείνει σε δρόμο κοντά στη Φρανκφούρτη. Ο συνδυασμός με το Stop δημιουργεί συνειρμούς
| REUTERS/Kai Pfaffenbach

«O Λάσετ δεν θα βγάλει την εβδομάδα»

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 16:01

Παρά την άρνησή του να αποδεχτεί την ήττα –ίσως να είναι το πρώτο στάδιο του πένθους– ο Αρμιν Λάσετ βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης απέναντι στην εικόνα ενός πολιτικού ναυαγίου: τη μικρή Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών· ποτέ άλλοτε δεν είχαν εκλεγεί τόσοι λίγοι από τη συντηρητική παράταξη στην Μπούντεσταγκ.

Μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση, δύο βράδια μετά τις εκλογές της Κυριακής οπότε ο συνασπισμός CDU/CSU κατετάγη δεύτερος, πίσω από το SPD, με το χειρότερο ποσοστό (24,1%) της ιστορίας του, ο υποψήφιος της παράταξης για την καγκελαρία, παραδέχτηκε λάθη του και εξέφρασε τη λύπη του για όσους βουλευτές δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν (συνολικά Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έχασαν 50 έδρες από το 2017).

«Λυπάμαι πολύ» για τα λάθη μου, επανέλαβε απευθυνόμενος στους βουλευτές των δύο κομμάτων, αλλά επέμεινε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα» (CDU/CSU – Πράσινοι – Φιλελεύθεροι). Υποστήριξε δε ότι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ δεν θέλουν συνασπισμό «φανάρι» (SPD – Πράσινοι – Φιλελεύθεροι).

«Οσοι ψήφισαν την Ενωση (CDU/CSU), μας λένε να μην εγκαταλείψουμε την Τζαμάικα τόσο γρήγορα», είπε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «υπάρχουν ισχυρά μηνύματα από το FDP προς την κατεύθυνση της Ενωσης».

Μπορεί να υπάρχουν μηνύματα. Αλλά υπάρχουν και άλλα «μηνύματα» από τους Φιλελευθέρους καθώς λίγοι στο FDP πιστεύουν ότι ο Λάσετ θα αντέξει και δεν θα παραιτηθεί, ακυρώνοντας κατ’ ουσίαν κάθε ενδεχόμενο συνασπισμού «Τζαμάικα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι προέβλεψε ότι ο Λάσετ «δεν θα βγάλει την εβδομάδα», λόγω της διαρκώς αυξανόμενης πίεσης που δέχεται. «Υπάρχουν αιτήματα για παραίτηση και μάλιστα από υψηλόβαθμα στελέχη. Κι αυτό μόνο θα αυξηθεί», τόνισε, μιλώντας στο NDR.

Στο μεταξύ στο CDU/CSU ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη ημέρα. Ο Ραλφ Μπρινκχάους επανεξελέγη επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το 85% των ψήφων, αφού προηγουμένως υπήρξε συνεννόηση με τους φερόμενους ως ενδιαφερόμενους για τη θέση, τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και τους δύο πρώην υποψηφίους για την ηγεσία του CDU Φρίντριχ Μερτς και Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ότι ο νέος επικεφαλής της ΚO θα μείνει στη θέση μόνο έως τον Απρίλιο και όχι για έναν χρόνο, όπως προβλέπεται. Αναφερόμενος στο θέμα του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Ραλφ Μπρίνκχαους δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες με τους Πράσινους και το FDP, «αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος».

Πιο ενδιαφέρον είχε η αποκάλυψη του γερμανικού καναλιού N-tv ότι Μάρκους Ζέντερ, ηγέτης του CSU, είπε ότι η παράταξη « πρέπει να το πάρει απόφαση», προβλέποντας μάλιστα ότι οι Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοδημοκράτες δεν θα προλάβουν καν να φτάσουν σε συνομιλίες με τους Πράσινους και το FDP, αφού το SPD πιθανότατα θα καταφέρει να χτίσει τον συνασπισμό «φανάρι».

Το SPD απηύθυνε επίσημα πρόσκληση σε Πράσινους και FDP να αρχίσουν τις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης «φανάρι», ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Οπως ανέφερε η Deutsche Welle, η ομάδα των διαπραγματευτών για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι ήδη έτοιμη και αποτελείται από έξι άτομα: Πρόκειται για τον ίδιο τον Ολαφ Σολτς, τους συμπροεδρεύοντες του κόμματος, Σάσκια Εσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, τον γενικό γραμματέα Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, τον επικεφαλής της ΚΟ Ρολφ Μίτενιχ και την πρωθυπουργό του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο Μάλου Ντράιερ.

Στόχος, σύμφωνα με τον Σολτς, είναι ένας συνασπισμός με κοινωνικό, οικολογικό και φιλελεύθερο πρόγραμμα. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει «ένα προηγούμενο με την επιτυχημένη συγκυβέρνηση (με τους Φιλελεύθερους) στην περίοδο 1969-1982, αλλά και μία εξαιρετική συνεργασία με τους Πράσινους από το 1998 μέχρι το 2005», αναφερόμενος στις καγκελαρίες του Βίλι Μπραντ και του Γκέρχαρντ Σρέντερ αντίστοιχα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...