836
Ο Ιβόν Σουινάρ ίδρυσε την «Patagonia» το 1973 | Patagonia / CreativeProtagon

Ο Κροίσος που χαρίζει την εταιρεία του… στη Γη!

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 18:21
Ο Ιβόν Σουινάρ ίδρυσε την «Patagonia» το 1973
|Patagonia / CreativeProtagon

Ο Κροίσος που χαρίζει την εταιρεία του… στη Γη!

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 18:21

Σπάνια ένας επιχειρηματίας μένει τόσο πιστός στις αξίες του. Αμετακίνητος στην αποστολή του για την προστασία του περιβάλλοντος, ο ιδρυτής της εταιρείας ρούχων εξωτερικών δραστηριοτήτων και εξοπλισμού “Patagonia”, Ιβόν Σουινάρ, ανακοίνωσε πως αποφάσισε να χαρίσει ολόκληρη την εταιρεία του, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής! Την απόφαση, όπως εξηγεί, έλαβε μαζί με τη σύζυγο και τα δύο τους παιδιά.

Ο βρετανικός Guardian παρουσιάζει επιστολή του 83χρονου δισεκατομμυριούχου, προς το προσωπικό της εταιρείας του, στην οποία εξηγεί ότι στόχος του είναι πλέον να “επανασχεδιάσει τον καπιταλισμό.” Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο επιχειρηματίας σκέφθηκε αντιστρόφως ανάλογα: Αντί να χρησιμοποιεί τον πλανήτη για να δημιουργεί πλούτο, να αφιερώσει τον πλούτο που δημιούργησε στη ζωή του, για τον πλανήτη.

Η “Patagonia” πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τους Tάιμς της Νέας Υόρκης εξάλλου, που δημοσίευσαν πρώτοι την είδηση της δωρεάς, η αξία της ανέρχεται σε 3 δισ. δολάρια. Στο εξής, θα ανήκει σε ένα trust που εστιάζει στο κλίμα, καθώς και σε μία κοινοπραξία μη κερδοσκοπικών οργανισμών (ΜΚΟ), με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, η οικογένεια Σουινάρ αποφάσισε να μεταφέρει το σύνολο των τίτλων ιδιοκτησίας σε δύο νομικά πρόσωπα: Στο Patagonia Purpose Trust, υπό την ηγεσία της εταιρείας όπου θα είναι και το κέντρο των αποφάσεων, αλλά θα φέρει μόλις το 2% των μετοχών της εταιρείας και στην αμερικανική κοινοπραξία ΜΚΟ Holdfast Collective, που θα κατέχει πλέον τις μετοχές με μη δικαίωμα ψήφου, ήτοι το 98% της εταιρείας.

‘Οπως αναφέρει ο Guardian, ο 83χρονος επιχειρηματίας, επισημαίνει στην επιστολή προς τους εργαζόμενούς του, πως “κάθε δολάριο από τα κέρδη της “Patagonia” θα διανέμεται ως μέρισμα για την προστασία του περιβάλλοντος.”

O Ιβόν Σουινάρ με εξοπλισμό αναρρίχησης (Tom Frost/Patagonia/Wikipedia)

Ο Σουινάρ, πριν χαρίσει την περιουσία του είχε μπει στις λίστες του περιοδικού Forbes, καθώς διέθετε περιουσία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο μήνυμά του, με τίτλο “Η Γη είναι πλέον ο μοναδικός μας μέτοχος”, ο Σουινάρ παραδέχεται πως στην πραγματικότητα, ποτέ του δεν επιθυμούσε να γίνει επιχειρηματίας και πως δημιούργησε εταιρεία με ορειβατικό εξοπλισμό για να μπορεί να πηγαίνει να κάνει αναρρίχηση με τους φίλους του. Η απόφαση αυτή του Σουινάρ μεταφράζεται πρακτικά σε διάθεση περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ δράσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στην επιστολή του, αναφέρει πως είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει πρώτα την εταιρεία και να δωρίσει απευθείας τα χρήματα, αλλά όπως δήλωσε δεν ήταν σίγουρος ότι “ο νέος μέτοχος θα διατηρούσε τις αξίες του και εάν θα κρατούσε το υπάρχον προσωπικό της εταιρείας, ανά τον πλανήτη.” Επίσης, εξέτασε και το ενδεχόμενο να εισάγει την εταιρεία του σε χρηματιστηριακή αγορά, κίνηση που ο ίδιος περιγράφει ως “καταστροφική”, καθώς ακόμα και εταιρείες με τις καλύτερες προθέσεις, βρίσκονται κάτω από πίεση επενδυτών.

Λάτρης των βουνοκορφών και των εξτρίμ σπορ, ο Σουινάρ κόντεψε να χάσει τη ζωή του από χιονοστιβάδα σε αναρρίχηση στο Θιβέτ, το 1968. Τη δεύτερη φορά που έζησε μία τόσο δυσάρεστη εμπειρία, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, ήταν όταν η εταιρεία του βρέθηκε στα όρια της χρεοκοπίας μία δεκαετία μετά. Τότε, ο αυτοδημιούργητος Σουινάρ, μαζί με τους συνεργάτες του αναθεώρησε πλήρως την επιχειρηματική του φιλοσοφία και αποφάσισε να εργαλειοποιήσει τα πιστεύω του.

Σε ένα από τα καταστήματα του, στην Καλιφόρνια, το 1993 (Jean-Marc Giboux/Liaison Agency)

Είναι ο άνθρωπος που από τους πρώτους υποστήριξαν τη βιωσιμότητα, ως τη μοναδική φόρμουλα για τη σωτηρία της φύσης και από τους πρώτους που εισήγαγαν, τη δεκαετία του ‘90, αποκλειστικά το οργανικό βαμβάκι στη σύνθεση των ρούχων μιας εταιρείας. Στο όνομα του κινήματος του ακτιβισμού της μόδας, της εκλογικευμένης κατανάλωσης και του ηθικού τρόπου παραγωγής ρούχων, δεν δίστασε να πουλήσει μπουφάν με την ετικέτα “Μην αγοράσεις αυτό το μπουφάν”. Κι όλα αυτά, όπως υποστηρίζουν, οι NYT, επειδή είχε διαπιστώσει από μετρήσεις τις οποίες έκανε για την εταιρεία του, ότι από ένα σημείο και μετά οι άνθρωποι αγοράζουν ρούχα μόνο και μόνο από πλήξη.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Σουινάρ έχει ορκιστεί πως θα παραμείνει αιώνιος αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ επί προεδρίας του, όταν ανακοινώθηκε μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων από το 35% στο 21%, η Patagonia διεμήνυσε ότι θα δωρίσει αυτές τις “ανεύθυνες φοροαπαλλαγές”, όπως ο ίδιος τις είχε χαρακτηρίσει, σε περιβαλλοντικές οργανώσεις. Παράλληλα, είχε διατηρήσει συνειδητά την έδρα της εταιρείας του στην Καλιφόρνια, αψηφώντας το κύμα “μετανάστευσης” των αμερικανικών πολυεθνικών, σε προορισμούς, όπου οι όροι ήταν για αυτές ευνοϊκότεροι.

Ο Σουινάρ παραδέχεται πως στην πραγματικότητα, ποτέ του δεν επιθυμούσε να γίνει επιχειρηματίας και πως δημιούργησε εταιρεία με ορειβατικό εξοπλισμό για να μπορεί να πηγαίνει να κάνει, όπως εδώ,  αναρρίχηση με τους φίλους του (Tom Frost/Patagonia/Facebook)

Ο Σουινάρ ακολουθεί μια φιλελεύθερη φιλοσοφία και στην εργασιακή κουλτούρα. Στο βιβλίο “Let my people go surfing” που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2005, τονίζει πως προσλαμβάνει ανεξάρτητους ανθρώπους, με έντονα εσωτερικό κίνητρο, στην εταιρεία του. Και εξηγεί γιατί: “Εάν κάποιος θέλει να πάει για σερφ, ή στο άρρωστο παιδί του, ας πάει. Αρκεί να γίνει η δουλειά.”

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...