340
Χιλιάδες δρομείς στην αφετηρία του Μαραθωνίου του Τόκιο, τον Μάρτιο του 2019 | EPA

Ο κορονοϊός «ακύρωσε» τον μαραθώνιο του Τόκιο – τι θα γίνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 18:33
Χιλιάδες δρομείς στην αφετηρία του Μαραθωνίου του Τόκιο, τον Μάρτιο του 2019
|EPA

Ο κορονοϊός «ακύρωσε» τον μαραθώνιο του Τόκιο – τι θα γίνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 18:33

Την ακύρωση του διεθνούς μαραθώνιου του Τόκιο, που ήταν προγραμματισμένος για την 1η Μαρτίου με τη συμμετοχή 38.000 δρομέων, λόγω κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Στον αγώνα θα τρέξουν πλέον μόνο οι 176 επαγγελματίες αθλητές και οι 30 αθλητές σε αναπηρικά αμαξίδια.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τη διοργάνωση όπως την προετοιμάζαμε, από τη στιγμή που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μέσα στο Τόκιο», ανακοίνωσαν.

Οι δρομείς που είχαν εγγραφεί μπορούν να διατηρήσουν την εγγραφή τους για του χρόνου, αλλά δεν θα πάρουν τα χρήματα της συμμετοχής τους πίσω, ενώ αν συμμετέχουν το 2021, πρέπει να ξαναπληρώσουν.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι διοργανωτές δήλωναν σίγουροι ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά και σκόπευαν να μοιράσουν μάσκες στους δρομείς. Ομως, η συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού και των περιστατικών που καταγράφονται εντός και εκτός Κίνας, άλλαξε τα σχέδιά τους.

Ο συγκεκριμένος μαραθώνιος είναι και αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς του καλοκαιριού, για τους ιάπωνες αθλητές, καθώς θα διεξαχθεί στην ίδια διαδρομή.

Η ακύρωση του αγώνα θέτει εκ νέου και ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους ίδιους τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου και να ολοκληρωθούν στις 9 Αυγούστου.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ήδη πει πως δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» για αλλαγή ημερομηνίας ή τοποθεσίας σε περίπτωση που ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές της ΔΟΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει το «πράσινο φως» για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Αλλοι ειδικοί όμως, όπως αναφέρει η Guardian, λένε ότι το ρίσκο για την δημόσια υγεία είναι δύσκολο να προβλεφθεί. «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το ξέσπασμα θα υποχωρήσει πριν τους Αγώνες, δεν έχουμε καμία επιστημονική βάση για να το πούμε αυτό», είπε ο Σιγκέρου Ομι, πρώην τοπικός διευθυντής του ΠΟΫ.

Εκτός από τον μαραθώνιο του Τόκιο, λόγω κορονοϊού έχουν ήδη ακυρωθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, που θα γινόταν στη Ναντζίνγκ της Κίνας τον Μάρτιο, το Γκραν Πρι της Φόρμουλα Ενα στη Σαγκάη και δεκάδες άλλα αθλητικά γεγονότα.

Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι του μαραθωνίου του Λονδίνου, που θα γίνει τον Απρίλιο, δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση και θα αποφασίσουν ανάλογα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...