300
Η συγγραφέας Αννα Μπερνς κέρδισε το εφετινό βραβείο Man Booker | Frank Augstein/Pool via REUTERS

Ο «Γαλατάς» χάρισε το βραβείο Man Booker στην Αννα Μπερνς

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 13:44
Η συγγραφέας Αννα Μπερνς κέρδισε το εφετινό βραβείο Man Booker
|Frank Augstein/Pool via REUTERS

Ο «Γαλατάς» χάρισε το βραβείο Man Booker στην Αννα Μπερνς

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 13:44

Η βορειοϊρλανδή συγγραφέας Αννα Μπερνς με το τρίτο της μυθιστόρημα «Milkman» κέρδισε το βραβείο Man Booker για το καλύτερο λογοτεχνικό έργο στην αγγλική γλώσσα.

Το «Milkman» («Ο γαλατάς»), η πλοκή του οποίου εκτυλίσσεται σε μία πόλη χωρίς όνομα κατά τη διάρκεια των αιματηρών ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία, έχει στο επίκεντρό του την ενηλικίωση ενός συνεσταλμένου κοριτσιού, το οποίο κρύβεται στα βιβλία για να αποφύγει τη βία που ξεσπά γύρω του. Παράλληλα, παλεύει με την ερωτική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην ίδια και σε έναν άνδρα πολύ μεγαλύτερό της.

Η 56χρονη συγγραφέας, που γεννήθηκε στο Μπέλφαστ, παρέλαβε το βραβείο από τη δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, σύζυγο του πρίγκιπα Καρόλου, μαζί με χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλίνες (περίπου 57.000 ευρώ).

Η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, παρέδωσε το βραβείο Man Booker στην Αννα Μπερνς (Frank Augstein/Pool via REUTERS)

Η Μπερνς έγινε έτσι η πρώτη συγγραφέας από τη Βόρεια Ιρλανδία στην οποία απονεμήθηκε το σημαντικότατο αυτό βραβείο.

Οπως αναφέρει το BBC, η κριτική επιτροπή χαρακτήρισε το βιβλίο «μοναδικό», συμπληρώνοντας ότι «κανείς μας δεν έχει διαβάσει τίποτα σαν κι αυτό μέχρι σήμερα», και εξηγώντας ότι «η πολύ ξεχωριστή φωνή» της μυθιστοριογράφου «αμφισβητεί κάθε συμβατική λογική και μορφή με μία εκπληκτική πρόζα που σε απορροφά».

Και οι έπαινοι συνεχίστηκαν: «Είναι μία ιστορία βαρβαρότητας, σεξουαλικού σφετερισμού και αντίστασης, πλεγμένη με σαρδόνιο χιούμορ. Βαλμένη σε μία κοινωνία διχασμένη, η οποία στρέφεται εναντίον του εαυτού της, η πλοκή εξερευνά τις ύπουλες μορφές που μπορεί να πάρει η καταπίεση στην καθημερινή ζωή».

Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, το «Milkman» περιέχει προφανώς στοιχεία από τα προσωπικά βιώματα της ίδιας της Μπερνς, η οποία γεννήθηκε στο Μπέλφαστ το 1962 και μεγάλωσε σε μία περίοδο κατά την οποία η σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία, που μαινόταν για τρεις δεκαετίες, έφτανε στην κορύφωσή της.

Και κάπως έτσι, τα προσωπικά της βιώματα την οδήγησαν στην πολυπόθητη βράβευση!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...