287
O «στρατηγός» Ερντογάν εκκαθαρίζει το στράτευμα | Reuters

Ο Ερντογάν συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις στρατιωτικών – Στις φυλακές άλλοι 70

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 12:15
O «στρατηγός» Ερντογάν εκκαθαρίζει το στράτευμα
|Reuters

Ο Ερντογάν συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις στρατιωτικών – Στις φυλακές άλλοι 70

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 12:15

Αφού ο Αλέξης Τσίπρας του υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις εκκαθαρίσεις στο στράτευμα, ρίχνοντας στις τουρκικές φυλακές άλλους 70 εν ενεργεία αξιωματικούς με την υποψία ότι ανήκουν στο δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 70 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού για πιθανές διασυνδέσεις με τον κατηγορούμενο ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για συντονισμένες επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας, ταυτόχρονα σε 34 επαρχίες της Τουρκίας στο πλαίσιο έρευνας που διέταξαν οι εισαγγελικές αρχές στο Ικόνιο

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, όλοι οι συλληφθέντες μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών με βάση καταθέσεις στρατιωτικών, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συλληφθεί για διασυνδέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την οργάνωση σχολείων που διαχειρίζεται το κίνημα Γκιουλέν.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότεροι απο 160.000 άνθρωποι από το καθεστώς Ερντογάν, ενώ έχει απολυθεί αντίστοιχος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων.

Κατηγορίες έχουν επισήμως απαγγελθεί σε βάρος 50.000 εκ των συλληφθέντων, οι οποίοι και έχουν προφυλακιστεί.

Τις εκκαθαρίσεις Ερντογάν έχει στηλιτεύσει η Δύση κατηγορώντας τον τούρκο πρόεδο ότι εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα ως αφορμή για να πατάξει τους διαφωνούντες. Εξαίρεση, όπως προαναφέρθηκε, φαίνεται να αποτελεί ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης, στη τηλεφωνική του συνομιλία με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, με αφορμή τον χαμό του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, βρήκε τον χρόνο να αναφερθεί στη συνεργασία των δύο χωρών για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν (όπως ενημέρωσε σχετικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ / δείτε τη φωτογραφία κάτω).

g

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...