350
Ο βασιλιάς Βίλεμ (τρίτος από δεξιά) έχοντας στον πλευρό του τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τη βασιλομήτορα Βεατρίκη (δεύτερη από αριστερά) | Photo by Robin Utrecht-Pool/Getty Images

Ολλανδία: Ιδια ποινή για την προσβολή του βασιλιά και ενός αστυνομικού

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 12:08
Ο βασιλιάς Βίλεμ (τρίτος από δεξιά) έχοντας στον πλευρό του τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τη βασιλομήτορα Βεατρίκη (δεύτερη από αριστερά)
|Photo by Robin Utrecht-Pool/Getty Images

Ολλανδία: Ιδια ποινή για την προσβολή του βασιλιά και ενός αστυνομικού

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 12:08

Σε άλλες εποχές κάθε προσβολή του μονάρχη θα επέφερε ακόμη και την ποινή του θανάτου και μάλιστα άμεσα, χωρίς τυπικότητες όπως δίκες και φυλακίσεις.

Τα πράγματα ευτυχώς έχουν αλλάξει σημαντικά, πόσο μάλλον σε χώρες όπως η Ολλανδία όπου το αδίκημα της προσβολής του μονάρχη γίνεται πλέον ακόμη πιο ελαφρύ.

Αν και σπάνια ασκούνται διώξεις για αυτό το αδίκημα στην Ολλανδία, η ποινή φυλάκισης μπορούσε να φθάσει τα πέντε έτη.

Μέχρι πρότινος, γιατί την Τρίτη η Κάτω Βουλή της χώρας μείωσε τη μέγιστη ποινή για την προσβολή του μονάρχη, της άμεσης οικογενείας του και των αρχηγών κρατών, σε μόλις τέσσερις μήνες.

Είναι η ίδια διάρκεια, γράφουν οι New York Times, με την προσβολή των αστυνομικών, των εργαζομένων σε νοσοκομεία ή των οδηγών ασθενοφόρων και γενικότερα των εργαζομένων σε περιβάλλοντα με στρες. Ο μονάρχης δεν χρειάζεται να αναφέρει ο ίδιος τις παραβιάσεις του νόμου.

«Δεν θα έπρεπε να προσβάλλει κανένας τον βασιλιά μας Βίλεμ-Αλέξανδρο ή όποιον άλλο αρχηγό κράτους, αλλά αν αυτό συμβεί, όλοι θα πρέπει να είναι ίσοι μπροστά στον νόμο» εξήγησε ο εισηγητής του νόμου από το κόμμα Δημοκράτες 66.

epa06621410 Dutch King Willem-Alexander during the opening of the exposition Van Gogh and Japan in the Van Gogh Museum in Amsterdam, The Netherlands, 22 March 2018. EPA/PATRICK VAN KATWIJK
Ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλέξανδρος μπροστά σε έργο του Βαν Γκογκ (EPA/PATRICK VAN KATWIJK)

Ο νόμος πέρασε με 120 θετικές ψήφους και με μόλις 30 αρνητικές. Εύκολη αναμένεται να είναι και η έγκριση στην Ανω Βουλή..

Πάντως υπήρχαν και αντιστάσεις, που είχαν να κάνουν και με την πολύ μεγάλη δημοφιλία του βασιλιά, ο οποίος κρατά χαμηλό προφίλ και προτιμά να περνά τον καιρό του και στην Ελλάδα, στο Πόρτο Χέλι, όπου έχει βίλα.

Μια από τις τελευταίες περιπτώσεις εφαρμογής του νόμου για την προσβολή ήταν το 2015 όταν ο Αμπουλκασίμ αλ-Τζαμπέρι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εκστόμιζε χυδαίες εκφράσεις κατά του βασιλιά. Αρχικά του επιβλήθηκε πρόστιμο, αλλά όταν αρνήθηκε να πληρώσει απειλήθηκε με φυλάκιση. Τελικά η υπόθεση έκλεισε χωρίς κάποια ποινή.

Από το 2000 ως το 2012, επί βασιλείας  της Βεατρίκης, μητέρας του Βίλεμ, 12 άνθρωποι παραπέμφθηκαν για την παραβίαση του νόμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...