393
| Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν συνεχίζει τα παζάρια: «10 όροι» για να δεχτεί Φινλανδία και Σουηδία στο NATO

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 12:49
| Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν συνεχίζει τα παζάρια: «10 όροι» για να δεχτεί Φινλανδία και Σουηδία στο NATO

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 12:49

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τα παζάρια με το NATO και τις ΗΠΑ ώστε να «δεχτεί» τη Φινλανδία και τη Σουηδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Καθώς η διαδικασία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στη Συμμαχία –στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία– ξεκίνησε και επίσημα την Τετάρτη και με δηλωμένες τις «επιφυλάξεις» του τούρκου προέδρου, ο οποίος επικαλείται διάφορα «επιχειρήματα», όπως π.χ. ότι η Σουηδία φιλοξενεί «τρομοκράτες» στα εδάφη της– η Sabah αποκάλυψε πως οι τουρκικές αρχές έχουν ετοιμάσει έναν κατάλογο 10 σημείων ως «αποδείξεις συμμόρφωσης» Φινλανδών και Σουηδών.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα –η Sabah συχνά θεωρείται η «φωνή» του προεδρικού μεγάρου– μόνο αν αυτές οι δέκα απαιτήσεις ικανοποιηθούν, η Αγκυρα θα μπορεί να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στο θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Με βάση το ρεπορτάζ της Sabah, ο κατάλογος των τουρκικών απαιτήσεων από τους Φινλανδούς και τους Σουηδούς είναι:

Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «αποφασίσουν για μια θέση» σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κοινοβούλιά τους από άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δομές, εννοώντας φιλοκουρδικές οργανώσεις.

Να σταματήσουν τη φερόμενη από τους Τούρκους παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK

Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία προσώπων που συνδέονται με «τρομοκράτες».

Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.

Να διακόψουν τους δεσμούς τους με φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν) που φέρεται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

Να μη λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Να καθιερώσουν τακτικές επαφές και συνεργασία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όπως εννοούν οι Τούρκοι τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων.

Να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων με αντιτουρκικό προσανατολισμό – πράγμα που θα μπορούσε να αφορά ακόμη και σε κυπριακές οργανώσεις.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι αντιτίθεται στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε σχέση με την άρνηση αυτών των χωρών να εκδώσουν σε αυτό άτομα που εμπλέκονται στις δραστηριότητες του PKK.

Σε μια χαρακτηριστική φράση του, μάλιστα, συμβούλευσε τους εκπροσώπους των σκανδιναβικών χωρών, που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Τουρκία ώστε να τον μεταπείσουν, να μην… ταλαιπωρούνται με ταξίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...