416
Για να εξηγήσει την ανάγκη για ένα τόσο σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της ενεργειακής τεχνολογίας, χρησιμοποιεί μια εξίσωση, που αντιπροσωπεύει τους παράγοντες που καθορίζουν την ποσότητα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ο κόσμος κάθε χρόνο. | Screencap / Quartz

O Μπιλ Γκέιτς προβλέπει: Ενα «ενεργειακό θαύμα» θα μας σώσει

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2016, 16:04
Για να εξηγήσει την ανάγκη για ένα τόσο σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της ενεργειακής τεχνολογίας, χρησιμοποιεί μια εξίσωση, που αντιπροσωπεύει τους παράγοντες που καθορίζουν την ποσότητα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ο κόσμος κάθε χρόνο.
|Screencap / Quartz

O Μπιλ Γκέιτς προβλέπει: Ενα «ενεργειακό θαύμα» θα μας σώσει

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2016, 16:04

Στην τελευταία έκδοση της ετήσιας επιστολής τους, o Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς, υποστηρίζουν ότι ο κόσμος μας χρειάζεται ένα «ενεργειακό θαύμα», και είναι πρόθυμοι να στοιχηματίσουν ότι ένα τέτοιο επίτευγμα θα συμβεί μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, σύμφωνα με όσα γράφει ο Κέβιν Νταλανέι στο Quartz.

Ο Μπιλ Γκέιτς επικαλείται τους υπολογισμούς των επιστημόνων που πιστεύουν ότι για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να τις μειώσουν κατά 80% έως το 2050, και ο υπόλοιπος κόσμος έως το 2100. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αν συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι που ακολουθούμε τώρα.

Ο κ. Γκέιτς είπε ότι έμεινε άναυδος όταν ανακάλυψε πόσα λίγα πράγματα έχουν γίνει σε έρευνα και επενδύσεις για να επιτευχθούν φθηνότερες και ταυτόχρονα επεκτάσιμες καθαρές πηγές ενέργειας. Πέρυσι, ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι δεσμεύει 1 δισεκατομμύριο από την περιουσία του για ένα διάστημα πέντε χρόνων, με σκοπό να επενδυθούν σε τεχνολογία καθαρής ενέργειας. Από τότε πιέζει τις κυβερνήσεις να αυξήσουν την χρηματοδότησή τους σε παρόμοια έργα αλλά και μελέτες.

Για να εξηγήσει την ανάγκη για ένα τόσο σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της ενεργειακής τεχνολογίας, χρησιμοποιεί μια εξίσωση, (παρόμοια με την εξίσωση Kaya identity) που αντιπροσωπεύει τους παράγοντες που καθορίζουν την ποσότητα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που εκπέμπει ο κόσμος κάθε χρόνο.

NeedaMiracle
Ο Μπιλ Γκέιτς εξηγεί γιατί χρειαζόμαστε ένα «ενεργειακό θαύμα»

Ο κ. Γκέιτς πιστεύει ότι οι καθαρότερες επιλογές όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η χρήση LED φωτισμού, δεν πρόκειται να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας αρκετά για να καταφέρουμε να επιτύχουμε ουσιαστική αλλαγή στο κλίμα. Στην πραγματικότητα, θεωρεί ότι καμία από τις σημερινές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας είναι αρκετά φθηνή ή αναπτυγμένη για να καταφέρουμε να φτάσουμε στους προαναφερόμενους στόχους μέχρι το 2100.

Ο ίδιος έχει επενδύσει προσωπικά στην τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας επόμενης γενιάς, την οποία περιγράφει ως «ένα πολύ ελπιδοφόρο μονοπάτι». Επίσης, υποστηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται για να βελτιωθεί η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί με λογικό κόστος και σε μεγάλη κλίμακα η παραγόμενη ενέργεια από τις ανανεώσιμές πηγές, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή.

«Νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε πολλές διαφορετικές πορείες» λέει ο κ. Γκέιτς στη συνέντευξή του στο Quartz. Και στοιχηματίζει σε μια γρήγορη πρόοδο. «Περιμένω ο κόσμος να ανακαλύψει μια καθαρή ενέργεια που θα σώσει τον πλανήτη μας και θα τροφοδοτήσει τον κόσμο μας», προβλέπει ο κ. Γκέιτς.

Δείτε εδώ τον Μπιλ Γκέιτς να εξηγεί την πρόβλεψή του αλλά και την εξίσωσή του.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...