770
| photo: Lilla67@flickr

Η κλιματική αλλαγή στην επιστήμη, στη λογοτεχνία και στο σινεμά

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2015, 14:21

Η κλιματική αλλαγή στην επιστήμη, στη λογοτεχνία και στο σινεμά

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2015, 14:21

Από σήμερα και για τις επόμενες 12 ημέρες, στο Παρίσι θα βρίσκονται οι σημαντικότεροι ηγέτες του κόσμου, οι οποίοι θα προσπαθήσουν –για πολλοστή φορά- να βρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να σταματήσουν την κλιματική καταστροφή του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει mainstream εδώ και λίγα χρόνια και απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο, έστω κι αν πρόκειται περισσότερο για μόδα, παρά για πραγματική και συνειδητή ευαισθητοποίηση.

Πίσω από όλη αυτή την –ξαφνική- τάση του κόσμου για ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή και προσπάθεια μετατροπής συνηθειών για αποφυγή των επιπτώσεών της στην καθημερινότητά μας βρίσκεται μια καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια. Μια καλοφτιαγμένη καμπάνια, η οποία ακολούθησε την πεπατημένη… του υποσυνείδητου. Κι αυτή η οδός περνά μέσα από τις σελίδες των βιβλίων και το κινηματογραφικό πανί, πάνω στο οποίο προβάλλονται οι ταινίες με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Από το 1970 και μετά, ο όρος Sci-Fi άρχισε να καθιερώνεται ως λογοτεχνικό και κινηματογραφικό είδος. Στην πραγματικότητα, υπήρχε αρκετά πιο πριν, από τα χρόνια του Ορσον Ουέλς, του Ιουλίου Βερν και του Εντγκαρ Αλαν Πόε, όταν και οι τρεις τους έγραφαν, ουσιαστικά, ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Αυτό είναι –χοντρικά- το Sci-Fi.

Αντίστοιχα, το ίδιο γίνεται τώρα και με το Cli-Fi. Εκ του CLImate change FIction, δηλαδή. Το Cli-Fi αποτελεί, ήδη, ένα αναγνωρισμένο είδος στις συγγραφικές παραγωγές και εδώ και 10, σχεδόν, χρόνια ο όρος χρησιμοποιείται όσον αφορά τη θεματολογία των έργων. Ακόμα, ωστόσο, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο γραφής, όπως για παράδειγμα στα western έργα ή στη noir λογοτεχνία με το ύφος και την ατμόσφαιρα να δίνουν τον τόνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, παρατηρείται μια θεαματική αύξηση των βιβλίων αντίστοιχης θεματολογίας που παράγονται.

(Ο όρος Cli-Fi γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό, όταν η Μάργκαρετ Ατγουντ, μία εκ των σημαντικότερων συγγραφέων του πλανήτη, tweetάρει το 2012 για το βιβλίο Polar City Red)

Την ώρα που Ομπάμα, Ολάντ και Μέρκελ θα προσπαθούν να πείσουν την Κίνα, τη Ρωσία και την Κορέα να αλλάξουν το μοντέλο της βιομηχανίας τους, την ώρα που τα επιτυχημένα παραδείγματα της Ολλανδίας και της Εσθονίας θα πλασάρονται ως must στις άλλες χώρες, οι ανά τον κόσμο συγγραφείς θα παίρνουν ακόμη μερικές ιδέες για την επόμενη νουβέλα τους.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια
Εδώ και καιρό, στους λογοτεχνικούς κύκλους υπάρχει μια δυσκολία στο να οριστεί επακριβώς του είδος του Cli-Fi. Οπως σημειώνει και η Αντλίν Τζος-Πούτρα, η οποία έχει γράψει και βιβλίο για το ζήτημα, εάν ως Cli-Fi οριστεί το προφανές –δηλαδή το story των υποθετικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του-, τότε μιλάμε, ήδη, για 150 βιβλία που έχουν εκδοθεί ως τώρα. Κι αυτός ο αριθμός μεγαλώνει. Ηδη η ίδια το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσει μια Cli-Fi νουβέλα.

Ωστόσο, ως θεματολογία και με μία πιο διευρυμένη έννοια του όρου, το Cli-Fi συναντάται ακόμη και στη Βίβλο -και γενικά στις μυθολογίες-. Η μεγάλη πλημμύρα. Αν και η κλιματική αλλαγή είναι το trend του 21ου αιώνα, ο κόσμος άρχισε να ασχολείται με αυτή μετά το 1960 και το 1970. Το Heat του Αρθουρ Χέρτζογκ εκδόθηκε την 1η Αυγούστου του 1976 και μιλούσε για το κοντινό μέλλον, όπου στη Γη θα ξεσπούν συγκρούσεις μετά από τυφώνες, περιόδους ξηρασίας, πλημμύρες. Σχεδόν 10 χρόνια μετά βγαίνει το The Sun and the Summer του Τζορτζ Τέρνερ, το οποίο μιλά για τη ζωή στο 2041, δηλαδή σε 26 χρόνια από σήμερα. Διαβάστε το, μπορεί να το βρείτε προφητικό.

Οπως, η Κίνα έχει διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τις ΗΠΑ πάνω στην κλιματική αλλαγή, έτσι κι οι συγγραφείς έχουν διαφορετικό ύφος γραφής ο ένας με τον άλλον. Υπάρχουν συγγραφείς που γράφουν για την μετά των καταστροφών κατάσταση του πλανήτη, άλλοι που ασχολούνται και περιγράφουν τις απόκοσμες καιρικές συνθήκες του μέλλοντος κι άλλοι που τα συνδυάζουν και τα δύο. Εάν ενδιαφέρεστε για αυτό το είδος βιβλίων, μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρονται συγγράμματα από τους:

To COP21 στο Παρίσι υπολογίζεται πως θα το παρακολουθήσουν από κοντά περισσότερα από 50.000 άτομα, εκ των οποίων τα μισά είναι τα μέλη των επίσημων αποστολών από χώρες, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Εάν δεν σας γοητεύουν τα βιβλία, μπορείτε να ενημερωθείτε ρίχνοντας μια ματιά στα παρακάτω:

  • Πώς ο κόσμος συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή σήμερα και στο μέλλον, με βάση τις μέχρι στιγμής κινήσεις των χωρών.

  • Το επίσημο βίντεο του COP21.
  • Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να συνδράμει ο καθένας σας στην προστασία του περιβάλλοντος.


Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...