461
Ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη | REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Μπάιντεν «θα πει την αλήθεια» για την επίθεση στο Καπιτώλιο πριν από έναν χρόνο

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 11:07
Ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Μπάιντεν «θα πει την αλήθεια» για την επίθεση στο Καπιτώλιο πριν από έναν χρόνο

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 11:07

Στο Καπιτώλιο θα βρεθούν το πρωί της Πέμπτης ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις, στην πρώτη επέτειο της τρομακτικής εκείνης ημέρας της 6ης Ιανουαρίου του 2021.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει για την εισβολή του όχλου στο Κογκρέσο πριν από έναν χρόνο και θα αποτίσει φόρο τιμής στους αστυνομικούς που προστάτεψαν το Καπιτώλιο, κάποιοι με τίμημα τη ζωή τους.

Θα τονίσει επίσης, στην ομιλία του, τη δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα, στα επόμενα τρία χρόνια της προεδρίας του, για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, σύμφωνα με την Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπο Τύπου του  Λευκού Οίκου.

«Την Πέμπτη, ο πρόεδρος θα πει την αλήθεια για ό,τι συνέβη (στις 6 Ιανουαρίου του 2021), όχι τα ψέματα που κάποιοι εξακολουθούν να διαδίδουν από τότε, καθώς και για τον κίνδυνο στον οποίο έθεσε το κράτος Δικαίου και το σύστημά μας της δημοκρατικής διακυβέρνησης», είπε η Ψάκι στους δημοσιογράφους.

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου που προγραμμάτιζε να παραχωρήσει την Πέμπτη, στη Φλόριντα.

Σε δελτίο Τύπου, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι θα μιλήσει για τα ίδια ζητήματα σε δημόσια συγκέντρωση στην Αριζόνα, στις 15 Ιανουαρίου.

Για μία ακόμα φορά, ο Τραμπ κατήγγειλε «το έγκλημα του αιώνα!» στις εκλογές του 2020, που ο Δημοκρατικός αντίπαλός του κέρδισε με διαφορά επτά εκατομμυρίων ψήφων.

Δεν είπε για ποιο λόγο αποφάσισε να ακυρώσει τη συνέντευξη Τύπου, αλλά ήταν γνωστό ότι ακόμα και Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί ήταν αντίθετοι σε αυτήν, στην επέτειο της εισβολής των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ επιτέθηκε επίσης στα ΜΜΕ και στην «προκατειλημμένη και ανέντιμη» ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ερευνά τον δικό του ρόλο και αυτόν των ανθρώπων του στενού του κύκλου στην επίθεση.

Την Τρίτη, η επιτροπή ανακοίνωσε ότι ζητά την συνεργασία του δημοσιογράφου Σον Χάνιτι, του δεξιού Fox News, ο οποίος αντάλλασσε μηνύματα με τον Τραμπ και τον προσωπάρχη του, Μαρκ Μίντοους, τις ημέρες πριν από την επίθεση.

Την 6η Ιανουαρίου του 2021, στη διάρκεια της εισβολής, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του την επόμενη ημέρα, ενώ άλλοι τέσσερις αστυνομικοί έχουν αυτοκτονήσει από τότε. Στην επίθεση, τραυματίστηκαν δεκάδες αστυνομικοί.

Η Τζεν Ψάκι μιλά στους δημοσιογράφους, την Τρίτη – REUTERS/Evelyn Hockstein

«Χάρη στις δικές τους προσπάθειες, η δημοκρατία μας άντεξε την επίθεση του όχλου και το Κογκρέσο κατέγραψε τη θέληση των 150 εκατομμυρίων αμερικανών πολιτών που ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές», είπε η Ψάκι.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο είναι το μήνυμα του προέδρου προς τους Ρεπουμπλικανούς που πιστεύουν τα λεγόμενα του Τραμπ, ότι του «έκλεψαν» τις εκλογές, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε: «Αυτό που θα συνεχίσει να κάνει είναι να απευθύνεται σε όλους στη χώρα. Αυτούς που δεν τον ψήφισαν, αυτούς που ίσως δεν τον θεωρούν νόμιμο πρόεδρο, για το τι σκοπεύει να κάνει για να βελτιώσει τη ζωή τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...