593
Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν θα κάνουν ξανά (αυτή τη φορά προεδρικά) Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο. Το θέμα όμως που καίει τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι τι θα κάνει η αγορά... | Facebook

Γιατί ο Μπάιντεν φοβάται τον «κλέφτη των Χριστουγέννων»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 08:31
Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν θα κάνουν ξανά (αυτή τη φορά προεδρικά) Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο. Το θέμα όμως που καίει τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι τι θα κάνει η αγορά...
|Facebook

Γιατί ο Μπάιντεν φοβάται τον «κλέφτη των Χριστουγέννων»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 08:31

Καλώς ή κακώς, πάντως εκ παραδόσεως, οι Αγγλοσάξονες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα εκκοσμικευμένα, με μακροβούτια στον παντοειδή καταναλωτισμό – και, φυσικά, η μεταλαμπάδευση σε όλον τον κόσμο των συγκεκριμένων εποχικών συνηθειών τους έχει συντελεσθεί εδώ και καιρό. Η αγωνία, λοιπόν, του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την επάρκεια των αγαθών κατά την περίοδο των «χειμερινών διακοπών» αφορά κυριολεκτικώς όλον τον κόσμο και όχι μόνο τις ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα από την Ουάσινγκτον επικαλούμενα πηγές στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος έχει χάσει τον ύπνο του στην τρομακτική ιδέα ότι τα τζάκια των αμερικανικών σπιτιών την παραμονή των Χριστουγέννων θα καίνε –αν θα καίνε– χωρίς πακέτα δώρων στοιβαγμένα γύρω τους, ότι στις πιατέλες δεν θα αχνίζουν γαλοπούλες, ότι στα ποτήρια δεν θα λιμνάζει εκλεκτό κρασί, ότι τα παιδάκια ματαίως θα αναμένουν την κατάβαση του «Σάντα» από την καμινάδα.

Να τι συμβαίνει. Οι πληροφορίες που έρχονται στο Οβάλ Γραφείο φανερώνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο του εφοδιασμού –η βασική και ανεπιθύμητη κληρονομιά των πανδημικών λοκντάουν–, που με τη σειρά του δημιουργεί πρόβλημα στη χονδρική τροφοδοσία και στη λιανική διανομή. Παρακολούθημα όλων αυτών είναι η αύξηση του κόστους των παραδόσεων αγαθών, ιδίως τις ημέρες των «διακοπών», όταν δηλαδή η ζήτηση αυξάνεται. Ενδέχεται τα Χριστούγεννα, λοιπόν, οι αγορές να παραλύσουν.

Ασήκωτο το βάρος…

Το πολιτικό κόστος για τον Μπάιντεν θα είναι βαρύ, «καταστροφικό» όπως έγραψε το σάιτ Politico προσθέτοντας στο ισοζύγιο των Χριστουγέννων και τους εβραίους της Αμερικής: «Το παγκόσμιο πρόβλημα στις γραμμές εφοδιασμού θα μπορούσε να γίνει πολιτικός εφιάλτης αν οι Αμερικανοί δεν έχουν δώρα να ξετυλίξουν το πρωί των Χριστουγέννων ή αφού έχουν ανάψει την επτάφωτη λυχνία τους». Και μάλιστα στην παρούσα συγκυρία οι Ρεπουμπλικανοί δεν θέλουν κάτι περισσότερο από αυτό για να δείξουν με το δάχτυλο τον Μπάιντεν σαν τον υπεύθυνο της «κλοπής των Χριστουγέννων»…

Η κίνηση του Μπάιντεν ώστε να αποφύγει το φιάσκο, όπως μας πληροφόρησε το Politico, ήταν απλή αλλά αστραπιαία: ανέθεσε το «χριστουγεννιάτικο θαύμα» της ομαλής λειτουργίας της αμερικανικής αγοράς στη μουσουλμάνα δικηγόρο Σαμίρα Φαζίλι, εξέχουσα προσωπικότητα της διοίκησής του, η οποία υπηρετεί ως αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ.

Σαμίρα Φαζίλι: η μουσουλμάνα του Λευκού Οίκου η οποία καλείται να σώσει τα εφετινά Χριστούγεννα | EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Η Φαζίλι, με φιλοτιμία ομολογουμένως, έπιασε αμέσως δουλειά με στόχο να περισώσει την εμπορική τιμή των Χριστουγέννων. Οπλα της στο δύσκολο έργο της τα πτυχία από το Χάρβαρντ και το Γέιλ, αλλά και η προϋπηρεσία σε οικονομικά πόστα του κράτους. Η Φαζίλι ηγείται και της ομάδας εργασίας που συνέστησε ο Λευκός Οίκος ειδικά για το πρόβλημα της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πηγές από αυτό το συγκεκριμένο γκρουπ διαβεβαίωσαν το Politico ότι, παρά την εντατική προσπάθεια που καταβάλλεται από τον περασμένο Ιούνιο ήδη, η χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι πολύ δύσκολη, έτσι αρμοδίως εξετάζεται σοβαρά η πιθανότητα έλλειψης προϊόντων στα ράφια των αμερικανικών καταστημάτων: «Οι άνθρωποι θα παραγγείλουν πολλά πράγματα τον Δεκέμβριο, αλλά ενδέχεται αυτά να μη φθάσουν εγκαίρως στον προορισμό τους όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Ελπίζουν σε ένα… θαύμα!

Προς το παρόν, πλοία φορτωμένα με μισό εκατομμύριο κοντέινερ περιμένουν υπομονετικά την εκφόρτωσή τους στις ράδες των λιμένων του Λος Αντζελες και του Λονγκ Μπιτς. Και το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Για να πάνε όλα καλά, λοιπόν, έγραψε το Politico, «η Φαζίλι χρειάζεται ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα».

Ετσι, αν και τα προβλήματα έχουν ζώσει από παντού τον Λευκό Οίκο (όπως είναι τα κολλημένα στο Κογκρέσο νομοσχέδια, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο κινεζικός μπελάς, οι ενδοΝΑΤΟϊκές πληγές κ.ά.), το μεγαλύτερο άγχος του προέδρου Μπάιντεν αυτές τις ημέρες είναι οι χριστουγεννιάτικες διακοπές του λαού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...