357
Η Ανγκελα Μέρκελ δέχεται το καλωσόρισμα από τον Μάριο Ντράγκι, στη Ρώμη | REUTERS/Remo Casilli

Θερμή υποδοχή στη Μέρκελ από Ντράγκι και Πάπα στην τελευταία επίσημη επίσκεψή της

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2021, 17:52
Η Ανγκελα Μέρκελ δέχεται το καλωσόρισμα από τον Μάριο Ντράγκι, στη Ρώμη
| REUTERS/Remo Casilli

Θερμή υποδοχή στη Μέρκελ από Ντράγκι και Πάπα στην τελευταία επίσημη επίσκεψή της

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2021, 17:52

Μία ακόμα στάση στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έκανε την Πέμπτη η Ανγκελα Μέρκελ, αυτή τη φορά στη Ρώμη, όπου έγινε δεκτή από τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον πάπα Φραγκίσκο.

Η καγκελάριος έφτασε το μεσημέρι στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, όπου συζήτησε με τον Ντράγκι για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη και την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρώπης σε διεθνή κλίμακα. «Θέλω να επωφεληθώ της ευκαιρίας αυτής, για να ευχαριστήσω την Ανγκελα Μέρκελ -εξ ονόματος της κυβέρνησής μου αλλά και προσωπικά – για τον καθοριστικό της ρόλο της στον σχεδιασμό της Ευρώπης τα τελευταία 16 χρόνια», τόνισε ο Ντράγκι.

«Σας είμαι ευγνώμων για τις ανταλλαγές απόψεων που είχαμε σε δύσκολες περιόδους», είπε χαρακτηριστικά ο ιταλός πρωθυπουργός.

Από την μεριά της, η Μέρκελ δήλωσε ότι ο Ντράγκι συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη του ευρώ ως κοινού νομίσματος. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η ίδια «έδρασε πάντα βάσει συνείδησης και προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, θα είναι σχετικά σύντομες.

Ερωτηθείσα για τα μέλλον της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Ευρώπης, η καγκελάριος απάντησε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη, αλλά και ότι παραμένει η αρχή της εθνικής ευθύνης του κάθε κράτους μέλους.

Ο Ντράγκι δήλωσε, επίσης, ότι η χώρα του πρέπει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά και με απόλυτα έντιμο τρόπο, τους τεράστιους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Η Ιταλία δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τη Γερμανία. Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης», υπογράμμισε η Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Αναφερόμενος, τέλος, στη διεθνή ατζέντα, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θέλησε να σταθεί ιδιαίτερα στη Λιβύη και δήλωσε ότι οι κύριες, άμεσες προκλήσεις είναι τρεις: «να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα».

Νωρίτερα, το πρωί, η καγκελάριος είχε συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο, την έβδομη ανάμεσά τους, με τον οποίο συζήτησε επί 45 λεπτά την κατάσταση στην Ευρώπη, τα προβλήματα και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την εκκλησιαστική πραγματικότητα.

Θερμή χειραψία ανάμεσα στον πάπα Φραγκίσκο και την Ανγκελα Μέρκελ στο Βατικανό, την Πέμπτη / Vatican Media/­Handout via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...