764
| CreativeProtagon

Ο κορονοϊός θερίζει στις κομητείες που ψήφισαν Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2021, 12:01
|CreativeProtagon

Ο κορονοϊός θερίζει στις κομητείες που ψήφισαν Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2021, 12:01

Η απόρριψη του εμβολιασμού είναι ο βασικός λόγος της αύξησης των λοιμώξεων στις ΗΠΑ, λέει η Corriere della Sera, αφού «ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια διατίθενται εδώ και μήνες, όμως μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου μόνο το 64% των Αμερικανών άνω των 12 ετών είχε εμβολιαστεί πλήρως, δηλαδή μόνο το 55% του συνολικού πληθυσμού».

Οπου δεν υπάρχει ικανός εμβολιασμός του πληθυσμού, εκεί εμφανίζονται οι λοιμώξεις και, συνεπώς, ακολουθούν οι νοσηλείες «των παιδιών που δεν απολαμβάνουν την έμμεση προστασία των ανοσοποιημένων ενηλίκων». Στις έξι Πολιτείες στις οποίες μεταξύ του Μαρτίου και του Απριλίου του περασμένου έτους δεν είχε κηρυχθεί λοκντάουν την εξουσία ασκούν Ρεπουμπλικανοί.

Να και το σχετικό γράφημα, λέει το ιταλικό Μέσο, που δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Πολιτείες με Δημοκρατική διοίκηση εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και χαμηλότερη συχνότητα θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, σε αντίθεση με τις Πολιτείες υπό ρεπουμπλικανική διοίκηση. Τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα 17-23 Σεπτεμβρίου και οι Δημοκρατικές Πολιτείες επισημαίνονται με μπλε χρώμα ενώ οι Ρεπουμπλικανικές με κόκκινο. Ο άξονας χι (ο οριζόντιος) δείχνει τον πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό και ο άξονας ψι (ο κάθετος) τον αριθμό των θανόντων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους την τελευταία εβδομάδα.

Η ανάλυση που κάνουν οι ειδικοί στην Corriere φανερώνει ότι «ο πολιτικός προσανατολισμός του κάθε κυβερνήτη επηρεάζει τον αριθμό των θανάτων τόσο άμεσα, μέσω της ποιότητας των περιοριστικών πολιτικών ελέγχου των λοιμώξεων, όσο και έμμεσα, μέσω της μεγαλύτερης ή μικρότερης συμμόρφωσης στην εκστρατεία εμβολιασμού». Επίσης, ότι «ο αριθμός θανόντων ακολουθεί φθίνουσα τάση σε σύγκριση με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων».

Η Φλόριντα, Πολιτεία με γηρασμένο πληθυσμό, συγκλονίζεται από την παραλλαγή «Δέλτα», αλλά ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις έχει υποστηρίξει τα ανοίγματα της αγοράς με σκοπό να αποφευχθεί η βλάβη της οικονομίας. Ο ίδιος αντιτίθεται στους κανονισμούς κατά του Covid και έχει απαγορεύσει τη χρήση μάσκας στα σχολεία, απειλώντας με απολύσεις όσους επιλέξουν να προστατευτούν. Στο Τέξας ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Αμποτ απείλησε να διώξει δικαστικώς όσους διευθυντές σχολείων υποχρεώνουν τα παιδιά να φορούν μάσκα.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς διαπιστώθηκε ότι η πολιτική ταυτότητα βαραίνει πολύ στη διακύμανση του εμβολιαστικού πρότζεκτ. Βάσει πρόσφατης δημοσκόπησης (KFF, Covid-19 Vaccine Monitor), οι Ρεπουμπλικανοί και εν συγκρίσει με τους Δημοκρατικούς είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να πουν ότι «σίγουρα δεν θα εμβολιαστούν». Ενα άλλο γκάλοπ (Pew Research Center) διαπίστωσε ότι το 86% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, σε σύγκριση με το 60% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Από την κυκλοφορία της παραλλαγής «δέλτα» στις ΗΠΑ και μέχρι σήμερα, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από κορονοϊό έχει καταγραφεί στις Ρεπουμπλικανικές Πολιτείες, και μάλιστα στις κομητείες όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε το 70% των ψήφων.

Ομοίωμα, σε σμίκρυνση φυσικά, του Αγάλματος της Ελευθερίας στο καρτιέ των Ιταλών στο Μανχάταν. Η μάσκα που ακόμη και αυτό φοράει δεν είναι αυτονόητο μέτρο για τους Ρεπουμπλικανούς | REUTERS/Shannon Stapleton

Ενα άλλο στοιχείο αντιδραστικότητας των Ρεπουμπλικανών αφορά τη στάση τους απέναντι στην επιστήμη και στις γνωματεύσεις των εκπροσώπων της. Μία έρευνα του Gallup διαπίστωσε ότι το ποσοστό των Ρεπουμπλικανών που εκφράζουν «μεγάλη» ή «αρκετή» εμπιστοσύνη στην επιστήμη έχει μειωθεί πολύ, από το 72% που ήταν το 1975 σε μόλις 45% σήμερα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η εμπιστοσύνη των Δημοκρατικών στην επιστήμη και στις επιταγές της αυξήθηκε από 67% σε 79%. Τι σχέση έχει όμως ο πολιτικός προσανατολισμός ενός ατόμου με εμπιστοσύνη στην επιστήμη;

Οι ειδικοί αποφαίνονται ότι η άρνηση αποδοχής των επιστημονικών δεδομένων αντανακλά τη δυσπιστία Ρεπουμπλικανών προς τους δημόσιους θεσμούς. Επιπλέον, καθώς ο Covid-19 έχει πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αρχή της πανδημίας, τα μέτρα δημόσιας υγείας σχετίζονται άμεσα με την αριστερή πολιτική. Η άρνηση τέτοιων μέτρων έχει καταστεί συνεπώς ένα σήμα πολιτικής και πολιτιστικής ταυτότητας, όπως φαίνεται για παράδειγμα με τις ταραχές που προκάλεσε ο Τραμπ στο Μίσιγκαν εναντίον του Δημοκρατικού κυβερνήτη Γκρέτσεν Γουίτμερ, ο οποίος είχε επιβάλει έναν από τους πιο περιοριστικούς αποκλεισμούς σε εθνικό επίπεδο.

Να ποιες είναι οι 18 Πολιτείες που ακόμη δεν έχουν εμβολιάσει πλήρως τους μισούς από τους κατοίκους τους: είναι οι Αλαμπάμα, Αλάσκα, Αρκάνσας, Τζόρτζια, Αϊντάχο, Ιντιάνα, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Μισούρι, Μοντάνα, Βόρεια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Τένεσι, Δυτική Βιρτζίνια, Γουαϊόμινγκ. Από αυτές, μόνο δύο, η Λουιζιάνα και η Βόρεια Καρολίνα, έχουν Δημοκρατικό κυβερνήτη, αλλά στις εκλογές του 2020 ψήφισαν υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και έχουν μακρά συντηρητική παράδοση. Μόνο σε μία κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν, στην Τζόρτζια, και μάλιστα με μικρή διαφορά.

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν επομένως, λέει η Corriere, ότι στις ΗΠΑ η πολιτική παίζει καθοριστικό ρόλο, με εμφανείς συνέπειες στην ικανότητα της χώρας να ξεπεράσει μία βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση υγείας και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το τέταρτο κύμα του Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...