500
Ο Τζο Μπάιντεν συνομιλεί με ρεπόρτερ στο προαύλιο του Λευκού Οίκου παρά τη βροχή | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Μπάιντεν δηλώνει εμμέσως ότι θέλει το χρίσμα και για το 2024

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 17:31
Ο Τζο Μπάιντεν συνομιλεί με ρεπόρτερ στο προαύλιο του Λευκού Οίκου παρά τη βροχή
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Μπάιντεν δηλώνει εμμέσως ότι θέλει το χρίσμα και για το 2024

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 17:31

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τη νέα υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές του 2024, έκανε όμως ό,τι μπορούσε για να δηλώσει εμμέσως ότι επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος.

Η τελευταία κίνησή του, πολύ συγκεκριμένη, ήταν να ζητήσει από το Δημοκρατικό Κόμμα την αλλαγή της σειράς των προκριματικών, ακυρώνοντας τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα και τοποθετώντας τις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας στην αρχή της εκστρατείας, μπροστά από τις παραδοσιακές κάλπες του Νιού Χάμσαϊρ.

Θεωρητικά, αυτή η επιλογή δικαιολογείται από την επιθυμία του να δώσει βαρύτητα στις μειονότητες, στην πραγματικότητα όμως ο Μπάιντεν προέταξε τις Πολιτείες που τον υπερψήφισαν το 2020. Θέλησε, δηλαδή, να εξασφαλίσει ξεκάθαρες νίκες από νωρίς, ούτως ώστε να τρομάξει και να αποθαρρύνει κάθε Δημοκρατικό που ονειρεύεται να τον αμφισβητήσει.

Οι προκριματικές είναι η διαδικασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του εκλογικού έτους με την οποία τα δύο κόμματα επιλέγουν τον υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο, ο οποίος κατόπιν, το καλοκαίρι, στέφεται στο συνέδριο υποψήφιος πρόεδρος και ξεκινά τον προεκλογικό αγώνα του για την κατάκτηση της προεδρίας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με συνελεύσεις στην Αϊόβα, προκριματικές εκλογές στο Νιού Χάμσαϊρ, στη Νεβάδα και στη Νότια Καρολίνα. Το 2020 ο Μπάιντεν είχε τερματίσει τέταρτος στην Αϊόβα (με την καταμέτρηση να μαστίζεται από λάθη) και πέμπτος στο Νιού Χάμσαϊρ. Αυτό συνέβη επειδή δεν έχει μεγάλη επίδραση στο λευκό και αγροτικό εκλογικό σώμα που κυριαρχούν σε αυτές τις Πολιτείες.

Η υποψηφιότητά του φαινόταν τελειωμένη, όμως επανήλθε στη Νεβάδα, όπου η ισπανόφωνη μειονότητα είναι σημαντική, και ύστερα σάρωσε στη Νότια Καρολίνα υποστηριζόμενος από τους μαύρους. Αυτές οι επιτυχίες συνετέλεσαν για να πάρει το χρίσμα ως ο μετριοπαθής, άρα και καταλληλότερος να κερδίσει τον Τραμπ.

Το γράμμα

Τώρα το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει σε δύο χρόνια. Ο πρόεδρος παρενέβη στη συζήτηση την περασμένη Πέμπτη, στέλνοντας επιστολή στην Επιτροπή Κανονισμών, με την οποία την προτρέπει να «διασφαλίσει ότι οι έγχρωμοι ψηφοφόροι έχουν φωνή στην επιλογή του υποψηφίου μας πολύ νωρίτερα στη διαδικασία». Ετσι πρότεινε την εξάλειψη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Αϊόβα, οι οποίες είναι κακώς οργανωμένες, αντιδημοκρατικές και μη αντιπροσωπευτικές (επειδή εκφράζουν μόνο τη βούληση των λευκών αγροτών).

Ο Μπάιντεν πρότεινε έναρξη των προκριματικών στη Νότια Καρολίνα, μετά στο Νιού Χάμσαϊρ και στη Νεβάδα, στην Τζόρτζια και στο Μίσιγκαν.  Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Νιού Χάμσαϊρ χάνει το παραδοσιακό βάρος του στις προκριματικές και αναδεικνύεται η σημασία της ψήφου των ισπανοφώνων, των μαύρων, των μεσαίων στρωμάτων των λευκών και των λευκών της εργατικής τάξης. Συμπτωματικά, είναι Πολιτείες στις οποίες ο Μπάιντεν είναι ισχυρότερος. Την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή των Δημοκρατικών ενέκρινε την πρόταση.

Ο Μπάιντεν τοποθετήθηκε έτσι επειδή βγήκε ισχυρός από τις Μεσοπρόθεσμες ή Ενδιάμεσες Εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, έγραψε η Repubblica. Και αναγκαστικώς οι εσωκομματικοί εχθροί του σιώπησαν, ιδίως όσοι φιλοδοξούν να τον αντικαταστήσουν. Φυσικά, τα 80 χρόνια του βαραίνουν στο ζύγι. Ομως, επειδή υπάρχει η πιθανότητα να είναι εκ νέου υποψήφιος ο προκλητικός Τραμπ, 76 ετών εκείνος, ο Μπάιντεν παραμένει ο πιο σταθερός υποψήφιος, αφού δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές, κατέληξε το ιταλικό Μέσο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...