1415
Ο Νίκος Δένδιας: «Η κυβέρνηση αυτή από εδώ και πέρα λειτουργεί υπηρεσιακά...» | ΙntimeNews

Νίκος Δένδιας: «Ηγεσία στη Δικαιοσύνη θα αλλάξει η νέα κυβέρνηση»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 19:02
Ο Νίκος Δένδιας: «Η κυβέρνηση αυτή από εδώ και πέρα λειτουργεί υπηρεσιακά...»
|ΙntimeNews

Νίκος Δένδιας: «Ηγεσία στη Δικαιοσύνη θα αλλάξει η νέα κυβέρνηση»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 19:02

Ενα εικοσοτετράωρο μετά τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές σηκώθηκε θόρυβος από τις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση Τσίπρα να ετοιμάζεται να τοποθετήσει νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη, στο τέλος του μήνα.

Για το θέμα των διορισμών δικαστών κυκλοφόρησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η πληροφορία ότι «πηγές της Νέας Δημοκρατίας» προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην τολμήσει να το πράξει.

«Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι σε έξι ημέρες θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Για λόγους στοιχειώδους πολιτικής ηθικής δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια» διεμήνυσαν οι «πηγές».

Με την ίδια αφορμή, σχετικώς τοποθετήθηκε -το ίδιο κιόλας βράδυ- ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας ο οποίος συμμετείχε ως προσκεκλημένος στην τηλεοπτική εκπομπή «Η επόμενη μέρα» της ΕΡΤ1.

Υπηρεσιακή είναι πλέον η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε σε μια διαδικασία την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ονόμασε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, πράγμα που δεν ήταν και υποχρεωτικό. Υπό το κράτος λοιπόν της ευρείας αποδοκιμασίας προκήρυξε εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή από εδώ και πέρα λειτουργεί υπηρεσιακά και δεν έχει νομιμοποίηση να προβεί σε καμία επιλογή η οποία παραβιάζει την ουσία και το πλαίσιο του Συντάγματος. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ένας από τους θεσμούς που αναφέρομαι. Η κυβέρνηση εκεί δεν έχει καμία νομιμοποίηση να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια. Πάμε σε εκλογές και από εκεί και πέρα ο εκφραστής της λαϊκής κυριαρχίας να προβεί στις τοποθετήσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης κατά το Σύνταγμα».

Ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί ξανά στο πρόβλημα των διορισμών στη Δικαιοσύνη, με νεότερες δηλώσεις του, την Τρίτη 28 Μαΐου, σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Στις 30 Ιουνίου λήγει η θητεία των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, και η κυβέρνηση -η οποία η ίδια έχει δεχθεί ότι είναι η κυβέρνηση που πάει σε εκλογές- δεν μπορεί να ορίσει την ηγεσία. Επίσης, μην διανοηθεί κανείς να θεωρήσει ότι μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής ανωτάτου δικαστηρίου προσχηματικά σε προεκλογική περίοδο. Το αν είναι πρόβλημα το ότι η πολιτική ηγεσία διορίζει τους επικεφαλής της Δικαιοσύνης, είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει ανοιχτά και καθαρά. Δεν έγινε στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, από την άλλη όμως μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας. Διάκριση των εξουσιών υπάρχει αλλά οι τρεις εξουσίες δεν είναι ίσες. Τη βασική εξουσία την έχει ο λαός και ο λαός ο οποίος εκφράζεται έχει την απόλυτη δυνατότητα».

Στη βραδινή εκπομπή της ΕΡΤ1 ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και σε μία σειρά από ζητήματα που «γέννησε» η ευρωκάλπη και πλέον απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα.

Ενα από τα βασικότερα είναι η διπλή νίκη της Νέας Δημοκρατίας: όχι μόνο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη Χρυσή Αυγή – για την ήττα της δεύτερης ο κ. Δένδιας είπε ότι η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται ιδιαίτερη υπερηφάνεια.

Νίκη-ορόσημο

«Ηταν ευρεία η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα μας επανέρχεται, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ιστορικά υψηλά ποσοστά της δεκαετίας – και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό» είπε ο κ. Δένδιας. «Η Νέα Δημοκρατία, από τις καταβολές της, το 1974, είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα και πάντα ξεχωρίζουμε τους ψηφοφόρους από την ηγεσία ορισμένων χώρων, όπως την ηγεσία της Χρυσής Αυγής».

Υπερήφανοι για την ήττα της Χρυσής Αυγής

«Εμείς έχουμε σηκώσει τον πιο κάθετο τοίχο που θα μπορούσε να σηκώσει κανείς. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το ότι η Χρυσή Αυγή υπέστη μια πολύ μεγάλη ήττα, και για αυτό είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι. Είμαστε επίσης εξαιρετικά υπερήφανοι που κάποιοι άνθρωποι που μέσα στην κρίση “θόλωσε η λογική τους” επανήλθαν στα συγκαλά τους και επέστρεψαν στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. 

»Πώς μπορεί να κατηγορηθεί η Νέα Δημοκρατία ότι εξαιρεί ψηφοφόρους; Είναι συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη στην κάλπη να επιλέξει όποιο κόμμα θέλει. Οι πολίτες απλώς είδαν και κάτι άλλο, είδαν καθαρά το ναζιστικό μόρφωμα. Εγώ δεν είμαι διώκτης κανενός, απλώς πιστεύω ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής φέρθηκε με έναν τρόπο που όχι απλώς πέρασε το συνταγματικά επιτρεπτό, πέρασε και το ποινικά επιτρεπτό. Αυτή είναι η άποψή μου για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, την έχω διατυπώσει ευθέως.

»Η πραγματικότητα είναι ότι εμείς διεκδικούμε την εξαφάνιση της Χρυσής Αυγής από το πολιτικό σκηνικό. Κατά συνέπεια, όταν οι έλληνες πολίτες που την είχαν επιλέξει καταλαβαίνουν ότι αυτό ήταν ένα σφάλμα και επιλέγουν οποιονδήποτε άλλο χώρο του δημοκρατικού τόξου, για εμάς αυτό είναι κάτι το απολύτως θετικό. Βεβαίως δεν είναι η κύρια εισροή μας από τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και στελέχη της Χρυσής Αυγής εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ. Εχει να κάνει με εισροές από όλους τους χώρους και αυτό επιβεβαιώνει την τεράστια δυνατότητα που ιστορικά έχει αυτό το κόμμα να επεκτείνεται σε όλους τους χώρους. Εμάς αυτή είναι η ιστορική μας φιλοδοξία, να επανέλθουμε στο ύψιστο επίπεδο της εκλογικής μας επιρροής, το ιστορικό υψηλό του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δεν είναι βέβαια η τωρινή μας πολιτική επιδίωξη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε την ανεπάρκειά του

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε τη μεγάλη κυβερνητική του ανεπάρκεια στην εκτέλεση οικονομικού προγράμματος, στα θέματα της ανομίας, το Μάτι, τη Μάνδρα. Ολα αυτά έχουν ένα τεράστιο κόστος, όπως κόστος είχε και η ανειλικρίνεια και η αλαζονεία με την οποία προσπάθησε να τα αντιμετωπίσει, να καλύψει δηλαδή η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απαράδεκτες συμπεριφορές. Μια εξ αυτών ήταν συμπεριφορά του κ. Πολάκη απέναντι στον ευρωβουλευτή μας πλέον κ. Κυμπουρόπουλο όπου ο Πρωθυπουργός αντί να καυτηριάσει μια απαράδεκτη συμπεριφορά – που δεν είχε λόγο να τη χρεωθεί όλη η κυβέρνηση – επέλεξε να την υιοθετήσει και να οδηγήσει όλη την κυβέρνηση να διεκδικήσει ξανά την εμπιστοσύνη της Βουλής. Υποχρέωσε τους βουλευτές του να ψηφίσουν κάτι που μια μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς, είχε ήδη καταδικάσει αλλά προ του εκβιασμού να πέσει η κυβέρνηση ψήφισαν.

»Οσον αφορά τα media, ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει αυτά τα οποία έσπειρε όταν επιχείρησε με τον πιο ωμό τρόπο να ελέγξει το σκηνικό. Δεν έχουμε ξεχάσει τις ιστορίες του κ. Καλογρίτσα και τα… βοσκοτόπια της Ιθάκης.

»Η ελληνική κοινωνία κατά συνέπεια έστειλε τον λογαριασμό στον ΣΥΡΙΖΑ με έναν σαφή τρόπο. Επίσης να εκφράσω μια προσωπική πικρία καθώς μετά την πολύ νηφάλια και ήρεμη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη –τοποθέτηση αξιέπαινη για έναν αρχηγό που έχει μόλις κερδίσει με 10% διαφορά– ο Πρωθυπουργός δεν συνεχάρη τη Νέα Δημοκρατία για τη νίκη της και να αναγνωρίσει με μεγαλοψυχία την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα έλεγξε τον ελληνικό λαό για την κρίση του σαν να μην… καταλαβαίνουν οι έλληνες πολίτες. Για το περιστατικό της παράδοσης-παραλαβής που λέτε το 2015 επί Σαμαρά, εγώ εκεί πιστεύω ότι υπήρξε θέμα παρεξηγήσεως ως προς το χρόνο αλλά όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης παρέδωσαν με απόλυτη τυπικότητα τα υπουργεία τους».

Κάποια στιγμή ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ1 Σεραφείμ Κοτρώτσος απηύθυνε στον κ. Δένδια και την ερώτηση «αν ο κ. Βελόπουλος μπορεί να είναι ένας δυνητικός σύμμαχος της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές αυτή δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση». Ο κ. Δένδιας απάντησε ως εξής:«Αγνοώ πλήρως τον προγραμματικό λόγο του κ. Βελόπουλου και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αρνούμαι την εξομοίωσή του με τη Χρυσή Αυγή. Δεν μετήλθε βία και φόνο, είναι κάτι ποιοτικά διαφορετικό. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε περί τίνος πρόκειται, αν και από ό,τι καταλαβαίνω πρόκειται για μια κατ’ ελάχιστον ‘υπερδεξιά’».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε στην τραγωδία του περασμένου καλοκαιριού.

Ο αλαζονικός ΣΥΡΙΖΑ και το Μάτι

«Η αλαζονεία που επέδειξε η κυβέρνηση είναι παραδειγματική και κορυφαία της στιγμή ήταν η συμπεριφορά που επέδειξε στο Μάτι. Υπήρξε εμπαιγμός της ελληνικής κοινωνίας. Είστε απολύτως υπεύθυνοι και σας ασκούνται ήδη ποινικές διώξεις. Υπάρχει συγκεκριμένος κρατικός αξιωματούχος τον οποίο εγώ αποστράτευσα (σσ. ως υπουργός Δημόσιας Τάξης επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) , ο κ. Καπάκης, τον οποίο εσείς κάνατε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

»Πότε αναλάβατε τις ευθύνες σας, όταν αγνοούσατε τους νεκρούς; Οταν παριστάνατε ότι δεν ξέρατε αν υπήρχαν νεκροί και ο Πρωθυπουργός της χώρας ρωτούσε τι ώρα θα πετάξουν τα αεροπλάνα την επόμενη μέρα; Υπάρχουν σαφείς ποινικές ευθύνες, ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις και είναι προφανές τι έχει συμβεί. Εχουμε θύματα και υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτά.

»Η κυβέρνησή σας δεν έβαλε τον κ. Καπάκη γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας; Δεν λέω κάτι μεμπτό για εσάς σε προσωπικό επίπεδο, αν και ο δικός σας νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτός που έχει κάνει σήμερα όλη τη χώρα να συναλλάσσεται. Σήμερα γίνονται παλαιοκομματικά παζάρια σε όλους τους Δήμους της χώρας και έχετε εσείς την απόλυτη ευθύνη. Είχατε διατηρήσει την ψυχραιμία σας όλη αυτή την ώρα αλλά στο τέλος βγήκε η αλαζονεία σας καθώς έρχεται σιγά – σιγά η ώρα που η κυβέρνησή σας απέρχεται. Η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για τους νεκρούς να επικαλείται αυτούς που προστατεύουν τη μνήμη τους για τυμβωρυχία, αποτελεί και λογικό παράδοξο πέρα από πολιτικό παράδοξο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...