533
Η ανεύρεση της μαρμάρινης κεφαλής αγάλματος με εμφανή χαρακτηριστικά προσώπου είναι ένα από τα ευρήματα της υποβρύχιας έρευνας | Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού

New York Times: Μια υποβρύχια έρευνα βρίσκει τον… ημίθεο Ηρακλή

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 18:25
Η ανεύρεση της μαρμάρινης κεφαλής αγάλματος με εμφανή χαρακτηριστικά προσώπου είναι ένα από τα ευρήματα της υποβρύχιας έρευνας
|Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού

New York Times: Μια υποβρύχια έρευνα βρίσκει τον… ημίθεο Ηρακλή

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 18:25

«Αν και ο ελληνικός μύθος λέει ότι ο Ηρακλής έπρεπε να κάνει 12 άθλους προκειμένου να εξαγνισθεί για το φόνο της γυναίκας του και των παιδιών του, που είχε διαπράξει όταν τον τρέλανε η Ηρα και να γίνει στο τέλος αθάνατος, η νεότερη ιστορία έρχεται να μας πει μια νέα εκδοχή για το τι απέγινε, τελικά, ο ημίθεος».

Κάπως έτσι ξεκινά το δημοσίευμα των New York Times που γράφει για τα ευρήματα της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, όπου μεταξύ άλλων εντοπίστηκε και ένα μαρμάρινο υπερφυσικό κεφάλι ανδρικής γενειοφόρου μορφής, η οποία εκ πρώτης όψεως μοιάζει με το κεφάλι του ήρωα της μυθολογίας.

«Ενα ομοίωμα του ημίθεου της δύναμης, που σύμφωνα με την ιστορία στραγγάλισε ένα λιοντάρι (τον λέοντα της Νεμέας), έκοψε τα εννιά κεφάλια ενός φιδιού μιας λίμνης (Λερναία Υδρα) και σκότωσε ένα ανθρωποφάγο αγριογούρουνο (τον Ερυμάνθιο κάπρο), μεταξύ άλλων κατορθωμάτων, βρέθηκε στον βυθό του Αιγαίου», γράφει η δημοσιογράφος Εϊπριλ Ρούμπιν στο κείμενό της.

Αποψη της κεφαλής

Tο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας συνεχίζει με αυτά που γνωρίζουμε ήδη από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για τα εντυπωσιακά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, τα οποία ανασύρθηκαν στην ανασκαφή που ξεκίνησε τον Μάρτιο και τελείωσε τον Ιούνιο.

Μια μαρμάρινη βάση αγάλματος της οποίας σώζονται και τα δύο γυμνά κάτω άκρα ανθρώπινης μορφής, καλυμμένη με παχύ στρώμα θαλάσσιου επίπαγου και το μαρμάρινο κεφάλι ανδρικής που φαίνεται να ταυτίζεται με τον ημίθεο Ηρακλή του τύπου Farnese, του λεγόμενου «Ηρακλή των Αντικυθήρων», και είναι πιθανόν να ανήκει στο ακέφαλο άγαλμα αρ. 5742 του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο ανελκύστηκε από τους σφουγγαράδες το 1900, είναι μόνο δύο από τα πολλά ευρήματα.

Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από τη ανεύρεση δύο ανθρώπινων δοντιών πάνω σε συμπαγές συσσωμάτωμα με ίχνη χαλκού, το οποίο δια του γενετικού υλικού του θα βοηθήσει στο προσδιορισμό του φύλου και άλλων γενετικών χαρακτηριστικών του ανθρώπου, στον οποίο ανήκαν.

Φωτογράφιση συσσωματώματος με εμφανές ανθρώπινο δόντι

Ο Λόρεντς Μπάουμερ, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και ένας από τους κύριους ερευνητές, είπε στους New York Times ότι η έρευνα που διεξάγεται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2021-2025 θα συνεχιστεί στο ναυάγιο, το οποίο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1900 από έλληνες σφουγγαράδες.

«Είναι ευρήματα δύο χιλιάδων ετών και τα 2.000 χρόνια είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε, αλλά «όταν μετατρέψετε τα χρόνια σε γενιές 25 ετών θα δείτε ότι αυτό είναι 80 γενιές. Ε, όχι και τόσο μακρινό», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η σύνδεση με τον αρχαίο πολιτισμό συναρπάζει τους ερευνητές, πρόσθεσε: «Αυτό είναι και το συναρπαστικό στην αρχαιολογία. Ερχεσαι σε άμεση επαφή με ανθρώπους άλλων εποχών».

Η έρευνα αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και η αποστολή ξεκίνησε με την ανέλκυση βράχων βάρους πολλών τόνων, οι οποίοι κάλυπταν τμήμα του ναυαγίου. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί σάκοι ανέλκυσης από τον βυθό, με την καινοτομία της εφαρμογής του συστήματος πλήρωσης αέρα από το σκάφος, που ανέπτυξε η ομάδα της Hublot Xplorations. Η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης (Εργαστήριο Κρυσταλλογραφίας και Τμήμα Επιστημών της Γης) διέθεσε εργαστηριακό εξοπλισμό για την πραγματοποίηση επιτόπιων αναλύσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...