383
Aποψη της ξηρής κοίτης του ποταμού Πάδου, στο Μπορέτο της Ιταλίας, στις 22 Ιουνίου. Τμήματα του μεγάλου ποταμού της χώρας έχουν στεγνώσει λόγω της ξηρασίας που πλήττει τον ιταλικό βορρά | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ιταλία: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω ξηρασίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 19:23
Aποψη της ξηρής κοίτης του ποταμού Πάδου, στο Μπορέτο της Ιταλίας, στις 22 Ιουνίου. Τμήματα του μεγάλου ποταμού της χώρας έχουν στεγνώσει λόγω της ξηρασίας που πλήττει τον ιταλικό βορρά
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ιταλία: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω ξηρασίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 19:23

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε περιοχές στα βόρεια της χώρας κήρυξε η Ιταλία λόγω της ξηρασίας που μαστίζει την κοιλάδα του Πάδου τις τελευταίες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα την χορήγηση του καθεστώτος αυτού στις περιφέρειες Εμίλια-Ρομάνια, Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βενετία έως τις 31 Δεκεμβρίου, εκταμιεύοντας, παράλληλα, ένα χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 36,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων.

Σύμφωνα με τον Guardian, η γειτονική χώρα αντιμετώπισε έναν ασυνήθιστα πρώιμο καύσωνα και έλλειψη βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα στη μεγάλη αγροτική κοιλάδα του ιταλικά βορρά, την κοιλάδα του Πάδου, η οποία έχει πληγεί από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.

Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης παρέχει «έκτακτα μέσα και εξουσίες» προκειμένου να μπορέσουν οι κυβερνώντες να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις που δημιουργεί η περιβαλλοντική κρίση, μεταξύ των οποίων η αποζημίωση πολιτών που υπέστησαν οικονομική ζημία. Αλλωστε η ξηρασία απειλεί περισσότερο από το 30% της εθνικής γεωργικής παραγωγής και τις μισές φάρμες στην εν λόγω κοιλάδα, κατά τη μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Ιταλίας, την Coldiretti.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι λίμνες Ματζόρε και Γκάρντα παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα νερού από τα κανονικά για αυτήν την εποχή, ενώ νοτιότερα, η στάθμη του Τίβερη, του ποταμού που διασχίζει τη Ρώμη, επίσης έπεσε.

Σημειώνεται πως ο ποταμός Πάδος, ο οποίος έδωσε το όνομά του και στην ομώνυμη κοιλάδα, αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή νερού της χερσονήσου, με τους αγρότες να αξιοποιούν σημαντικό μέρος της.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, αρκετοί δήμοι έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στη χρήση του νερού. Η Βερόνα, μια πόλη 250.000 κατοίκων, έχει περιορίσει τη χρήση του πόσιμου νερού, ενώ το Μιλάνο ανακοίνωσε το κλείσιμο των διακοσμητικών σιντριβανιών του.

Στη φωτογραφία αυτή που τραβήχτηκε στις 23 Ιουνίου, κοντά στη Φεράρα, διακρίνεται ένα νεκρό ψάρι στην ξηρή κοίτη του ποταμού Πάδου / REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Μια άλλη συνέπεια της ξηρασίας είναι η απότομη μείωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα, πάντα, με τη βρετανική εφημερίδα. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, κυρίως στα βόρεια ορεινά της Ιταλίας, αντιπροσωπεύουν το 20%, σχεδόν, της εθνικής παραγωγής ενέργειας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης έρχεται μια ημέρα αφότου τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την κατάρρευση παγετώνα στις ιταλικές Αλπεις, για την οποία ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Ντράγκι είπε ότι «αναμφίβολα» συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...