433
Τέσσερις γυναίκες που είχαν εκτίσει ποινή στο Ελ Σαλβαδόρ, κατηγορούμενες για παράνομες αμβλώσεις μετά την απελευθέρωσή τους, τον Φεβρουάριο | EPA/Rodrigo Sura

Ελ Σαλβαδόρ: 50 χρόνια κάθειρξη σε 23χρονη που γέννησε πρόωρα και το μωρό πέθανε!

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 12:06
Τέσσερις γυναίκες που είχαν εκτίσει ποινή στο Ελ Σαλβαδόρ, κατηγορούμενες για παράνομες αμβλώσεις μετά την απελευθέρωσή τους, τον Φεβρουάριο
|EPA/Rodrigo Sura

Ελ Σαλβαδόρ: 50 χρόνια κάθειρξη σε 23χρονη που γέννησε πρόωρα και το μωρό πέθανε!

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 12:06

Ορισμένες ειδήσεις δεν τις χωρά ο νους, όπως αυτή που έρχεται από το Ελ Σαλβαδόρ και δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης λογικής.

Μία 23χρονη καταδικάστηκε να εκτίσει 50 χρόνια κάθειρξη για «ανθρωποκτονία εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις» επειδή γέννησε ένα μωρό που δεν επέζησε παρά μερικές ώρες μέσα σε αποχωρητήριο, όπως κατήγγειλε ΜΚΟ.

Η ετυμηγορία, η οποία απαγγέλθηκε στις 29 Ιουνίου, βασίζεται «σε ανδρικές προκαταλήψεις», τόνισε η Οργάνωση Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Αμβλωσης (Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto Terapéutico, Ético y Eugenésico, ACDATEE).

Η φεμινιστική ΜΚΟ ανέφερε πως πρόκειται να ασκήσει έφεση και σκοπεύει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της νεαρής γυναίκας.

Ενα από τα επιχειρήματα στο παράλογο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου ήταν πως η νέα παρέλειψε το μητρικό της καθήκον να «προστατεύει τα παιδιά της σε κάθε περίσταση της ζωής», ανέφερε η ACDATEE.

Η 23χρονη –έχει δημοσιοποιηθεί μόνο το μικρό της όνομα, Λέσλι– είναι μέλος φτωχής οικογένειας αγροτών, που ζει σε σπίτι όπου δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, ούτε ύδρευση.

Τον Ιούνιο του 2020, γέννησε μέσα στο αποχωρητήριο χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει. Το μωρό, ένα κοριτσάκι, γεννήθηκε ζωντανό, έπειτα από 37-40 εβδομάδες κύησης, αλλά δεν επέζησε παρά ώρες.

«Αισθάνθηκα πως κάτι βγήκε (από το σώμα μου), αλλά ήταν σκοτάδι και δεν ήξερα τι είχε συμβεί», εξήγησε η Λέσλι τότε. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου εισήχθη εσπευσμένα και της έγιναν τρεις μεταγγίσεις αίματος προτού συλληφθεί.

Από το 1998, ο σαλβαδοριανός ποινικός κώδικας απαγορεύει απόλυτα την άμβλωση, ακόμη και σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας! Την αντιμετωπίζει ως ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης ως και οκτώ ετών.

Ωστόσο, εισαγγελείς και δικαστές χαρακτηρίζουν συχνά ακόμη και αθέλητες αποβολές «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης.

Πρόκειται για «την πρώτη φορά στην ιστορία που απαγγέλλεται η βαρύτερη ποινή αφότου ποινικοποιήθηκε απόλυτα η άμβλωση», υπογράμμισε η ACDATEE.

Από το 2009, 65 γυναίκες, στην πλειονότητά τους φτωχές, απελευθερώθηκαν μετά τις φυλακίσεις τους διότι γέννησαν τα παιδιά τους νεκρά ή απέβαλαν εξαιτίας επιπλοκών χάρη στη βοήθεια της ACDATEE και άλλων φεμινιστικών οργανώσεων, όμως σχεδόν 10 παραμένουν φυλακισμένες και περίπου πέντε αντιμετωπίζουν δίκες για τέτοιες περιπτώσεις.

Πέρυσι, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) αποφάνθηκε ότι το Ελ Σαλβαδόρ καταπάτησε τα δικαιώματα της Μανουέλας, η οποία είχε καταδικαστεί για «φόνο με επιβαρυντικές περιστάσεις» και πέθανε στη φυλακή.

Στην περίπτωση της Λέσλι, η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι η νεαρή μαχαίρωσε το παιδί της έξι φορές. Η Μορένα Ερέρα, η επικεφαλής της ACDATEE, αντέταξε πως η Λέσλι προσπαθούσε να κόψει τον ομφάλιο λώρο μέσα στο σκοτάδι και πρόσθεσε «δεν είναι η πρώτη φορά που εισαγγελείς κατασκευάζουν μια ιστορία για να ποινικοποιήσουν γυναίκες».

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει κάνει σχόλιο για την υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...