400
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση που είχε το 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, με τον επισκεπτόμενο ατύπως την Αθήνα Τζο Μπάιντεν | Δελτίο τύπου / POOL

Ετοιμάζεται ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον για συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2020, 10:51
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση που είχε το 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, με τον επισκεπτόμενο ατύπως την Αθήνα Τζο Μπάιντεν
|Δελτίο τύπου / POOL

Ετοιμάζεται ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον για συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2020, 10:51

H αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ, περιγράφεται πλέον ως μια χρυσή ευκαιρία για την ελληνική εξωτερική πολιτική, σε βαθμό που να μπορεί να ανατρέψει την όλη εικόνα και κυρίως την πρόσβαση της Αθήνας στον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι μόνο τα περί Τζο… Μπαϊντενόπουλου τα οποία αναφέρει και ο διεθνής Τύπος για να καταδείξει την φιλελληνική στάση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, αν και αυτά από μόνα τους είναι ικανά να καταδείξουν την αλλαγή: από εκεί όπου ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένα τηλεφώνημα μακριά από τον Τραμπ, τώρα στόχος είναι η ελληνική κυβέρνηση να έχει αυτό το πλεονέκτημα της προνομιακής πρόσβασης με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» ήδη γίνονται προσπάθειες ούτως ώστε ο Πρωθυπουργός να είναι αυτός που θα συναντηθεί πρώτος με τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ και όχι ο Ερντογάν.

Όπως γράφει η Αλεξάνδρα Φωτάκη στο ρεπορτάζ της για «Τα Νέα», ήδη γίνονται «προσπάθειες» για μια συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν.

Σημαντικό ρόλο, αναφέρει το άρθρο, θα παίξει και μία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στην αρχή της θητείας του νέου προέδρου. Και αν το ιδανικό σενάριο είναι ο Πρωθυπουργός να «κλειδώσει» επίσκεψη στις ΗΠΑ για συνάντηση στον Λευκό Οίκο εντός του πρώτου διμήνου της προεδρίας Μπάιντεν, δεδομένων των συνθηκών που έχει επιβάλει η πανδημία, η οποία αποτελεί και το νούμερο ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ, δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι αν η συνάντηση οριστεί και εντός εξαμήνου θα είναι μία σημαντική επιτυχία για την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», στα πρόσωπα που έχουν ιδιαίτερο ρόλο στις επαφές της Αθήνας με το περιβάλλον Μπάιντεν, με στόχο ισχυρούς δεσμούς, είναι, μεταξύ άλλων, η πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ άνθρωπος – κλειδί στο εγχείρημα θεωρείται και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ευρώπης και ΗΠΑ, Θανάσης Μπακόλας. Η Αθήνα έχει δημιουργήσει κανάλι επικοινωνίας με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδη καθώς και με τον Μάικλ Κάρπεντερ, από τους στενούς συνεργάτες του Μπάιντεν. Την ίδια στιγμή το δικό τους σημαντικό ρόλο παίζουν και οι στενές σχέσεις με τον πρώην αμερικανό ΥΦΥΠΕΞ, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, καθώς και με τον Αντονι Μπλίνκεν, εκ των «ισχυρών» στην ομάδα εξωτερικής πολιτικής στην καμπάνια του Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...