515
Ο Μενέντεζ έξω από το Καπιτώλιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν του είχαν απαγγελθεί οι αρχικές κατηγορίες για τις σχέσεις με την Αίγυπτο | REUTERS/Craig Hudson/File Photo

Νέες κατηγορίες -και για δωροδοκία από το Κατάρ- για τον Μενέντεζ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 07:31
Ο Μενέντεζ έξω από το Καπιτώλιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν του είχαν απαγγελθεί οι αρχικές κατηγορίες για τις σχέσεις με την Αίγυπτο
| REUTERS/Craig Hudson/File Photo

Νέες κατηγορίες -και για δωροδοκία από το Κατάρ- για τον Μενέντεζ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 07:31

Στο στόχαστρο των αμερικανικών διωκτικών αρχών και της Δικαιοσύνης βρίσκεται εκ νέου ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ «Μπομπ» Μενέντεζ, ένας μέχρι πρότινος πανίσχυρος πολιτικός στην Ουάσινγκτον και διαχρονικός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων στο Καπιτώλιο.

Μετά τις κατηγορίες για σχέσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση που του είχαν απαγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο —οι εισαγγελείς του Μανχάταν έφτασαν στο σημείο να τον κατηγορήσουν ότι ενεργούσε ως «ξένος πράκτορας» του Καΐρου, κάτι το οποίο ο ίδιος το αρνείται— ο 70χρονος γερουσιαστής κατηγορείται τώρα και για σχέσεις με το Κατάρ, οι οποίες συνεχίστηκαν και μέσα στο 2023.

Οπως υποστήριξαν αργά την Τρίτη ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, ο Μενέντεζ βοήθησε επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσι να εξασφαλίσει επενδύσεις από εταιρεία του Κατάρ με δεσμούς στην ηγεσία του εμιράτου του Κόλπου. Ο Μενέντεζ φέρεται να χρησιμοποίησε την επιρροή του ώστε ο φίλος του, ο Φρεντ Ντέιμπις, επιχειρηματίας ακινήτων, να βρει επενδυτές — και σε αντάλλαγμα έλαβε δώρα.

Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για τροποποίηση της προηγούμενης παραπομπής του Ρόμπερτ Μενέντεζ: στις σχέσεις με την Αίγυπτο προστέθηκαν και αυτές με το Κατάρ. Για το Politico, τα προβλήματα του Μενέντεζ απέκτησαν νέο βάθος, αν και ο ίδιος σχολίασε πως οι νέες κατηγορίες «βρωμούν απελπισία».

Υπό μία έννοια, πρόκειται για μια παραλλαγή του Qatargate:

Ο Φρεντ Ντέιμπις κατάφερε να πουλήσει, έναντι 45 εκατ. δολαρίων, ένα μερίδιο για ένα πρότζεκτ στο Ετζγουότερ του Νιου Τζέρσεϊ στη λονδρέζικη εταιρεία Heritage Advisors, η οποία είχε ιδρυθεί από τον σεΐχη Σουλτάν μπιν Τζασίμ αλ Θάνι.

Οσο η Heritage Advisors μελετούσε την επένδυση στο σχήμα του Φρεντ Ντέιμπις, ο οποίος είναι συγκατηγορούμενος του Μενέντεζ, ο γερουσιαστής έκανε, κατά το κατηγορητήριο, «πολλές δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ της κυβέρνησης του Κατάρ», βοηθώντας τον επιχειρηματία. Μάλιστα, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Μενέντεζ προωθούσε αυτές τις δημόσιες δηλώσεις του για το Κατάρ στον Ντέιμπις, προτείνοντάς του να τις γνωστοποιήσει στους υποψήφιους επενδυτές. «Μπορεί να θες να τους το στείλεις, θα το βγάλω σε λίγο», ανέφερε σε ένα μήνυμά του προς τον Ντέιμπις ο Μενέντεζ, λίγο προτού κάνει μια δήλωση υπέρ του Κατάρ.

Ο Μενέντεζ, ο οποίος εκλέγεται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στη Γερουσία, εκπροσωπώντας το Νιου Τζέρσι, έφτασε να είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων —συχνότατα παραμβαίνοντας υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή στη σκιά των καταγγελιών για τις δοσοληψίες, του ίδιου και της συζύγου του Ναντίν, με την Αίγυπτο.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Μενέντεζ δήλωσε αθώος για την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό να ενεργήσει ως «μη εγγεγραμμένος ξένος πράκτορας» για λογαριασμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης και για την κατηγορία ότι έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι ως αντάλλαγμα για να εμποδίσει έρευνες των αρχών εναντίον τους.

♦ Διαβάστε: Ποιος θέλει τον Μενέντεζ εκτός παιχνιδιού;

Όπως ανέφεραν τώρα ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο συμπληρωματικό κατηγορητήριο, ο Μενέντεζ σύστησε τον επιχειρηματία Φρεντ Ντέιμπις σε μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ προκειμένου να διαπραγματευτεί επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης σε βάρος του Ντέιμπις, ο οποίος δηλώνει αθώος.

Η δίκη του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 6 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...