281
Κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι παραβιάζεται η νομοθεσία για τα διατηρητέα νεότερα κτίρια | Λιάκος Γιάννης/InTimeNews

Νέα εμπόδια για Ελληνικό: Το ΣτΕ αποφασίζει για τα «διατηρητέα» του πρώην αεροδρομίου

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2017, 19:31
Κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι παραβιάζεται η νομοθεσία για τα διατηρητέα νεότερα κτίρια
|Λιάκος Γιάννης/InTimeNews

Νέα εμπόδια για Ελληνικό: Το ΣτΕ αποφασίζει για τα «διατηρητέα» του πρώην αεροδρομίου

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2017, 19:31

Οπως φαίνεται, τα εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό δεν σταματούν. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η απόφαση της 5μελους σύνθεσης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μη χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των νεότερων μνημείων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ειδικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου συζητήθηκε την Τετάρτη η αίτηση 10 κατοίκων των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Μεταξύ αυτών των μελών είναι η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το αρχικό κτίριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό Πύργο Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων που είναι των αρχών της δεκαετίας του ‘30.

Οι κάτοικοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται διατηρητέα νεότερα μνημεία συγκεκριμένα κτίρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Επίσης, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η επίμαχη απόφαση ήταν πλημμελής και εσφαλμένη τονίζοντας τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων κτιρίων στη συλλογική κοινωνική μνήμη τόσο για τους χρήστες του παλιού αεροδρομίου όσο και για τις μαθήτριες του Κολεγίου.

Ακόμη, επισήμαναν ότι παραβιάζεται πολλαπλά η νομοθεσία για τα διατηρητέα νεότερα κτίρια και τις αρχαιότητες (νόμος 3028/2002), ενώ τόνισαν ότι είναι πλημμελής και εσφαλμένης αιτιολογία της επίμαχης υπουργικής με την οποία δεν χαρακτηρίζονται τα εν λόγω κτήρια ως διατηρητέα.

Από την άλλη πλευρά τους οι συνήγοροι της LAMDA DEVELOPMENT, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογούν το χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέα κτίρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...