930
| InTime News / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ναι» από την κυβέρνηση σε Εξεταστική και σύγκληση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 20:44
|InTime News / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ναι» από την κυβέρνηση σε Εξεταστική και σύγκληση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 20:44

Θετική απάντησε έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, στο αίτημα που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών σε σχέση με την υπόθεση παρακολούθησής του –εφόσον αυτό κατατεθεί επίσημα– καθώς και στο αίτημα του κόμματος του για νέα σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω Επιτροπή του κοινοβουλίου είχε συγκληθεί την περασμένη εβδομάδα –κάτι που είχε ζητήσει και ο Πρωθυπουργός– προκειμένου να συζητήσει την καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου (περισσότερα εδώ).

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής Αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί», σημείωσε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου στη σχετική δήλωσή του.

«Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε, «ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής». «Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία», τόνισε.

«Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση Εξεταστικής» και «με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας», η κυβέρνηση επίσης «θα ανταποκριθεί θετικά», «εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανδρουλάκης: Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ζήτησε τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση παρακολούθησής του σε δήλωσή του από την Κρήτη, όπου και βρίσκεται, η οποία ήρθε σε συνέχεια των παραιτήσεων του προέδρου της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» ότι η ΕΥΠ προχώρησε στην παρακολούθηση του, κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, ένα γεγονός που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ώρες, και έρχεται να προστεθεί στην απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το Predator τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

«Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ολες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Σήμερα, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ. Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει.

Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator του Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;

Οκτώ χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.

Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα».

«Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια», ανέφεραν, από την πλευρά τους, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι ίδιες πηγές κάλεσαν «την κυβέρνηση θεσμικά να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, χωρίς άλλη καθυστέρηση». «Ολα στο φως», κατέληξαν.

Αναμένεται κλήση Ανδρουλάκη από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ προκειμένου να ενημερωθεί

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου νωρίτερα την Παρασκευή, «ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων», με την παραίτησή του να γίνεται δεκτή.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στην παραίτηση του διοικητή της κ. Κοντολέοντος κυβερνητικά στελέχη επίσης μίλησαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, για «λανθασμένες ενέργειες» που όμως «δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Αναφέρθηκαν, συγκεκριμένα, σε υπόθεση «νόμιμης επισύνδεσης με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου» –για την οποία μίλησε επισήμως ο κ. Οικονόμου στην παραπάνω δήλωσή του, ξεκαθαρίζοντας πως αφορά στον κ. Ανδρουλάκη– και επεσήμαναν πως «αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ».

Ανακοινώθηκε, εξάλλου, πως νέος Διοικητής της ΕΥΠ ανέλαβε ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος είχε γίνει γνωστό –πριν την παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου– ότι θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την παραπάνω υπόθεση, μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής, καθώς και τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη, στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News